Fed 'Bej Kitap' raporunun temmuz sayısını yayımladı

ABD Merkez Bankası (Fed), Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun Temmuz 2020 sayısını yayımladı. FED, ülkede ekonomik faaliyetin hemen hemen tüm bölgelerde arttığını ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesinden düşük seviyelerde kaldığını bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.07.2020 22:34 GÜNCELLEME 15.07.2020 22:34 EKONOMİ
Fed 'Bej Kitap' raporunun temmuz sayısını yayımladı
Fed 'Bej Kitap' raporunun temmuz sayısını yayımladı

Bankanın 12 şubesinden gelen analizlerle hazırlanan raporda, "Ekonomik faaliyet hemen hemen tüm bölgelerde arttı ancak Kovid-19 salgını öncesinde olduğundan düşük seviyelerde kaldı." değerlendirmesinde bulunuldu. 

 

- İŞLETMELERİN AÇILMASIYLA TÜKETİCİ HARCAMALARI ARTTI 

Raporda, tüketici harcamalarının birçok işletmenin yeniden açılmasıyla arttığına işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

 

"Araç satışlarındaki toparlanma ile yiyecek-içecek ve konut sektörlerindeki büyümenin öncülüğünde perakende satışlar tüm bölgelerde arttı. Dinlenme ve konaklama harcamaları iyileşme gösterdi ancak bir yıl önceki seviyelerinin çok altında kaldı. Bölgelerin çoğu imalat faaliyetinin çok düşük seviyelerden yükseldiğini bildirdi. Profesyonel ve ticari hizmetlere olan talep çoğu bölgede arttı ancak yine de zayıf kaldı."

Nakliye faaliyetlerinin de genel olarak arttığını kara ve hava yolu taşımacılığında kargo hacimlerinin yükseldiği belirtilen raporda, inşaat faaliyetlerinin baskı altında kalmaya devam ettiği ancak bazı bölgelerde toparlanma gösterdiği aktarıldı. 

- EKONOMİK GÖRÜNÜM BELİRSIZLİĞİNİ SÜRDÜRDÜ 

Raporda, ticari gayrimenkul faaliyetlerinin düşük seviyelerde kalmasına rağmen konut satışlarında ılımlı bir artış görüldüğü kaydedildi. 

Tarım sektöründe finansal koşulların zayıf kalmaya devam ettiğine işaret edilen raporda, enerji sektöründe ise faaliyetin sınırlı talep ve arz fazlası nedeniyle azaldığı bildirildi. 

Raporda, "Ekonomik görünüm, görüşülen kişilerin Kovid-19 pandemisinin ne kadar süreceği ve ekonomik etkilerinin büyüklüğü konularıyla mücadelesinden dolayı oldukça belirsiz olmaya devam etti." ifadesine yer verildi.

- İSTİHDAMDA ARTIŞ 

Birçok işletmenin yeniden faaliyete geçmesiyle istihdamın da neredeyse tüm bölgelerde arttığına dikkat çekilen raporda, özellikle istihdam artışının dinlenme ve konaklama sektörlerinde olduğu aktarıldı. 

Raporda, sağlık kaygıları, çocuk bakımı ihtiyaçları ve işsizlik yardımlarının yüksek olması nedeniyle çalışanları işe döndürmekte zorlanıldığı kaydedildi. 

Genel olarak fiyatlarda düşük bir değişim olduğu belirtilen raporda, girdi ve satış fiyatlarının büyük ölçüde sabit kaldığı bildirildi. 

Bej Kitap'taki analizler, Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tarafından dikkate alınıyor. FOMC'nin gelecek toplantısının 28-29 Temmuz'da yapılması planlanıyor.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR