Merkez Bankası'ndan normalleşme hamlesi! 24 Temmuz'da başlıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası`nca (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ`de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe ilişkin, "Normalleşme sürecinin bir parçası olarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırılmasına karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 18.07.2020 11:14 GÜNCELLEME 18.07.2020 11:14 EKONOMİ
Merkez Bankası'ndan normalleşme hamlesi! 24 Temmuz'da başlıyor
Merkez Bankası'ndan normalleşme hamlesi! 24 Temmuz'da başlıyor

TCMB'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğde, Zorunlu  Karşılıklar Hakkında Tebliğ’in 6'ncı maddesinin ikinci fıkrası zorunlu karşılık  oranları yabancı para yükümlülüklerinde değişikliğe gidildi.

Tebliğde yapılan değişiklik şöyle:

"Mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç)  vadesiz, ihbarlı, 1, 3 ve 6 aya ve 1 yıla kadar vadeli yüzde 22, 1 yıl ve 1  yıldan uzun vadeli yüzde 18, müstakrizlerin fonları yüzde 22, diğer yükümlülükler  (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil)  vadeli yüzde 24, 2 yıla kadar (2 yıl dâhil) vadeli yüzde 19, 3 yıla kadar (3 yıl  dâhil) vadeli yüzde 14, 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) vadeli yüzde 10, 5 yıldan uzun  vadeli yüzde 8."

Aynı tebliğin 10/A ikinci fıkrasında yapılan değişiklik ile kredi  büyüme oranları söz konusu maddenin birinci fıkrasında belirtilen koşulları  sağlayan bankaların yabancı para yükümlülükleri için uygulanacak oranlar şöyle  belirlendi:

"Mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç)  vadesiz, ihbarlı, 1, 3 ve 6 aya ve 1 yıla kadar vadeli yüzde 15, 1 yıl ve 1  yıldan uzun vadeli yüzde 11, müstakrizlerin fonları yüzde 15, diğer yükümlülükler  (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil) 1 yıla kadar (1 yıl dâhil)  vadeli yüzde 19, 2 yıla kadar (2 yıl dâhil) vadeli yüzde 14, 3 yıla kadar (3 yıl  dâhil) vadeli yüzde 9, 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) vadeli yüzde 5, 5 yıldan uzun  vadeli yüzde 3."

Konuya ilişkin TCMB'den yapılan açıklamada ise yabancı para zorunlu  karşılık oranlarının, tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade  dilimlerinde 300 baz puan artırıldığı bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Corona virüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkilerinin  sınırlandırılması amacıyla 17 Mart 2020 tarihinde açıklanan tedbirler  çerçevesinde, reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankalar için yabancı para  zorunlu karşılık oranları 500 baz puan indirilmiş, 5,1 milyar ABD doları  karşılığı likidite serbest bırakılmıştı. Buna ek olarak, reel kredi büyüme  koşullarını ilk defa sağlayan bankalara yaklaşık 9,2 milyar ABD doları karşılığı  likidite verilmiş, böylece bankacılık sistemine toplam 14,3 milyar ABD doları  karşılığı likidite sağlanmıştır.

Bu defa, normalleşme sürecinin bir parçası olarak, finansal istikrarın  desteklenmesi amacıyla, yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm bankalar  için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırılmasına  karar verilmiştir. Alınan bu kararla, piyasadan yaklaşık 9,2 milyar ABD doları  tutarında döviz ve altın cinsinden likidite çekilmesi beklenmektedir."

Açıklamada, söz konusu değişikliğin, tesisi 24 Temmuz 2020 tarihinde  başlayacak olan 10 Temmuz 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli  olacağı bildirildi.

 

 

YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Tunay 3 yıl önce Şikayet Et
    Yapılandırma gelsin artık iyice sinir sistemimiz çöktü ..bize yapılan bu haksızlık..
    Cevapla
  • murtaza 3 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın bu ayakları, neden yapılandırma yapamıyorsunuz, tefecilik yapmaya devam.
    Cevapla
  • Selami Uçar 3 yıl önce Şikayet Et
    Üretim yapmayana kredi bile vermeyin. Yerlilik oranına göre teşvik paketleri hazırlayın. Herkes alışmış hazır alıp satmaya. Bu ülkeyi inavasyon kurtarır. Bir ürünün fonksiyonunu arttırarak aynı üründen daha fazla kazanmanın yollarına bakmamız lazım.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaşın altın almasına değil döviz almasına mani olunması gerekir altına yüzde 1 vergi geldiyse dövize en az yüzde 2 vergi getirilmelidir..
    Cevapla
  • Greenpeace 3 yıl önce Şikayet Et
    1 liramızı 1 dolara sabitledik yine dolar oldu 7 liraya yakın.Merkez bankasının aldığı karar kısa vade çözümlerdir.Bu ülkede sanayi devrimi yapmadıkça sorunlar halının altına süpürülüyor.Tarımda;yerli tohum,ilaç sanayi,fabrikalaşma,motor sanayi gibi alanlarda devim yapacak hamleler yapmalıyız.Biz ne yapıyoruz betondan rant,sürekli cumhuriyetin kazanımlarını sat,Katar'dan gelecek hamlelere bel bağlayarak ekonomiyi döndürmeye çalışıyoruz ama artık döndürmekte zorlanıyoruz.
    Cevapla
  • ilginç 3 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet kazanımları derken. yoksa Nuri Demirağın uçak fabrikasını mı kastediyorsun yoksa
    Cevapla
  • Seni Demogojici 3 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyetin kazanimlariymis...sözde Cumhuriyetçiler Cumhuriyetin kazanımları ile bu ülkeye niye hastane, çift yol , baraj, siha,İHA, tank ve daha nicelerini yapmadılar...K.K.zamanında ambulans cagiramiyordu bu millet evine, çünkü ücretli idi,2003 öncesini bir arastir..Cumhuriyetin kazanımları bu milletin acil hastasına ambulans gonderemiyorsa ne işe yarıyor.Cumhuriyetin kar getiren kazanımları varsa ve bu millete yansimiyorsa kime gidiyordu, o sözde laik cumhuriyetçiler zamanında...Cumhuriyetin kazanımları (!) ile İnönü Azeri aydınları boraltan köprüsünde Rusa teslim eder, şimdi Türk İHA lari Azerilerin emrinde ,Ermeni yok eder...Siz IMF güdümlü Türkiye özlemindesiniz..
    Cevapla
  • 55 ferit 55 3 yıl önce Şikayet Et
    Ağızın bal yesinn..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR