Borsadan dolar adımı: 16 aya çıkarıldı

Borsa İstanbul'dan dolar vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin düzenleme geldi. Döviz kuru pozisyonlarını dalgalanmalardan korumak isteyen kişi ve kurumların kullandığı dolar/TL sözleşmelerini vade sayısı 16 aya çıkarıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.08.2020 13:20 GÜNCELLEME 06.08.2020 13:22 EKONOMİ
Borsadan dolar adımı: 16 aya çıkarıldı
Borsadan dolar adımı: 16 aya çıkarıldı

Borsa İstanbul tarafından üyelere gönderilen duyuruda, VİOP'ta yarından itibaren, dolar/TL vadeli işlem sözleşmelerinde işlem gören vade sayısının 16 aya çıkarılacağı kaydedildi.

 

VİOP'ta halen dolar/TL vadeli işlem sözleşmelerinin, vade döngü aylarının şubat, nisan, haziran, ağustos, ekim ve aralık olduğu, içinde bulunulan ay, takip eden ay, sonraki ilk 3 döngü ayı ve aynı yılın aralık ayı olmak üzere toplam 6 vade ayında işlem gördüğü kaydedildi.

16 AYA ÇIKARILDI

6 vade ayını tamamlamak için gerektiğinde bir sonraki takvim yılının aralık vadeli işlem sözleşmelerinin de ayrıca işleme açıldığı anımsatılan duyuruda, "Yapılan değerlendirme sonucunda 7 Ağustos 2020 tarihinden itibaren dolar/TL vadeli işlem sözleşmelerinde aynı anda içinde bulunulan ay ve takip eden 15 ay olmak üzere toplam 16 ayın işleme açılmasına karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

İŞLEM HACMİNİ ARTTIRACAK

Analistler, döviz kuru pozisyonlarını hedge etmek (dalgalanmalardan korunmak) isteyen kişi ve kurumların VİOP'ta dolar/TL sözleşmelerini kullanabildiğini, vade sayısının artmasının bu yatırımcılara esneklik sağlayacağını kaydetti.

Döviz kuruna ilişkin koruma amaçlı işlemlerde planlama ve esnekliğin önemli olduğuna işaret eden analistler, artan vade sayılarının bu alanda işlem hacmi ve derinliği de artırabileceğini söyledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • gökmen 3 yıl önce Şikayet Et
    merkez bir iki gün sabreder sonra keklik avina cikar ay sonu merkez döviz rezervini artirir .
    Cevapla
  • Turkiye20 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu dolar dusmanligi yapanlar;siz once ayfon kullanmayin yerli mali kullanin,simdi diyecekler ayfonuda yanlis yazmi,yo yanlis yazmadim,reklam olmasin diye boyle yazdim.
    Cevapla
  • Erhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletin son günlerde esnaf ve işverenlere dağıttığı krediler hepsi dolar Euro ve altına yatırdılar piyasada döviz yok hepsini yastık altı yaptılar birçok işletme virüs salgını nedeni ile durdu Bunun böyle olacağı belliydi kredi verilirken istihdama yatırım yapanlara verilmeliydi Şimdi döviz altın yükseldi ötelenen kredilerin vadesi geldiğinde vatandaş evini arabasını arsasını ucuza satmak zorunda kalacak
    Cevapla
  • kayserili 3 yıl önce Şikayet Et
    dolar ticareti yasaklansin, yazik degilmi TLye ve insanimiza ulkemize?
    Cevapla
  • kybalion 3 yıl önce Şikayet Et
    Öyle birşeyi yapmak malesef söz konusu değil. Rezerv parayı kullanmayacam dersen; telefon, araba, sanayi malları vs... hiçbirşey alamazsın dışarıdan.
    Cevapla
  • Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Doları ülkeye sokmamak lazım...
    Cevapla
  • memo 3 yıl önce Şikayet Et
    cep telefonu, tv, bilgisayarı vs vs yurtdışından neyle alacan peki... not;dolardan nefret ederim..
    Cevapla
  • Adil 3 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıntı dolar girmesi değil, dolar çıkması.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeye sokulan her mal dolar karşılığında geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR