Türkiye likit doğal gaz alımını artırdı

Türkiye Rusya'dan aldığı doğal gaz miktarını azaltarak, daha ucuz olan likit doğal gaz alımı yapıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 06.08.2020 14:14 GÜNCELLEME 06.08.2020 14:14 EKONOMİ
Türkiye likit doğal gaz alımını artırdı
Türkiye likit doğal gaz alımını artırdı

Gazprom'un Almanya'dan sonra ikinci en büyük müşterisi olan Türkiye'nin, yılın ilk yarısında Rusya'dan yaptığı doğal gaz ithalatı yüzde 41 düşüşle 4,7 milyar metreküpe gerilerken, aynı dönemde likit doğal gaz ithalatı yüzde 43 artışla 10,2 milyar metreküpe yükseldi.

 

Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü araştırmacılarından Jonathan Stern, BOTAŞ'ın ucuz olan spot likit doğal gaz ithalatı ile rakiplerine göre fiyat avantajı sağladığını belirtti ve ekledi, "Gazprom'un ihracatı, gaz fiyatlarının petrol fiyatlarına bağlı olması sebebiyle düştü. Bu da Rusya'dan ithal edilen doğal gaz fiyatlarının BOTAŞ'ın ithal ettiği likit doğal gazdan daha pahalı olmasına sebep oluyor."

Türkiye'nin ABD'den ithal ettiği likit doğal gaz miktarı yılın ilk yarısında, bir önceki senenin toplamını aşarken, Gazprom'un Türk pazarındaki payı, 2019 yılındaki yüzde 50 düzeyinden, yüzde 20 düzeyine geriledi.

 

Uluslararası Enerji Ajansı gaz analisti Gergely Molnar, "Türkiye piyasası, ülkenin ithalat kaynaklarını çeşitlendirmesiyle, hem likit doğal gaz hem de doğal gaz konularında çok değişti." dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR