Piyasadaki son gelişmeleri A Haber'e değerlendiren stratejist Cüneyt Paksoy, "Rus rublesi, Güney Afrika randı, Brezilya reali, Meksika pesosu gibi para birimlerini baz aldığımızda ki Hindistan rupisi ve Çin yuanından sonra bu paralar gelişen para birimleri içerisinde en önemli kriter. Bu para birimleri içerisindeki TL'nin dolara karşı değer kaybı agresif değil" dedi.

"DİĞER ÜLKELER DALGALANMAYI ÖNCE YAŞADI"

Dolar/TL'de bir tepenin görüldüğünü ama bu tepenin görülme efektini diğer ülkelerin yıl başından bu yana birkaç aylık perspektifte Türkiye'den önce yaşadığını vurgulayan Paksoy, "An itibariyle yaşanan gelişen ülkelere olan bu virüs etkisinin yarattığı volatilite etkisinin bir miktar etkisi. Bir miktarda dolar endeksinin aşağı gelmesi ve basılan bunca paranın henüz gelişen piyasalara doğru realize olmaması" dedi.

"SENARYO FARKLILAŞACAK! TÜRKİYE HİKAYESİNİ KORUYOR"

Virüste ikinci dalga ihtimallerinin azaldıkça ve gelişen para birimlerine doğru ucuzluğu satın alacak para efektleri geliştikçe senaryonun farklılaşacağını bildiren Paksoy, "Burada omurga değer hikayeyi korumak. O hikayede de önemli olan üretim gücü. Son gelen veriler bizim ihracat ve diğer makro tarafında da önemli bir gelişimi gösteriyor. Atılan adımların karşılık gördüğünü yani hikayenin korunduğunu gösteriyor" dedi.

"FİYATLAMALAR NORMALE DÖNECEK"

Serbest piyasa koşulları içinde dolar kurunun kendi dengesini bulacağını ifade eden Paksoy, "Bir dönem TL likiditesi üzerinden adımlar atılacak. Bunlar proaktif yönetim içerisinde olması gereken adımlar. O adımların da etkisini görüyoruz. Global ölçekte gelişmeler virüs etkisinden arındıkça kademeli bir biçimde Dolar/TL tarafında fiyatlamalar normale dönecek" dedi.

Spot altının ise çok hızlı yükseldiğini ve ara ara düzeltmelerin gelebileceğini bildiren Paksoy, "Gram altın için 500'ün üzerinde köpük fiyatlamalar kısa vade için. Bana gram altın 450-500 bandında bir dönem geçirecek gibi geliyor" dedi.

Yorumlar 10 Yorum Var
  • mert 09.08.2020 17:10
    hükümet parasını tl de tutanalara neden bir iyilik yapmıyor.,ÖDÜLLENDİRMİYOR.....bir gelir versinki millette tl almaya başlasın....bu çokmu zor...neden hükümet mevduatını tl de tutanlara bir kıyak yapmıyor....insanın aklı almıyor....tl de mevduat tutanlara debvlet neden ,ödüllendirmiyor.....sanki tl tutanlar düşmaN....ESAS DÜŞMAN MEVDUATINI DOLARDA,YOURODA TUTANLAR ,,,,,,,,,,,,
  • Fatih 09.08.2020 16:03
    Ülkemize karşı yapılan hainliği kınıyorum, Londra üzerinde kendi ülkesinin TL olarak ekonomisine saldıran hainlere lanet olsun, utanmadan içimizde yaşarlar, ama o hailer çok sevinmesinler istedikleri asla olmayacaktır.
  • Yerli milli para 08.08.2020 17:57
    Ulke olarak pandemi doneminde dunyada cok buyuk sayginlik teveccuh guven ve itibar kazanmisken ilk once ulkemize yurtici yurt disindan her alanda sivil askeri saglik turizm yazilim dijital bilgisayar teknoloji...ozellikle strstejik ve katmadegeri yuksek yatirimlari ulkemize cekmek icin yogun caba gostermeli ayni zamanda milli yerli paralarla ticaret yapmak icin yogun caba gosterek hem paramizin dolasimini artirarak guclendirmeli hem dolar auro sterlin tekelini kirmali hemde kur uzerinden saldirilari bitirmeliyiz
  • Burhan 08.08.2020 15:41
    Fatih adlı kardeş yorumun yanlış olmuş. TL nin değer kaybetmesi için papua yeni gine parası alınması gerekmiyor. Yerli insanımız TL yerine başka bir para kullanırsa TL değer kaybeder bu paranın hangi para olduğu önemli değil. Şu and Türkiye'de yaşayan insanların %45'i sırf ekonomi kötüye gitsin de hükümet zayıflasın diye TL kullanmıyor hep dolara yatırım yapıyor, bu da TL'nin değerini düşürüyor.
  • Abdullah Baysal 08.08.2020 13:53
    Ekonomimiz iyi ve TL'ye Londra merkezli saldırı varsa, bizde Ankara merkezli Sterlin saldırısı yapalım.
Daha fazla yorum görüntüle