Ve başladı! Doğalgazda tarihi adım... Yüzde 30'u Türkiye'nin

Azerbaycan'ın, Şah Deniz-2 sahasından çıkan doğalgaz, Türkiye’den Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) üzerinden Avrupa’ya taşınmaya başlandı. Gaz, Türkiye-Yunanistan sınırında TANAP’a bağlanan Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile Adriyatik Denizi’ni geçecek ve İtalya’ya kadar gidecek.

ABONE OL
GİRİŞ 03.09.2020 11:01 GÜNCELLEME 03.09.2020 11:06 EKONOMİ
Ve başladı! Doğalgazda tarihi adım... Yüzde 30'u Türkiye'nin
Ve başladı! Doğalgazda tarihi adım... Yüzde 30'u Türkiye'nin

Kaynaklar, TAP’a, boru hattı testleri için ve hatta kalacak biçimde “stok” amacıyla gaz verildiğini belirterek, “TAP’ın, yeni yılın ilk çeyreğinde tam anlamıyla hizmete girmesi hedefleniyor” dedi. Peki, Türkiye’nin kazancı ne olacak? Türkiye (BOTAŞ),TANAP’ın yüzde 30 ortağı. BOTAŞ, TANAP üzerinden Avrupa’ya geçecek her 1000 metreküp gazdan “taşıma bedeli” kapsamında pay alacak. Avrupa’ya taşınması hedeflenen yıllık gaz miktarı 10 milyar metreküp. Azeri gazı, TAP’ın devreye girmesiyle birlikte Avrupa’da Rus gazına alternatif olarak öne çıkacak.

 

 

Türkiye, Azerbaycan'ın, Şah Deniz-2 sahasından çıkan doğalgazı, TANAP üzerinden 2018 yılında almaya başladı. İthal edilen gaz miktarı, her yıl arttı. 2020 yılı Haziran ayı ile 2021 yılı Haziran ayı arasında ithal edilecek gaz miktarı 6 milyar metreküp olacak. Türkiye, Azerbaycan’la imzalanan alım satım anlaşması gereğince izleyen yıllarda da bu miktarda gaz almaya devam edecek.

AVRUPA İÇİN HAMLE

 

 

Azeri doğalgazı, Avrupa’ya da taşınacak. Bu amaçla Türkiye-Yunanistan sınırından TANAP’a bağlanan Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı diğer deyişle TAP inşa edildi.

Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağını oluşturan TAP; Yunanistan, Arnavutluk ve Adriyatik Denizi'nden geçerek İtalya'ya uzanıyor. Hat, yılda 10 milyar metreküp gaz taşıyacak.

TAP'ın yüzde 20'şer hissesini BP, SOCAR ve Snam kontrol ediyor. Projede Fluxys yüzde 19, Enagas yüzde 16 ve Axpo da yüzde 5 hisseye sahip bulunuyor.

GAZ VERİLMEYE BAŞLANDI

Türkiye üzerinden Avrupa’ya Azeri gazı verilmeye başlandı. Kaynaklar, TAP’a, boru hattı testleri için ve hatta kalacak biçimde “stok” amacıyla gaz verildiğini söyledi. Kaynaklar, “Boru hattının, kompresör ve ölçüm istasyonlarının testleri başladı. Stok gazı da çekiliyor. Bu amaçla gaz akışı söz konusu” diye konuştu.

Peki, hat ne zaman devreye alınacak? Kaynaklar, “TAP’ın, yeni yılın ilk çeyreğinde tam anlamıyla hizmete girmesi hedefleniyor” dedi.

TÜRKİYE NE KAZANACAK?

Türkiye’nin, TANAP üzerinden Avrupa’ya taşınacak gazdan kazancı ne olacak? BOTAŞ, TANAP’ın yüzde 30 ortağı. BOTAŞ, TANAP aracılığıyla Avrupa’ya transfer edilecek her 1000 metreküp gazdan “taşıma bedeli” kapsamında pay alacak. TANAP’a, bu işlemden 100 birim kalması halinde, bunun 30 birimini BOTAŞ alacak.

RUS GAZINA ALTERNATİF

Azeri gazının Avrupa’ya taşınması kaynak çeşitliliği açısından da önemli bir hamle olarak nitelendiriliyor. Azeri gazı, TAP’ın devreye girmesiyle birlikte Avrupa’da Rus gazına alternatif olarak öne çıkacak. Miktar, yıllık 10 milyar metreküp olmakla birlikte yaratacağı alternatiflik etkisinin önemli olduğu belirtiliyor.

KAYNAK : Habertürk
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    peki bu %30 bize kalan gaz için, bakım masrafları , herhangi bir yerde onarım olursa onun masrafları , bu hat üzerinde çalışan makinaların bakım , arıza ve onarım ücretleri , hat üzerindeki yönetimden işçisine kadar olan kişilerin maaş ve ücretleri kime ait? yüzde 30 un içerisinde mi ? yoksa bu masraflara ortakmıyız?
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Boru hattına yu anistan dahil edilecekse. mutlaka dikte edeceğimiz kurallara uyumsağlamalı ve bu garanti altına alınmalı. Aksi takdirde bu hak bulgarlara verilmeli.
    Cevapla
  • Tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    Yunana giden gazın içine farklı şeyler katmak lazım
    Cevapla
  • Erdal Atalay 3 yıl önce Şikayet Et
    "Azeri" diye bir millet yok.Bu ad Rus uydurması.Azerbaycan gazı.Onlar,Azerbaycanlı Türkler.Azerbaycanlı şair Bahtiyar Vahapzade ne diyor;"Azeri değil men Türk'em"
    Cevapla
  • Bordo bereli 3 yıl önce Şikayet Et
    Azeri diye bir şey yok. 10 yıl yaşadım orada. Can kardeşlerim benim.
    Cevapla
  • Erhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Hazar bölgesinde olan Türklere verilen idim zamanla değişti Hazarbey Hazerbeyleri hazari Farsça Günümüzde Azeri
    Cevapla
  • Teşekkürler 3 yıl önce Şikayet Et
    Tedekurler
    Cevapla
  • Erdal Atalay 3 yıl önce Şikayet Et
    %30 Türkiye'nin",cümlesi ,,parasız anlamında değil.%30 unu Türkiye alacak.,.(parasını ver,dükkan senin)...
    Cevapla
  • Türkiye 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim botaş ,Tanaptan %30 taşıma bedeli hisse alacak diyor.Yani Tr deki geçen hattan
    Cevapla
  • Aksaçlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Parasız kardeş. Boru hattı taşıma bedeli.
    Cevapla
  • Osman 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlışlıkla beğeniye bastım. Toplamdan 1 düş. Ayrıca, gerçekten sen böyle mi anladın? Öyleyse seni de boruyla gönderelim Yunanistan tarafına.
    Cevapla
  • Halit 3 yıl önce Şikayet Et
    Haberi bir daha oku
    Cevapla
  • gazin cikisi bulgar 3 yıl önce Şikayet Et
    Boru hattinda yunanistani baypas edilmeli azili dusmana parsmi kazandiracagiz tanap cikisida bulgaristana verilmeli Turk akim uzerinden yapilmali kesinlikle yunanistan bloke edilmeli yunanistandan gecen gaza 1 gram bile gaz verilmemeli Turk akim uzerinden bulgaristan uzerinden gaz verilmeli
    Cevapla
  • El turco 3 yıl önce Şikayet Et
    O Bulgarlar da adam değil yunanlarda keşke komşu Kosova Bosna olsaydı
    Cevapla
  • Tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    TANAP ın ana kolu bulgaristan üzerinden avrupaya gidiyor, diğer yan kolu yunanistan üzerinden italyaya geçiyor. Yani yunanistan üzerinden giden italya için. Orta avrupadan alp dağlarını aşmaz zor olduğu için böyle olsa gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR