Türkiye'nin enerji hamleleri tam gaz devam! Türkiye'nin en büyüğü kuruluyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi kapsamında yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla kurulacak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali'ne (GES) lisans verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.09.2020 11:18 GÜNCELLEME 04.09.2020 11:18 EKONOMİ
Türkiye'nin enerji hamleleri tam gaz devam! Türkiye'nin en büyüğü kuruluyor
Türkiye'nin enerji hamleleri tam gaz devam! Türkiye'nin en büyüğü kuruluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2017'de gerçekleştirilen YEKA-1 GES ihalesini kilovatsaat başına 6,99 dolar/cent ile en düşük teklifi veren Kalyon Güneş Enerjisi Üretim AŞ kazandı. Şirket, Konya Karapınar'da 1000 megavat kapasiteyle hayata geçirilecek güneş enerjisi santrali için 15 Şubat 2018'de EPDK'ye önlisans başvurusunda bulundu.

 

 

AA muhabirinin EPDK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Kalyon Güneş Enerjisi Üretim AŞ önlisans süresi içerisindeki yükümlülüklerini tamamladı ve EPDK'ye lisans için başvuru yaptı.

EPDK, dün gerçekleştirdiği kurul toplantısında şirkete lisans verilmesini kararlaştırırken, santralin en geç 3 yıl içerisinde tam kapasiteye ulaşması bekleniyor.

 

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK GÜNEŞ SANTRALİ OLACAK

Toplam 1000 megavat kapasiteyle kurulacak Karapınar GES için yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapılacak. Santral, Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak.

Tam kapasite olarak devreye alındığında yılda yaklaşık 2,6 milyar kilovatsaat elektrik üreteceği hesaplanan santral, bu üretimle 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

Yine tam kapasite üretimle Türkiye'de güneş enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 25 artacak. Toplamda 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğüne sahip olacak santral, yılda 2 milyon ton karbondioksit salımını da engelleyecek.

YERLİ PANEL KULLANILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla geçen ay açılışı gerçekleştirilen Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda üretilen paneller kullanılarak elektrik üretimine başlayan Karapınar GES, her ay 40'ar megavatlık bölümler halinde devreye alınarak tam kapasiteye ulaşacak.

Yaklaşık 400 milyon dolar yatırımla Türkiye'nin ilk entegre güneş paneli üretim fabrikası olarak hayata geçirilen fabrikada yüzde 70'in üzerinde yerlilik oranıyla üretim gerçekleştiriliyor.

Yıllık panel üretim kapasitesi 500 megavat seviyesinde olan Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası, her yıl yaklaşık 100 milyon dolarlık panel ithalatının önlenmesine katkı sağlayacak.

YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • catilardaki enerji 3 yıl önce Şikayet Et
    Gunes enerji santrallerinin bir bolumunude uygulanacak tesviklerle gunesin ve isigi cok alan sehirlerimiz basta olmak uzere butun sehirlerimizde catisi genis apartman site buyuk binasi ahir mandira kumes binalari spor salonu fabrika okul hastane resmi kurum sirket isletme...catilarinda gunes enerji panelleriyle donatilirsa hem bina sahiplerine hem devlete ek gelir olur hemde yarden mekandan tasarruf edilmis olur
    Cevapla
  • Bora 3 yıl önce Şikayet Et
    Bikeren bu dolar nedir bunun bir tl ismibyokmudur yoksa güneşte dolarlanmi geliyor
    Cevapla
  • DogruSoyler 3 yıl önce Şikayet Et
    Güneş ve rüzgar enerjisi alımlarında yöntem değiştirilmeli.. Haberde kilowaat saatbağı 6,99 dolar yazıyor.. muhtemelen termik ve hidroelektrik santrallerde bu rakam 2 dolar civarındadır.. Bu kadar pahalı olunca da enerji alımında rüzgar ve güneş değil diğer alternaifler değerlendiriliyor. ya bu santraller tamamıyle devletin olacak bu sayede sürekli elektrik üretip sisteme verecekler yada bu tip satın alma yönteminden vazgeçilecek.. Çoğu rüzgar tribünü durdurulup bekletiliyor.. nedene ise pahalı olduğu için elektrik alınmıyor oradan. Halbuki sürekli çalışıp elektrik vermesi gerekir..
    Cevapla
  • Clrado 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayır öyle değil, devlet güneş enerjisiyle üretilen elektriği 6,99 cente satın alıyor. Diğer yöntemlerle üretilenleri daha ucuza alıyor, daha az para veriyor şirkete. Güneşi, rüzgarı teşvik etmek için daha çok para veriyor yani
    Cevapla
  • keke 3 yıl önce Şikayet Et
    KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK ARTIK.!!! Ok yaydan çıkmıştır. Geri dönüş yok artık. Ya var olacağız ya yok. Tek yol, tek çare; Milli Ekonomi, Milli Teknoloji, Milli Enerji, Milli Siyaset, Milli Düşünce, Milli Ordu, Milli Silah, Milli Sanayi, Milli Hukuk, Milli Eğitim, Milli Diyanet, Milli Medya, Milli Duruş, Milli Güç, Ve tek kurtuluş MİLLİ İRADE... YARINLAR DÜNLERİ UNUTTURACAK. SABRET. İnşeallah.
    Cevapla
  • arsinli/trabzonli 3 yıl önce Şikayet Et
    ıñsallah inşallah
    Cevapla
  • Tuzla 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasilki izalasyonsuz ve asansorsuz evlere iskan izni veriliyorsa 2023 sonrası evlerde çatılar in kiremit görünümlü güneş paneli koyması zorunlu olmalı gündüz şebekeye elektrik vermeli gece sebekeden çekmeli böylece bataryaya gerek kalmadığından %80 sistem ucuza mal olur ve mütahit kurmak zorunda olur
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 3 yıl önce Şikayet Et
    Insaat maliyetleri almış başını gitmiş. Müteahitler ucuz olsun diye 40 m2 ye sözde ev yapıyorlar. Kaldı ki güneş paneli inverter kuracak. Bu maliyetlerle Mümkün değil. Devket destekli olsa bu kez de devleti soyar bu aç gözlüler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR