Euro rekor tazeledi, dolar rekoru test etti

Haftanın ilk işlem gününde küresel çapta hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü bir seyir yaşanıyor. Yurt içinde ise döviz kurlarındaki yükseliş devam ederken euro/TL 8,80 ile rekor tazeledi. Dolar/TL, 7,4984 ile geçen hafta gördüğü rekor seviyelerini test etti.

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2020 15:17 GÜNCELLEME 14.09.2020 15:17 EKONOMİ
Euro rekor tazeledi, dolar rekoru test etti
Euro rekor tazeledi, dolar rekoru test etti

Geçtiğimiz hafta 7,4983'le rekor tazeledikten sonra kısa bir süreliğine 7,41'lere kadar gerileyen dolar/TL kuru, yeni haftanın ilk gününde 7,4984 ile geçen hafta gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyelerini bir kez daha test etti. Geçen hafta ECB toplantısı sonrası TL karşısında 8,88’e yükselerek rekor kıran euro, bugün ise 8,90 ile rekor tazeledi. Saat 15:10'da dolar/TL kuru 7,4940'tan euro/TL ise 8,9005'ten değerleniyordu.

 

Borsa İstanbul ise güne yükselişle başlarken aynı dakikalarda BİST 100, yüzde 0,60'lık artışla 1.109 puan düzeyinde işlem görüyor.

SANAYİ ÜRETİMİNDE TOPARLANMA SÜRÜYOR

Hafta sonu gelen Moody's'in not indirimi sonrası yurt içi piyasalarda bugünün en önemli verisi olan temmuz ayı sanayi üretim endeksi salgın sonrası toparlanmanın devam ettiğine işaret etti. Endeks, aylık dazda yüzde 8,4 yıllık bazda ise yüzde 4,4 artış kaydetti. Piyasalarda beklendiği gibi Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirmesinin etkileri sınırlı oldu.

 

Piyasalarda bu hafta Temmuz ayı sanayi üretimi verileri, Hazine ihaleleri, Ağustos ayı bütçe gerçekleşmeleri ve TCMB beklenti anketi takip edilecek. Dış gündemde ise ABD İngiltere ve Japonya merkez bankası faiz kararları yer alıyor.

ALTINDA YÜKSELİŞ; PETROL YENİDEN 40 DOLARIN ÜZERİNDE

Spot piyasada altının onsu geçen haftanın kapanışına göre yüzde 0,5 civarı artışla 1947 dolar düzeyinde. Geçtiğimiz hafta yeniden 40 dolarına altına inen brent petrolün varil fiyatı ise sabaha karşı yeniden 40 doların üzerini gördü.

KÜRESEL PİYASALARDA 'AŞI' MORALİ

İngiltere, Japonya ve ABD Merkez Bankaları'nın bu haftaki para politikaları toplantıları öncesinde yatırımcılar temkinli olsa da Asya borsaları AstraZeneca'nın COVID-19 aşı denemelerini yeniden başlatmasının ardından koronavirüs aşısı umutlarının yeniden canlanmasıyla yükseldi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,7 yükselerek art arda ikinci seansta kazanım kaydetmeye hazırlanıyor. Avustralya borsası yüzde 0,6 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,7 yükseldi. Çin borsaları güne artıda başladı. Çin lokomotif hisseler endeksi yüzde 0,6 artış kaydetti. S&P 500 endeksinin vadeli kontratları Wall Street'de geçen haftaki karmaşık seansın ardından bugün yüzde 1'den fazla yükseldi.

ASTRAZENECA 5 GÜN SONRA AŞI ÇALIŞMALARINI YENİDEN BAŞLATTI

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 11 Mart'ta koronavirüsü salgın ilan etmesinden bu yana Cuma günü itibarıyla altı ay oldu. O zamandan beri, başlıca küresel ekonomiler resesyona girdi ve milyonlarca kişi işini kaybetti, bu da dünya çapındaki merkez bankalarını benzeri görülmemiş canlandırma adımları atmaya sevk etti. Koronavirüse karşı aşı geliştiren ilaç şirketi AstraZeneca, güvenlik denetleme kurumlarından onay çıkmasıyla Cumartesi günü İngiltere'deki COVID-19 aşı denemelerini yeniden başlattığını duyurdu.

AstraZeneca, bir denekte nedeni açıklanamayan bir rahatsızlığın ortaya çıkmasının ardından aşının son aşama testleri de dahil olmak üzere küresel testlerine 9 Eylül'de ara vermişti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR