Çam balı üretiminde yüzde 65-70'lik düşüş yaşıyor

Türkiye'de çam balı üretiminde lider konumda olan Muğla'da arıcılar, kuraklık ve pandemi nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Ağustos ve Eylül ayında gerekli bal elde edilemedi. Muğla'da bulunan 6 bin aile de bu durumdan ekonomik olarak etkileniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 24.09.2020 14:30 GÜNCELLEME 24.09.2020 14:31 EKONOMİ
Çam balı üretiminde yüzde 65-70'lik düşüş yaşıyor
Çam balı üretiminde yüzde 65-70'lik düşüş yaşıyor

Pandemi ve kuraklık Muğla'daki çam balı yetiştiricilerini de etkiledi.Türkiye'de çam balının yüzde 80'inin karşılandığı Muğla'da üretiler destek bekliyor. 

 

Ağustos, Eylül ve Ekim ayında birer kesim alınmak üzere yılda 3 kesim ile üretimi tamamlanan çam balı üretiminde yüzde 65-70'lik düşüş yaşıyor. Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ''Şu an Ağustos ve Eylül olmak üzere 2 kesim bal alınamadı'' bilgisini verdi.

''DURUM İÇLER ACISI''

 

Muğla'daki sıcak hava koşullarının önümüzdeki günlerde de devam etmesini beklediklerini ifade eden Ziya Şahin, ''Bala iyi gelen böcekler mayıs ayındaki kuraklık, aşırı sıcaklık nedeniyle öldü. Sadece Muğla arıcılıkta değil, yurt genelindeki aracılar da zor bir dönem geçiriyor'' dedi.

Şahin, durumun üretici için içler acısı olduğunu ifade etti. ''Muğla'da 1 milyon 250 bin Muğlalı'nın kovanı var. Dışarıdan gelen arılar da var. Burada 3 buçuk milyon kovan var'' şeklinde konuştu. 

''İHRAÇLIK BALIMIZ BU SENE YOK''

Türkiye'den ihraç edilen balın tamamının çam balı olduğu bilgisini veren Şahin, ''114 bin ton bal üretimimiz var. 35-40 bini çam balıdır. Türkiye'de ihraç edilen balın tamamı çam balıdır. İhraçlık balımız bu sene yok'' dedi.

Öte yandan üretilen balın iç pazar için yeterli olacağını söyledi. 

ÇAM BALININ KİLOGRAMDA 7 TL'LİK FARK

Hava sıcaklıklarının çam balı üretimini sekteye uğrattığı kadar corona virüs salgını üreticileri etkiledi. Bu durumun çam balı fiyatlarına da etki etmesi bekleniyor. 

Şahin, 27 kg olan bir teneke balın geçen sene 400 liradan işlem gördüğünü ve kilogramının 12-13 liraya denk geldiği bilgisini verdi. Anck Şahin, üreticinin elindeki balların şu anda 20 lira civarında alıcı bulduğunu söyledi. 



6 BİN AİLE REZİL OLDU

Bu durumun tüketicileri olduğu kadar üreticileri de etkilediğini söyleyen Şahin, ''Muğla'da arıcılık ata kültürü olduğu kadar ekonomik bir kültür. 6 bin tane arıcı var Muğla'da. Dünyanın hiçbir yerinde, bir vilayette böyle bir potansiyel yok. Bu çam balı üretimine borçlu. 6 bin aile Muğla'da bu yıl rezil oldu'' dedi. 

Arıcıların bu yılki kredi borçlarının ertlenmesini talep eden TAB Başkanı Şahin, devletten destek çağrısında bulundu. 

ÇAM BALI NEDEN ÖNEMLİ?

Şahin, çam balının üst solunum yolu enfeksiyonuna iyi geldiğini söylerek, ''Bütün ballarımız değerlidir. 2017 yılında Türk çam balının parmak izlerini çıkardık. Muğla çam balının coğrafi tescilini yaptık''  dedi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR