Faiz artışı sonrası ilk tepkiler: TL'ye olumlu katkı yapacak

Merkez Bankası'nın beklentileri fazlasıyla karşılayan 200 baz puanlık artış kararı sonrasında ekonomistlerden gelen ilk değerlendirmelerde enflasyonla mücadele ve kurlar üzerindeki pozitif etkiye vurgu yapıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 24.12.2020 15:40 GÜNCELLEME 24.12.2020 15:40 EKONOMİ
Faiz artışı sonrası ilk tepkiler: TL'ye olumlu katkı yapacak
Faiz artışı sonrası ilk tepkiler: TL'ye olumlu katkı yapacak

Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerine çıkarak gerçekleştirdiği 200 baz puanlık faiz kararı piyasaları da mutlu etti. Beklentilerin fazlasıyla karşılanmasıyla birlikte Türk Lirası, dolar ve euro karşısında güçlenmeye devam ediyor. İlk tepki olarak dolar/TL 7,55'e euro/TL 9,22'ye kadar geriledi. 

Peki ekonomistler ve piyasa uzmanları Merkez Bankası'nın faiz artış hamlesi ne diyor? Kararı değerlendiren uzmanlar faiz artışının enflasyon ve piyasalar açısından çok yerinde bir karar olduğu görüşünde. İşte karara ilişkin ilk değerlendirmeler

 

Dünya Gazetesi yazarı ve TOBB Öğretim Üyesi Atılım Murat: 

Enflasyonun kontrol altına alınması adına doğru bir karar

 

Merkez Bankası, 200 baz puanlık beklentilerin üzerindeki faiz artışıyla doğru bir hamle yaptı. Enflasyonun kontrol altına alınabilmesi adına bu hamle gerekliydi. Kredi büyümesinin yüzde 0'a yaklaştığı bu dönemde kredilerde soğuma var şeklinde görüşlere rağmen Merkez Bankası, temkinli duruşunu sürdürerek doğru bir adım daha atmış oldu. Kurları düşürmeden enflasyonu kontrol altına alma şansımızın olmadığı bu ortamda rezerv biriktirilmesi için de yerinde bir karar. Türk Lirası'nın güçlenmesi gerekiyor. Rezervler açısından da olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Böylece, ilerleyen dönemlerde döviz alım ihaleleri başladığında daha düşük seviyelerden döviz alım fırsatı olacaktır.

Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru:

Karar Türk Lirasına olumlu katkı yapacak

200 baz puan faiz artışını piyasa açısından olumlu buluyoruz. Metinde önemli detaylar var. Enflasyon ve cari dengede oluşan risklerin görülmüş olması, bunun metinde vurgulanmış olması ve karşılığında da güçlü bir adım atılmış olması, realist ve proaktif bir görüntü paralelinde bankanın piyasalar üzerindeki kredibilitesini arttıran bir unsur olarak öne çıkıyor.

Ekonomi, uzun süredir düşük faiz ortamının oluşturduğu enflasyon ve cari denge problemi gibi yan etkilerle mücadele ediyor. Faiz artışları normal koşullarda iktisadi faaliyetleri baskılaması açısından piyasalar tarafından olumlu karşılanmaz, ancak bu süreci normalleşme üst başlığı altında değerlendirdiğimiz için hisse senedi piyasalarına ve Türk Lirasına olumlu kattı yapacağını düşünüyoruz.

Kurdaki ilk etki şimdilik sınırlı kaldı, önümüzdeki birkaç gün için 7,50 seviyesi oldukça kritik. Buranın altında bir kalıcılık oluşabilirse TL’nin değerlendiği bir süreç bekleyeceğiz.

KAYNAK : Dünya/Hüseyin Koyuncuoğlu
YORUMLAR 3
  • mişmiş 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletini değilde kendi kesesini düşünüp yılbaşını fırsat bilenlerin ellerinde patlar umarım... Hammaddesini dolar ile alan sanayici bunun dışındadır.
    Cevapla
  • İşin aslı 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkeye yatırım yapanlar bu ülkenin öz insanları dindar muhafazakar kesim. Bu insanların faizle işi yok zaten. İşleri dolarla. Hammadde dolar ile alınıyor. Faizciler ise bu ülkeye yatırım yapmayı zahmet olarak görüp paradan para kazanmaya alışmış olan tuzu kuru azınlık. Faizleri artırın dolar düşsün bu ülkeye yatırım yapan anadolu insanının borç yükü azalsın. Faizin düşmesi çıkması anadolu yatırımcısını ilgilendirmiyor. Doları kontrol altına aldık mı kördüğüm çözülür. Artık şunu anladık: Enflasyonun sebebi dolardır. Faiz değil. Madem faiz artınca dolar düşüyorsa enflasyonda düşüyor demektir.
    Cevapla
  • genç. 3 yıl önce Şikayet Et
    faiz en büyük günahtır ve sıfıra çekilmelidir
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR