Ünlü borsa uzmanından uyarı geldi: Ateşle oynuyorlar

Tecrübeli borsa uzmanı Richard Bernstein spekülatif yükselişlere kapılan yatırımcılar için sert açıklamalarda bulundu. Bernstein’a göre temel verilere uzak kalan küçük yatırımcılar önünde sonunda kaybedecek

ABONE OL
GİRİŞ 28.01.2021 16:11 GÜNCELLEME 28.01.2021 16:11 EKONOMİ
Ünlü borsa uzmanından uyarı geldi: Ateşle oynuyorlar
Ünlü borsa uzmanından uyarı geldi: Ateşle oynuyorlar

Ünlü kurumsal yatırımcı Richard Bernstein perakende yatırımcıların spekülatif borsa ticaretine girmenin faturasını ağır ödeyeceği konusunda uyardı.

Tecrübeli yatırım uzmanı küresel borsalardaki coşkunun sebebi olarak borsanın daha demokratik bir yer haline gelmesini gösterdi. Bernstein amatör küçük yatırıcıların zor bir pozisyona düşmesinden korktuğunu ifadelerine ekledi.

Yatırım danışmanlığı şirketi Richard Bernstein Advisors’ın CEO’su ve Baş Yatırım Sorumlusu CNBC’ye verdiği röportajda, “Balonlar birçok farklı formatta ortaya çıkar, bu bir klasiktir. Açık bir şekilde ateşle oynuyorsunuz” uyarısında bulundu.

BORSALAR İKİYE AYRILDI

Bernstein borsalardaki balonun oluşmasına bir diğer neden olarak ABD Merkez Bankası (FED) politikalarının sebep olduğu likidite artışını gösteriyor. Yatırım uzmanı söz konusu piyasa ortamının iki farklı piyasa oluşturduğunu, bir tarafta gülünç derecede spekülatif hamleler yapılırken diğer tarafınsa görmezden gelindiğini sözlerine ekledi.

Ticari hacmin hatırı sayılır derece arttığını söyleyen tecrübeli borsa uzmanı, “Borsanın bir yarısında gerçek anlamda bir balon var” dedi.

Bu yıl GameStop da dahil olmak üzere bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki hisse olağanüstü performanslar gösterdi. Ancak hisseler açığa satış daralmaları sebebiyle temel verilerle olan bağlantılarından ayrıldı.

Bernstein röportajında, “Neler olduğu konusunda endişeliyseniz satışa yönelmelisiniz. Temel veriler kazanacak mı? Her zaman” sözlerini kullandı.

Açığa satış daralmaları sosyal medya platformu Reddit’te toplanan perakende yatırımcıların açığa satış pozisyonuna yatırım yapılan bir avuç hisse senedinin fiyatını hızlı bir şekilde yükseltmesi ve hisseye karşı açığa satışta bulunan yatırımcıları dışarı itmesi sonucu oluştu. Perakende yatırımcılarının akını sonrasında açığa satış pozisyonundaki riskli yatırım fonları geri çekilmek ve kayıplarını telafi etmek için hisseleri satın almak zorunda kaldılar.

GameStop çılgınlığıyla birlikte hissenin değeri bu yıl %1.700 oranında arttı.

ASIL FIRSAT ENERJİ HİSSELERİNDE

Bernstein bu tür olağanüstü durumların borsa çapında bir fenomen olmadığını belirtiyor ve açığa satış sıkışmalarının daha az dikkat çeken alanlarda önemli fırsatlara yol açtığını görüyor. Borsa uzmanına göre anahtar kural sabırlı olmak.

Tecrübeli yatırımcı ekonomik toparlanmaya ilişkili olan hisselere ve özellikle de enerji sektörü hisselerine dikkat çekiyor. Bernstein hisse tercihlerine ilişkin açıklamasında, “Şu anda küresel çapta hisse senetleri piyasalarının en cazip bölümü enerji sektörüdür. Eğer küresel ekonomi toparlanırsa ki bana kalırsa birçok insan bunun gelecek yıl veya daha sonrasında olacağı konusunda hemfikir, karbon yakıtlarda artan bir talep göreceksiniz. Enerji sektörü dramatik derecede az tercih ediliyor. Çoğu kişi tarafından sevilmiyor” görüşlerine yer verdi. Sektör ABD endekslerinde son 52 haftadır %27 oranında düşüş gösterdi.

KAYNAK : Borsagündem
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR