Geçiş üstünlüğüne yeni düzenleme! Resmi Gazetede yayımlandı

İçişleri Bakanlığı’nın “Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlar Hakkında Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile, geçiş üstünlüğüne sahip araçlar, uyulacak kurallar ile ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin kullanımı belirlendi. İşte trafikte geçiş üstünlüğü ile ilgili son dakika düzenlemesi...

ABONE OL
GİRİŞ 03.02.2021 08:53 GÜNCELLEME 03.02.2021 09:39 EKONOMİ
Geçiş üstünlüğüne yeni düzenleme! Resmi Gazetede yayımlandı
Geçiş üstünlüğüne yeni düzenleme! Resmi Gazetede yayımlandı

Organ, doku veya kan nakil araçları, doğal gaz acil müdahale araçları, kar-buzla mücadele araçları ile acil müdahale gerektiren durumlarda görevli araçlar, korunan ve koruyan araçlar, hükümlü veya tutuklu nakil araçları, güvenlik riskleri değerlendirilerek "bakanlık onayı" ile belirlenen kişilerin kullanımında olan araçlar, görev ve hizmet gerekleri veya güvenlik nedenleriyle geçiş üstünlüğüne sahip olacak. Işıklı uyarı işareti, araçların tepe bölgelerine sabitlenmek suretiyle veya aynı bölgeye derhal sökülüp takılabilecek şekilde olacak.

Boyama şekilleri veya ayrım işaretleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli olmayan güvenlik, asayiş ve trafik hizmetlerinde kullanılan kolluk araçlarında ışıklı uyarı sistemi aracın tepe bölgesinde bulunacak. Işıklı uyarı sistemi motosikletlerde ise rahatça görülebilecek şekilde aracın uygun yerlerine takılarak kullanılacak.

HANGİ IŞIĞI KULLANACAKLAR?

Geçiş üstünlüğüne sahip araçlardaki ışıklı uyarı işaretleri ambulanslar, organ, doku veya kan nakil araçlarında, trafik ve genel kolluğa ait araçlarda mavi-kırmızı veya mavi kullanılacak. İtfaiye, orman yangınlarıyla mücadele eden araçlar, afet ve acil durum hizmetleri araçları kırmızı, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sadece trafik hizmetlerine tahsis edilen araçlarında ve hükümlü sevk araçlarında mavi, kar ve buzla mücadele araçları ile acil müdahale gerektiren durumlarda görevli araçlar ile doğalgaz acil müdahale araçlarında ise sarı olacak.

GÖREV HALİNDEYKEN GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ

Hürriyet'in haberine göre; Bu araçlar görev halindeyken geçiş üstünlüğü hakkına sahip olacak. Geçiş üstünlüğü, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak, ışıklı ve sesli uyarı işaretlerini bir arada vermek şartıyla kullanılacak.

ÇAKAR TAKANA YASAL İŞLEM

Geçiş üstünlüğüne sahip olmamasına rağmen ışıklı veya sesli uyarı işaretlerini araçlarda bulunduran ve kullananlar hakkında yasal işlemler yapılacak.

YORUMLAR 2
  • Reis 3 yıl önce Şikayet Et
    hakim savcı vs... bunlardan derhal geçiş üstünlüğünü kaldırın. bunlara yetki verdikçe bi yerleri kalktı ve yetkilerini milleti ezme, kendilerini ayrıcalıklı, üstün görmek için kullanıyorlar. sonrada adaletin namusunu kirletip adaletsiz hüküm veriyorlar.
    Cevapla
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    çekicilerin sarı ışık ve emniyet şeridi kullanımı denetlensin.çakar lambaları arkadaki aracin şoförünün gözünü rahatsız edici olmasın
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR