Son dakika haberi: Prof. Dr. Sefer Şener, piyasalarda yaşananlara ilişkin "Doların düşmesinin veya yükselmesinin ekonomik altyapısı yok. Bu gibi durumlarda beklemek lazım. Ekonomik donelerde bir değişim yok. Panik yapmamak lazım. Yüzde 19’luk faiz devam ediyor. MB görev değişimi olur ama politika tektir. Asya piyasalarında dalgalanmalar var. Bu geçici bir durum. Piyasa yerine oturacaktır." dedi.

CNN Türk canlı yayınında Prof. Dr. Sefer Şener önemli açıklamalarda bulundu. Şener konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Merkez Bankası'nın alacağı karar bellidir. Enflasyon incelenir ve MB bu noktada karar verir. Enflasyon çok düşerse ona göre bir karar verilir. Doların düşmesinin veya yükselmesinin ekonomik altyapısı yok. Bu gibi durumlarda beklemek lazım. Ekonomik donelerde bir değişim yok. Panik yapmamak lazım. Yüzde 19’luk faiz devam ediyor. MB görev değişimi olur ama politika tektir. Asya piyasalarında dalgalanmalar var. Bu geçici bir durum. Bu yerine oturacaktır. Algı yerine geldiğinde, kısa vadede bir değişim olmadığı görüldüğünde piyasa eski haline dönecek.

"TÜRKİYE TAVİZ VERMEDİ"

Türkiye serbest piyasa sistemini uyguluyor. Bu hiçbir zaman değişmedi. Türkiye taviz vermedi. Bu ülkemizin bir politikası. Değişecek bir politika değil. Türkiye’nin ana hedefleri var. Bu sebeple Türkiye daima serbest piyasayı kullanacak. Arz ve talep koşullarıyla yerine gelecek. Bir takım dedikodular var. Türkiye serbest piyasadan vazgeçmeyecek. Sistemimiz buna adapte olmuş. Bu gibi durumlarda serinkanlı olunması lazım. Ani yükselişin sebebi ekonomik bir altyapıya bağlı değil. Altında da benzer bir durum var. Beklemek lazım. Türkiye’nin herhangi MB politikası ya da piyasa politikası aksatacak şekilde davranması mümkün değil.

Yeni ekonomi politikası gündemdeyken, olağanüstü davranmak mümkün değil. 90’larda en zor dönemlerde bile serbest ekonomiye bağlı kaldı. Sisteme müdahale mümkün değil. Birkaç gün içinde sistem kendiliğinden yerine oturacak.

"ÖĞLEDEN SONRAYI BEKLEMEK LAZIM"

Aynı gerekçeler borsada da bulunuyor. Sosyal medyadan piyasaya müdahale edilecek veya sistem durdurulacak gibi söylentiler var. Doğal olarak bütün yatırımcılar etkileniyor. Faizdeki sabitlikte sorun yok ama döviz oynaklığı yabancı yatırımcıyı panikletiyor. Öğleden sonrayı beklemek lazım. Özellikle ekonomik temeli olmayan olaylar geçici.

(İşsizlik rakamları hakkında) Dünya çapında pandemi sebebiyle 40 milyon kişi işini kaybetti. İstihdam alanında bir daralma var. Salgın sebebiyle böyle. Pandemi süreci raya girerse işsizlikte bir düzelme bekliyoruz. O yüzden istihdam ile ilgili kısım ancak salgın belli bir düzeye gelince olacak. Bu süreci atlattığımızda biz ancak istihdamda artma göreceğiz. O yüzden pandemi sürecinin hafiflemesini bekliyoruz.

Yorumlar 17 Yorum Var
  • Nur 29.03.2021 19:49
    Şu altını kim yükseltiyorsa derdine derman olmasın ne bu ya ölümlü dünyada bu ne hırs Allah yedirmesin birazda olmayanı düşünün
  • Sınır 22.03.2021 21:32
    Dün baydın düştü.bütün dünya güldü.bunu örtbas etmek içinmi türkiyeye oyun çekiyorsunuz.bu tür oyunlar bu batıda çoktur.ülkemde bir büyük projenin temeli atılırkenmuhakkak olumsuz bir olay olur.ve o projenin açılışındada aynı oyun oynanır.bu oyunlar hep batının ve işbirlikçilerin oyunlarıdır.yarabbi bunları perişan eyle.gecenin bşr yarısı ne oldu.merkez bankasının paralarımı yandı.ne olay olduda kur yüksekdi.görev değişikliği büyütülecek bir olay değilki.yoksa naci bey sizin adamınızmıydı.oda habire faiz artırıyordu.
  • Serdar 22.03.2021 20:50
    Akşam oldu eksi besdeki hisselerde taban oldu ogleyi geceli çok oldu olan yine vatandaşa oldu
  • Mehmet 22.03.2021 15:32
    Bu ülkede ülkeye döviz akımını sağlayan ana damarlardan birisi yani turizim geçen yıl kurudu bu yıl ne olacağı belli değil ken bu faiz kavgası ne ya faizi 2 puan artırıyorsan enflasyonuda iki puan arttır. Memura işçiye zam yap piyasaya para girsin. Elin rahatlayınca kavganı ver hep beraber verelim.
  • Trabzonlu 22.03.2021 14:58
    ABD 20 trilyon dolar borçla trilyonluk cari açıkla işsizliğiyle pandemi başarısız lığıyla nasıl 0.25 faiz uyguluyor biz yüzde 19...Formatlanmış lar sorgulayın millî çözümler üretin yoksa kıyamete kadar Küreselciler in kölesi kalırız. ...
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek