Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş altın ve dolardaki yükselişi Haber7’ye değerlendirdi. İslam Memiş altın ve dolardaki yükselişin devam edeceğini belirterek yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulundu.Memiş, ayrıca altın ve dolar yükselmeye devam edecek mi? sorusuna yanıt verdi.

Çok kargaşalı bir haftayı geride bırakıyoruz Döviz kurunun şoku ile birlikte yatırımcıların ciddi anlamda kafalarının karışık olduğu bir dönemi de geride bırakmaya devam ediyoruz. Tabii bu süreçte küçük yatırımcı şunu merak ediyor. Döviz kurlarındaki bu yükselişler devam edecek mi, varlıklarımızı TL’ye çevirme zamanı geldi mi, borsalardaki düşüşler devam edecek mi ya da bu süreç daha ne kadar devam edecek hangi enstrümanlar kullanılarak piyasalar daha sakinleşir ya da sakinleşir mi tarzında sorular çok merak ediliyor. Borsa tarafında sert düşüşler gördük. Şimdi tepki alımlarının yaşandığını gözlemliyoruz. Bir miktar daha tepki alımları yukarı yönlü devam edebilir. Ancak borsa tarafında küresel borsaları yakından takip etmekte fayda var. Yine yakın bir zamanda küresel borsalarda yine bir düzeltme hareketi dediğimiz aşağı yönlü bir trend bir satış baskısı oluşabilir.

KUR ATAKLARI DEVAM EDEBİLİR
Tabii koronavirüs salgınıyla birlikte dünya ekonomilerinde ciddi bir dalgalanma yaşandığı için mutlaka borsalarda kısa vadeli yükseliş trendi ön planda kalmaya devam edebilir ama bu düzeltme hareketleri gelmediği için küresel borsalarda sert düşüşler yakın bir tarihte görebiliriz. Gelişmekte olan ülke piyasalarındaki bu düşüşlerde buna ayak uydurabilir. Borsa tarafına biraz daha dikkat çekmek isterim. Yurt içi piyasalarda dolar kurunun Pazartesi günü 8.47 lira seviyesine kadar hızlı bir yükseliş yaptığını gözlemliyoruz. Şimdi 7.90-7.95 lira aralığında yani 8 lira seviyesinin altında bir fiyatlama gözlemliyoruz. Euro-dolar paritesinde 1-8 bandının altına sarkması da aslında yurt içi piyasalarda dolar-TL kurunu olumlu yönde destekliyor. Ama içsel problemlerden dolayı da kur ataklarının orta ve uzun vadede devam edeceğini tahmin ediyorum.

Şimdi önemli olan süreç şu yatırımcılar yine geçen yıl yapmış olduğu hatayı bu dönem yapmamalı. Geçen sene 8.53 lira seviyesinden dolar alanlar 540 liradan gram altın alanlar 7 lira seviyesinde gümüş alanlar korku ve panikle bu hareketi sergiledi hâlâ aradan 4-5 ay geçmesine rağmen zararlarının da çıkmadığını gözlemliyoruz.

PANİKLE YÜKSEK MALİYETTEN DOLAR ALTIN ALMAYIN
Bu yüksek maliyetten alanlar maalesef zararları halen çıkmadı. Yine korku ve panikle tekrar böyle bir alım yönünde tasarrufta bulunurlarsa yine burada zarar oluşabilir o yüzden çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle bu süreçte vatandaşlarımızın daha temkinli olduğunu gözlemiyoruz.

Yani geçen yıl korku ve panikle koşa koşa döviz alanlar altın alanlar şimdi en azından soru soruyorlar yani alalım mı biraz daha sakinleşir mi bu da geçen yıl yaşanan kur şokunun ciddi anlamda insanlara zarar ettirdiği için bu kez daha temkinli olmasına neden oluyor. Şimdi kısa vadeli, orta ve uzun vadeli üç bölüme ayırmak gerekiyor beklenti ve öngörüleri. Kısa vade için evet bir gerileme yaşanabilir. Bu gerileme dolar-tl kurunda 7.50-7.40 seviyesine kadar sürebilir bir iki hafta içinde.

 Orta ve uzun vadede doların değer artışları maalesef devam edecek bu da gelişmekte olan ülke piyasaları için olumsuz.

DOLAR ANAVATANINA GERİ DÖNÜYOR
Çünkü ABD Merkez Bankası Fed’in politikalarında bir değişiklik var. ABD tahvil endeksinde bir yükseliş var. Dolar ana vatanına geri döndüğü için dolar uluslararası piyasalarda değer artışlarını devam ettireceği bir sürece girdi. Çeşitli önlem, tedbir alsanız bile maalesef bütün dünyadaki merkez bankaları doların değer artışlarını maalesef engelleyemez. Bu şu demek oluyor, bu yıl dolar kurunda 9 lira seviyesi üzerinde bir ataklar yaşanılırsa yatırımcısı için sürpriz olmamalı.-

7,40 - 7,50 DOLAR İÇİM ALIM FIRSATI
Özellikle bu süreçte döviz ile ticaret yapan dövize ihtiyacı olan insanların bu geri çekilmeleri az önce ifade ettiğim 7,50-40 lira seviyesine bir alım fırsatı olarak değerlendirmeli. Dolardaki değer artışları maalesef yıl içinde devam edecek hatta 2022 yılının ilk çeyreğinde sürecin devam edeceğini görebiliriz. Dolar tarafında yatırımcısının çok dikkat etmesi gerekiyor.

Tabii diğer para birimlerinde de aynı öngörümüz devam ediyor. Dolar kuruyla birlikte yine diğer yabancı para birimlerinde yukarı yönde hızlı ataklar yaşanabilir. Özellikle altının gram fiyatının 470 liraya kadar yükseldiğini bugünlerde 440 lira seviyesinde yatay bir seyrin korunduğunu gözlemliyoruz.

FIRSATLARI KAÇIRMAYIN
Ancak günlük bazda baktığımıza bu bant aralığının biraz daha daraldığını gözlemliyoruz. Özellikle gram Altın/TL fiyatında dolar kuruyla birlikte bir miktar geri çekilme yaşanabilir. Yani dolar kurundaki öngördüğümüz 7.50-40 lira seviyesi gram Altın/TL fiyatının tekrar 420 lira seviyesine kadar geri çekilmesine neden olabilir. Ancak burada önemli olan husus şu gram altın/TL fiyatında 400 lira seviyesinden almayanlar alım yapmayanlar ihmal edenler ya da daha çok düşecek düşüncesiyle bu tarafa yönelmeyenler bugün ciddi anlamda zarar ettiğini gördük. Ve gram altın/TL fiyatı dolar kurundan destek alarak ciddi anlamda değer artışlarını yıl içinde devam ettireceğimi tahmin ediyorum.

ONS VE DOLARDAKİ YÜKSELİŞLE GRAM 600 TL'Yİ GÖREBİLİR

Bu yıl için özellikle Mayıs-Haziran aylarında ya da yaz aylarında gram altın/TL fiyatının 540-560 TL sevilerine kadar yükseleceğini ön gördüğümüzü söylemiştik. Bu öngörümü gram altın/TL fiyatında 600 lira seviyesine çıkardığımı söyleyebilirim. Altının ons fiyatında yukarı yönde hareketler mutlaka göreceğiz ancak dolar kurundaki şok ile birlikte gram altın/TL fiyatının 600 sevilerine yükselmesi bugünkü koşullarda sürpriz olmamalı ancak yıl içinde tekrar farklı gelişmeler yaşanırsa tekrar yoruma ihtiyaç var ama bugünkü koşullara baktığımızda gram altın/TL  fiyatında aynı dolar-TL kurunun yukarı revizesiyle birlikte tekrar 600 lira seviyesine dikkat etmek gerekiyor.

SOSYAL MEDYAYA ALDANMAYIN
Bununla birlikte gümüşün gram fiyatında pazartesi gördüğümüz 7.10 Lira seviyesi tekrar yerini düşüşe bıraktı. Bu tarafta da tekrar 10 Lira seviyesinin üzerinde bir rakam yaşanabilir. Döviz kurlarında altın ve gümüş fiyatlarında yıl içinde agresif yükselişler devam edebilir. Düşüşler kesinlikle bir alım fırsatı. Kimse rehavete kapılmadan bu düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendirmeli.

Özellikle bu gibi kur şoklarının yaşandığı bu dönemlerde genelde sosyal medya hesaplarından insanlara biraz daha farklı algılar aşılandığını görüyoruz. Bu kur şoklarında bu muhabbetler oluyor. Mesela sermaye kontrolü denen bir süreç var. İnsanların varlıklarına el koymak, artık paramızı bankaya teslim etmeyelim, devlet bizim paramıza el koyacakmış tarzında düşünceleri, korkuları pompalamaya çalışıyorlar. Sermaye kontrolü dediğimiz olay bütün dünyada var. Ancak insanların varlıklarının, birikimlerinin yasa ve kanunla korunduğunu vatandaşların bilmesi gerekiyor. Yunanistan’da ekonomik krizde bu süreci gördük. Yani bankada 100 Bin Euro’nuz var ama günlük 20-30 Euro çekebilirsiniz diyor.

Yani varlıklarınızın tamamına el koyma olasılığı olmadığı gibi sınırlama olabilir. İnsanlara bu korkuyla varlıklarını sistemden çektirme düşüncesi aslında sistemin ekonomik olarak daha çok zayıflamasına destek veriyor. Yani kasadaki paralar yastık altına kaysın ve özellikle ekonomi biraz daha zor duruma düşsün diye bu düşünceler ön planda tutulmaya devam ediyor. Sermaye kontrolü ile alakalı yurtdışından çok telefon aldık. Varlıklarımıza el mi koyacaklar Türkiye’ye mi gelelim, paramızı bankadan çekelim mi vs. Bunlar tamamen algısal problemlerdir. Bilerek, isteyerek yapılan süreçlerdir. Ancak insanlar şunu da asla unutmamalı, kesinlikle fiziki yatırımı önemsiyorum.

Eğer varlıklarınızı farklı enstrümanlar üzerinden değerlendirirseniz, isabetli bir karar vermiş olursunuz. Karşımızda yüzde 19’luk bir faiz oranı var. Merkez Bankası piyasaların beklentisinin daha üzerinde 200 baz puanlık bir faiz artırımı yaptı. Konut sektöründe, otomotiv sektöründe harcama kalemlerinde durgun bir sürece girildi. Herkes beklemeye aldı kendini. Haklı olarak hiç kimse ne konut alır ne otomotiv alır ne kredi kullanır. Hiçbir şey yapmazlar. Bu piyasalarda ciddi durgunluğa neden olur, olacak ve oldu da. Ben Merkez Bankası’nın Nisan toplantısını beklemeden mutlaka bir faiz indirimi yapmasını bekliyorum. Merkez Bankası bir iki haftalık süreç içerisinde faiz indirimi yapabilir. Konut ve otomotiv almak için kredi kullanacak vatandaşlarımızın sakin ve soğukkanlı bir şekilde Merkez Bankası’nın faiz indirme sürecini beklemesi gerekiyor. Bu da döviz kurlarında tekrar yukarı yönlü hareketi destekliyor.

Ancak ekonomilerde ya enflasyonu tercih edeceksiniz ya faizi tercih edeceksiniz ya da döviz kurundaki yükselişi tercih edeceksiniz. Bunların arasında en sağlıklı süreç enflasyon ve faize odaklı bir ekonomi yapacaksınız. Bu yıl yaz aylarında ciddi kampanyalar göreceğiz. Haziran ayı ile birlikte bütün şirketlerin art arda kampanyalar yaptığını göreceğiz. Bu süreç içerisinde maket üzerinden konut alanlar da olacak. Vatandaşlarımızın emlak sektöründe çok dikkat etmeleri gerekiyor. Sözleşmeleri mutlaka bir avukat vasıtasıyla yapması gerekiyor. Projeyi çok iyi takip etmesi gerekiyor. Tapudan, belediyeden mutlaka o projeyi takip etmesi gerekiyor. Yani dolandırılmaması gerekiyor. Biz bu emlak sektöründe balon oluştuğu zaman ciddi dolandırıcılık olayları görüyoruz. Yatırımcıların bunu yaşamaması için mantığıyla hareket etmesi gerekiyor. Bir de konut sektörü balon patlayacak gibi bir algı var. Döviz fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde emlak fiyatlarının düştüğünü gördünüz mü? Emlak fiyatlarının düşmesi demek dolar kurunun 8 Lira seviyesinden 6 Lira seviyesine düşmesi demektir. Ya da faiz oranının yüzde 19’da yüzde 10’a düşmesi demektir. Hem kur hem faiz aynı anda düşerse evet, konut fiyatlarında düşüş görürüz. Konut fiyatlarının düşmesi hayal bile olamaz.

Muhabir: Gamze TÜRK

Kurgu: Serdar GÜNEŞ

Kameraman: Cenk ŞENOĞLU

Yorumlar 37 Yorum Var
  • HACIOĞLU 27.03.2021 13:39
    vay halimize kos kos sonu hesap zamani insan altin olsun
  • selam 27.03.2021 00:31
    yerli üretirsen doların bir hükmü yoktur ittalatcı olursak dolar artarda sarkarda üretim yerli üretim
  • Muhammed haksoyler 26.03.2021 23:41
    Biride 5.30 dan aldım yarin olecen deseler bozdurmam demis.senin kanın bozulmuş aslanim,ölmez zaten senin gibiler,günün birinde geberirler paranida damatlarin yerzmezarinada köpekler bevleder.simdi bekle dolar 10 lira olsun idiye.gitbide gusul al,cok söven olmuştur
  • Şaduman tozduman 26.03.2021 21:48
    Eeee ne alalım o zaman. Borsa çıkabilir de düşebilir de, döviz altın fırlayabilir de çakılabilir de, böyle yorum yapmak için para uzmanı veya müneccim olmaya gerek yok, bak ben de yaptım aynı yorumu.
  • Osmanlı Torunu 26.03.2021 20:55
    Ne yapmamız gerekiyor bu dolar denen kafirin parası TL karşı prim yapmaması için çok basit hayatımızdan çıkarmalıyız, yerli milli olup hep beraber bu parayı kullanmamalıyız, çok korkuyorsan altına yatırım yap. En azından bu mahlukların parası degerlenmez. Inşallah hep beraber bunlarıda aşarız bu pis paranın degerli kesinlikle 8 TL degil ve olamaz oyun üstüne oyun var, hey Büyük Allahım bu küresel faiz lobileri i kahret.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek