Bakan Elvan açıkladı: Türkiye'deki bir grup TÜİK'e operasyon yapıyor

Bakan Lütfi Elvan, katıldığı canlı yayında Türkiye'deki bir grubun enflasyon rakamları üzerinden TÜİK’e operasyon yapmaya çalıştığını açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2021 23:12 GÜNCELLEME 06.05.2021 23:49 EKONOMİ
Bakan Elvan açıkladı: Türkiye'deki bir grup TÜİK'e operasyon yapıyor
Bakan Elvan açıkladı: Türkiye'deki bir grup TÜİK'e operasyon yapıyor

Hazine Ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Hande Fırat'ın CNN Türk'te yayınlanan Gece Görüşü programında ekonomiye ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Koronavirüsle mücadelede 133,7 milyar liranın harcandığını söyleyen Bakan Elvan, 206 milyar liralık Tarım Kredi, esnaf kredi ile vergi ve prim borcunun ertelendiğini ve bugüne kadar kredi programları kapsamında firmalara 315 milyar liralık kredi verildiğini belirtti.

Büyüme rakamlarına yönelik öngörülerini de paylaşan Bakan Elvan, "2021 yılında büyümenin yarıya yakınını dış ticaret tarafından alacağız. İlk çeyrek için 5-6 bandında olabilir diye düşünüyorum. İkinci çeyrekte baz etkisi ile birlikte çift haneli bir büyüme göreceğiz. Yılın geneline bakınca ben 5’in üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğin düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Enflasyon rakamları üzerinde yapılan tartışmalara ilişkinde bilgiler veren Bakan Elvan, belli bir kurum tarafından algı operasyonu yapıldığını ve bu grubun yayınladığı rapora göre araç fiyatlarının bir günde iki katı artması gerektiğine dikkat çekti. 

Bakan Elvan '128 milyar' polemiğine açıklık getirerek Merkez Bankası Kanunu'ndan örnekler verdi. 

Bakan Elvan'ın konuşmasından satır başları:

SALGIN ÜLKE EKONOMİLERİNİ NASIL ETKİLEDİ?

2020 yılının başından itibaren kovid hadisesi ile karşı karşıya kaldık. Bu tarihimizin en büyük sorunlarından biriydi. Ülkeler dediler ki 'havaların ısınması ile bu problemden büyük ölçüde kurtulacağız.' Değişik ülke yöneticileri DSÖ'nün açıklamalarını eleştirip, bu salgının daha çabuk sonlanacağını söylediler. Ekonomik açıdan nasıl bir resim ortaya çıktı? Küresel büyümede bir daralma söz konusu. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüksek daha yüksek. Dünya ticareti yüzde 8,5 oranında küçüldü.

Avrupa başta olmak üzere arz şokları yaşandı, tedarikte ciddi kopukluklar yaşanmaya başladı. Ciddi bir genişlemeye gidildi. Özellikle ülkelerin merkez bankaları parasal genişlemeye gittiler. Borçlanma tarafına baktığımızda yine oldukça dramatik bir tablo var. Herkes zorlanıyor. Kamu maliyesinde de ciddi sorunlar sıkıntılar çıktığını görüyoruz. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ciddi bütçe açıkları ile karşı karşıya kaldıklarını gördük. Hayatımızda ilk defa karantina nedir? Bunu yaşamak zorunda kaldık. Küresel ölçekte 114 milyon insan işsiz kaldı.

2021 yılı ile birlikte nasıl bir tablo ile karşı karşıya kaldık. Ekonomik aktivitede daralma söz konusu oldu. Küresel ölçekte bir büyüme bekleniyor. Ekonomik aktiviteye şu an oldukça canlı. Sanayi sektörü başta olmak üzere ekonomik aktiviteler canlı. Üretim ve ticaret itibari ile kriz öncesi dönemden daha iyi konumda olduğunu ifade etmek istiyorum.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

'UZAKTAN ÇALIŞMA YAYGINLAŞACAK'

Bu yıl borçlanma devam ediyor. Dünya borçlanma problemi ile yüzleşmek zorunda. Nasıl bir yaklaşım içinde olacak ülkeler? Sistem nasıl dönecek? Kovid'in getirdiği bir başka husus da insanların artık dijitalleşmeye daha çok önem verdiğini görüyoruz. Beklediğimizin ötesinde bir gelişme olacağını düşünüyorum. Türkiye dijitalleşme alanında çok önemli adımlar attı. Uzaktan çalışma yine en önemli hususlardan biri olacak. Uzaktan çalışmanın ciddi şekilde yaygınlaşacağını düşünüyorum.

'TÜRKİYE'NİN AVANTAJI VAR'

Türkiye'nin diğer ülkelere göre bir avantajı var. Bizim ürün çeşitliliğimiz söz konusu. Neyi istersek onu üretebiliyoruz. Geçmişte Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünüp de Doğu Avrupa'ya yatırım yapanların pişman olup "Keşke Türkiye'ye yatırım yapsaydık" dediğini biliyoruz. Türkiye, ürün çeşitliliği açısından kapasitesi geniş.

'KÜRESEL ÖLÇEKTE KOORDİNASYONA İHTİYACIMIZ VAR'

Çok enteresan bazı rakamlar var. Faizlerin artması ile birlikte fon akışı gelişmek olan ülkelere durma noktasına geldi. Finansman ihtiyacı olan, gelişmekte olan ülkelerin bundan sonraki süreçte zorlanacağını ifade etmek istiyorum. ABD tahvil faizlerindeki artışların bu ülkelere önemli etkisi olacağını ifade etmek istiyorum. Küresel ölçekte önemli bir koordinasyona ihtiyacımız var.

VİRÜSLE MÜCADELEDE 133,7 MİLYAR TL'LİK DESTEK

Mart 2020'den 2021'ye göre istihdamda daha iyi konumda olduğumuzu söylemek istiyorum. Merkezi yönetim bütçemizden 2020-2021 dönemi 78.6 milyar lira harcadık. Bugüne kadar yapılan harcama 133,7 milyar lira. Haziran sonuna kadar yaklaşık 176 milyar lira harcama yapmış olacağız.. Ücretsiz izin desteklerimiz var. Kovid-19 sürecinde 206 milyar liralık Tarım Kredi, esnaf kredi ile vergi ve prim borcu ertelendi. Bu tutar yıl sonunda 219 milyar lira olacak. Kredi programları kapsamında firmalara 315 milyar liralık kredi verildi. Biz kovid vakasının bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştik. Buna rağmen oldukça iyi gidiyoruz. İmkanlarımız ölçüsünde vatandaşlarımıza destek veriyoruz. Esnaflarımız da zor günler geçirdi. Sağlıkçılarımız müthiş bir fedakarlık gösterdiler. İşçilerimizin de her fedakarlığı yaptığını görüyoruz. Onlara da huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum. Bu dinamik bir süreç. Gelişmelere bakacağız. Kısa çalışma ödeneğini uzattık örneğin. Salgının seyri, aşılamanın hızı bunların hepsi önemli. Şu an iyi gidiyoruz. Dolayısıyla eğer yeni bir şok ile karşı karşıya kaldık. Elbette hükümet olarak üzerimize düşeni yapacağız.

BÜYÜME RAKAMLARI

2020 yılının büyümesi gerçekten Çin ile birlikte pozitif kapatan ülke olduk. Gelişmelere baktığımız zaman 2020 yılının ilk çeyreğinde talep çekişli bir büyüme görüyoruz. Kovid ile birlikte ikinci çeyrekte yüzde 10’un üzerinde bir küçülme oldu. 2,5 milyon civarında işsiz kalan vatandaşımız söz konusu idi. Bir kredi genişlemesi söz konusu oldu. Bu genişleme ile birlikte güçlü bir iç talep ortaya çıktı, bu taleple birlikte bunun getirdiği bazı enflasyon görünümünü olumsuz etkiledi talebin artması ithalatınızı ve cari açığınız yukarı çekti. Bu yapılmasaydı çok farklı bir tablo ile karşı karşıya kalabilirdik. İç talep ile büyüdüğümüzü görüyoruz. Talep çekişli bir büyüme söz konusu oldu. 2020 yılında yüzde 1,8'lik büyüme gerçekleştirdik.  Olağanüstü bir tablo ile karşı karşıyasınız. Bu tabloda sizin birtakım önlemler almanız gerekiyor. İç talepteki canlanma sonrası, makro ihtiyati tedbirler alındı. Kredilerdeki 60 aya olan vade eylül ayı itibariyle 36 aya çekildi. Arkasında kasım ayı itibariyle özellikle bu güçlü talebin biraz daha güçlü gitmesi talebiyle bazı tedbirler aldık.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İLK 3 AYDA 50 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ

2021 yılı ilk çeyreğinde iktisadi faaliyetler oldukça güçlü. 2021 yılı ilk çeyreğinde kapasite kullanım oranlarında ciddi artışların olduğunu görüyoruz. Oldukça canlı sanayii sektörü baş aktörü oynuyor. 2021 yılının ilk çeyreğine baktığımız zaman yine dış ticaret açısından oldukça canlı olduğunu görüyoruz. Ocak şubat ve mart aylarında her ay rekor kırdık. İlk üç ay 50 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti. Yüzde 17’nin üzerinde ihracatta bir büyüme söz konusu. İhracat performansı açısından iyi gidiyoruz.  Euro bölgesi bir birim büyüdüğü zaman bizimi ihracatımız 4 birim büyüyor.  200 milyar doları ihracatta yakalayacağız. 2021 yılında bir başka önemli şey; makine teçhizat yatırımlarında ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Sermaye malı ithalatında da ciddi artışlar olduğunu görüyoruz. 2021 yılı oldukça nitelikli sağlıklı ve sürdürülebilir bir yıl olacak.

Dış talebin artması demek sizin daha çok üretip ihracat yapmanız demektir. Çok daha dengeli bir yıl olacaktır. Çok önemsiyorum. 2021 yılın özetleyecek olursak, iç ve dış talebin dengede olduğu fiyat istikrarının özellikle gözetildiği, nominal talebin başarılı bir şekilde yönetildiği ve bizim yapısal reformlarımızın desteklediği bir büyüme olacak.  Biz bu büyümeye yapısal reformlarımızla ciddi bir destek vereceğiz. Riskler de var fırsatlar da var. Risk diyebileceğimiz bir şey vaka sayılarının seyri ve aşılama hızı son derece önemli. Bizim yaz döneminde turizm alanındaki performansımız aşılama ve kovid vakalarına bağlı olacak. Kapanma nedenlerinin başında yer alıyor.

VAKALARDA DÜŞÜŞ OLURSA TURİZMİN ÖNÜ AÇILACAKTIR

Bayram sonrası vaka sayılarında bir düşüş söz konusu olur ve biz turizm sezonuna rahat gireriz. Bazı ülkeler belirli kriterler koydular o kriterleri sağlamanız gerekiyor. Sağlık Bakanımız ile dün kısa bir görüşme gerçekleştirdik. 8-9 bin seviyesine inilmesi turizmin önün açacak gibi gözüküyor. Vaka sayısının azalması vatandaşlarımıza hep söylediğimiz maske mesafe kurallarına uymasını önemli görüyorum.

İLK ÇEYREKTE YÜZDE 6 BANDINDA BİR BÜYÜME BEKLİYORUZ

ABD çok hızlı toparlanıyor Çin aynı şekilde, Euro bölgesi ilk çeyrekte biraz ağır yaşadı. Aşılama hızına baktığımız zaman AB ülkelerinde de olumlu gidişatın olduğunu görüyoruz. Bu bize ihracat performansımızın daha  da olumlu yansıyacak. 2021 yılında büyümenin yarıya yakınını dış ticaret tarafından alacağız. İlk çeyrek için 5-6 bandında olabilir diye düşünüyorum. İkinci çeyrekte baz etkisi ile birlikte çift haneli bir büyüme göreceğiz. Yılın geneline bakınca ben 5’in üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğin düşünüyorum. Türkiye açısından küresel büyüme bizim büyümemize olumlu etki edecek. 

ENFLASYON NEDEN ARTIYOR?

Tek bir nedene bağlamak mümkün değil. Orta vadede arz talep sorunu. Eğer talebinizi karşılayacak, dengesizlik söz konusu ise ya arzı artıracaksınız ya da talebinizi kısacaksınız. Enflasyonla ilgili yapısal sorunlarımız var. Gıda sektöründe yaşanan sıkıntılarımız var. Yine fiyat istikrar komitesi kuruyoruz, yapısal sorunlara yönelik olarak. Geçtiğimiz haftalarda bir büyükelçi ziyaret etti, fiyat istikrar komitesi deyince dedi ki bana “Siz fiyatları mı kontrol etmek istiyorsunuz?” dedim hayır Türkiye liberal bir ekonomi. Her bir sorunun Merkez Bankası’nın temel görevi fiyat istikrarını sağalmak ama bazı alanlar vardır ki bunu para politikasıyla çözemezsiniz. Arz da yaşanan problemler var. Burada şunu ifade etmek istiyorum, bu yapısal sorunların çözümü noktasında ekonomi reform konusunda kapsamlı tedbirlerimiz var bunları teker teker uygulamaya başlayacağız. Metal fiyatları yüzde 66 arttı, gıda fiyatları yüzde 30’a yakın arttı. Petrol fiyatlarında yüzde 94-95’lik bir artış söz konusu.  Nispeten şu anda bu talep şu anda azalmış, iç talepteki hız azalmış durumda.

DÖVİZ KURUNUN DA ETKİSİ VAR

Diğer taraftan birikimli döviz kurumu etkisi var. Bunları bir bütün olarak aldığımız zaman enflasyon problemi ile karşı karşıyayız. Bizim temel problemimiz büyümenin finansmanı. Sizin iç tasarrufunuz yatırım talebini karşılamıyorsa bunu dış tasarruflardan karşılayacaksınız. Nedir bu aslında tasarruf yatırım açığı bunun anlamı nedir cari açık. Kalkınmanın öncelikleriyle büyümenin finansmanı açısında bir denge oluşturulması gerekiyor. Bunu biz sağlamakla yükümlüyüz. 

SAVUNMA SANAYİYİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Cari açığı azaltmak için yapmamız gereken şey mutlaka özellikle bizim ithal etmiş olduğumuz yatırım malı üretimlerini Türkiye’de gerçekleştirmemiz. Orta ve uzun vadede dışa bağımlılık azalacak.  Yoğun bir çaba sarf ediyoruz. İnanın tüm bakanlarımız sık sık bir araya geliyoruz. Ekonomi paketimizde de detaylı yer veriyoruz. Biz savunma sanayiinde oldukça başarılıyız. Savunma sanayinde bir ekosistem yarattık.

TÜK TARİHİNDE İLK KEZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

TÜİK mesleki açıdan tamamıyla bağımsız ve hiçbir şekilde teknik konularda talimatlandırılamaz. Siz enflasyonu sabah 10'da öğreniyorsanız ben de sabah 10'da öğreniyorum. 130 yıllık bir kurum. Bu kurum gerçekten güçlü bir kurum ama yıpratılmaya çalışılıyor.

TÜİK'ten bir bilgi notu aldım. Önemli bir konu size okumak istiyorum.

1- ÖTV artışının enflasyona yansıması mesnetsiz. Bu grup enflasyon ölçümüne 2020'de ölçümlere başlamıştır. İlk iddiaları otomobilde gerçekleştirilen ÖTV'nin bir günde %5.18 arttı diye ifade kullandı. TÜİK madde sepeti ve ağırlıklarını aynen söylerken TÜFE'deki ağırlığı %5.6'dır. Bu iddiaların doğru olması için tüm otomobil fiyatlarının bir günde 2 katına çıkmış olması gerekiyor. Halbuki bu düzenleme ile fiyatlar %4.15 oranında artmış ve bunun TÜFE'ye etkisi %0,23'lüktür. Bu grup %0,23 lük etkiyi %5.18 diye duyurmuştur.

TÜİK bu grup yüzünden tarihinde ilk kez suç duyurusunda bulunmuştur. Şimdi siz bu gruba saygı duyar mısınız? Enflasyon konusunda algı operasyonu yapan var.

Yine aynı grup 2020'de ulaştırmada %17,58'lik artış olduğunu iddia etmiş. Bu grupla ilgili yine başka bir şey var. 2020 Eylül'den itibaren 4 aylık bir ölçüm yapmış. Normalde sizin 2020 yılı enflasyonuna göre tahmin edecekseniz 12 aylık ölçüm yapmalısınız. 2020'de 4 aylık rapora göre enflasyonu 36,72 olarak gerçekleştiğini ifade etmişler. Bu son derece üzücü bir durum. TÜİK'i itibarsızlaştırmaya çalışan bir durum. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu rakamlar çok net. Bu grubun insanları yanlış yönlendirmeye hakkı yok, hukuk karşısında cevabını vereceklerdir. %30-40'dır gibi bir durum söz konusu değildir. Açıklanan veriler konusunda tereddüt olmamalı

Avrupa Merkez bankası bir çalışma yapmış. Gerçek ile hissedilen enflasyon açısındaki durum nedir diye. AB ülkelerinde enflasyon yüzde 2 ilken vatandaşları 5 katı fazla hissettiğini ifade etmiş. 

“ENFLASYONLA MÜCADELE OLMAZSA OLMAZIMIZ”

Enflasyonla mücadele olmazsa olmazımız. Enflasyon konusundaki hassasiyetimiz yüksek. İstikrarlı bir büyümeyi refah artışımız için olmazsa olmazımız fiyat istikrarıdır. Enflasyona biz bütüncül bir bakış içerisinde yaklaşıyoruz. Para politikası ile enflasyonu çözemezsiniz. Para konusu bu hususlardan biri sadece. Enflasyonda kalıcı bir düşüş olana kadar sıkı para politikasına devam edeceğimizi söyledi. Kamu maliyeti, finansal sektör var, yapısal hususlar var bunların da üstesinden gelmeniz gerekiyor. 

Banka kredilerini yakinen takip ediyoruz. Daha ılımlı bir büyüme söz konusu. Bireysel kredilerin artış oranı tüketici kredilerine göre daha yüksek. Biz bu kredilerin daha çok yatırıma ve üretime gitmesini isteriz. Bireysel kredilere gitmesinden hoşnut olmayız.

“BANKACILIK SEKTÖRÜNDE BİR SORUN YOK”

Reel sektöre bakalım, sektörün toplam döviz pozisyon açığına baktığımız zaman 155 milyar dolarlık bir açığı var. 3 yıl önce bu 70 milyar dolar daha fazlaydı. Reel sektörün şu anda döviz pozisyonuna baktığımızda 26 milyar dolarlık bir fazlası var.  Herhangi bir sorun yaşanması söz konusu değil. Bankacılık sektöründe de benzer bir durum söz konusu. Bankalar Sendikasyonlarını rahat bir şekilde yenileyebiliyorlar. AK Bankan sendikasyonunu yeniledi aynı şekilde Ziraat ve VakıfBank’da yeniledi. Bankacılık sektörü açısından da biz herhangi bir sorun görmüyoruz. Döviz açık pozisyonları var mı diye baktığımızda 6 milyar dolarlık bir fazla olduğunu görüyoruz.   

Geçmişteki hazine müsteşarlığımız gerçekten çok güçlü bir kadroya sahip birçoğunun gerçekten çok çok yüksek standartta olan üniversitelerden doktora almış… Çok kaliteli bir ekibimiz var. Ben kendim karar vermiyorum benim toplantılarımda uzmanlarımız katılıyor, daire başkanlarımız katılıyor. Burada biz tartışıyoruz. Ödemeler dengesi mi dediniz bunu masaya yatırıp tartışıyoruz. Artılarımız eksilerimiz nedir bunları tartışıyoruz. Ortak akıl ile hareket ediyoruz. Hazine ve Maliye bakanlığımız kurumsal yapısı çok güçlü.

‘128 MİLYAR DOLAR’ POLEMİĞİNİN ASLI NE?

Muhalefet önce bunu basit bir soru gibi yansıttı sonra farklı alanlara çekti. İlk başta bu para buharlaştı dediler birilerine peşkeş çekildi dediler. Merkez Bankası Başkanımız, Cumhurbaşkanımız ve ben açıklama yaptım. Anamuhalefet partisinden bir vekilimiz bunun kaybolmadığını ifade etti. Bundan sonraki süreçte şu başladı; 'Hukuki değil' dendi.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Hazine Müsteşarları'nın bu yetkisi tamamıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarıldı. Bu tamamen yasaldır. Ancak biz ‘yasaldır’ dememize rağmen karşı taraftan ‘bu yasaldır’ şeklinde bir ifade kullanılmadı. Herhangi bir hukuksuzluk söz konusu değil.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın TL’nin dolaşımın ve istikrarını sağlamaya yönelik politikaları T.C. Merkez Bankası ile oluşturmak uygulamak. Görevlidir diyor.

“MB KANUNU’NA GÖRE YAŞANAN TAMAMEN YASALDIR”

Merkez Bankası kanunu ne diyor bakalım; Hükümet ile birlikte TL’nin iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almak ve yabancı paralarla altın karşısındaki muadeletini kur rejimini belirlemek TL’nin yabancı paralar karşısındaki değerinin belirlenmesi için döviz ve efektiflerin vadesiz ve vadeli alım satımı ile dövizlerin TL ile değişmesi ve diğer işlemlerin yapmak. Bu protokol tamamıyla yasaldır. MB, banka üzerinden eşleştirme platformlarında bunlar Bloomberg gibi yerli ve yabancı bankalara açık olan bir platform. Merkez Bankası Başkanımız açıkladı. O platformda döviz değişim işlemleri gerçekleştiriliyor. Neticede bunu kimin aldığı, bunlar bankalardan alıyorlar bunları alan kimler yine yerli ve yabancı bankalar. 

Bu tamamıyla alan ve satan birbirlerini görmüyorlar işlem gerçekleştikten sonra hangi bankanın ne kadar aldığını MB görebiliyor. MB geçmişte döviz alım satım ile ilgili açıklamaları var. Sadece T.C. MB değil. Dünyadaki diğer merkez bankalarını da düşünün bir merkez bankası şu bankaya şu kadar sattım diyebilir mi? Bu mümkün değil. Bunu kendileri de biliyorlar ama siyasi bir malzeme yaptılar. Onlar yine yaptıklarını tekrar ediyorlar siz ne söylerseniz söyleyin. Onlar açısından bir anlamı yok. 

İşsizlikle ilgili olarak reform paketimizde oldukça önemli hususlar var. Bizim istihdam teşviklerimiz var. Biz şuanda tüm istihdam teşviklerin baştan aşağı gözden geçiriyoruz. Biz o alandaki desteğimizi daha da artıracağız. Çok geniş bir yelpazede istihdam teşvikimiz var. Etkin olanları ön plana çıkarıp daha güçlü bir destek vereceğiz. İlave istihdama bir destek sistemi getiriyoruz. İlave 5 kişi istihdam eden firmaya 500 bin liralık bir kredi vereceğiz. Destekli olacak bu.

KRİPTO PARALAR İÇİN DÜZENLEME

Biz tüketiciyi korumak zorundayız. Terörün finansmanını ve kara para aklama gibi durumları önlemek için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Gerekli çalışmalarımızı yaptık. Küresel ölçekte bu platformların denetlenmesine yönelik, alım satım işlemlerini yapanların kimler olduğuna yönelik tedbirleri ülkeler almaya başladı. Bizim de taslak bir çalışmamız var. Bir kanun teklifi muhtemelen olacak. Biz gerekli tüm hazırlıklarımızı yaptık.

Merkez Bankamızın düzenlemesinden sonra MASAK’ın bu platformlara yönelik denetleme yetkisi yoktu. Süratle düzenlememiz yaptık ve yetkiye verdik. Bu yetki çerçevesinde bir rehber hazırladık ve bu platformların uyması gereken kurallar neyse bunu belirledik. Uymamaları halinde ne kadar ceza ile karşı karşıya kalacağını ortaya koyduk. Bu platformlar mutlaka alım satım işlemleri yapanların bilgilerin MASAK ile paylaşacaklar. MASAK’ın her türlü bu platformlar üzerinde denetim yetkisi var. Bu platformların uyması gereken ilkeler nelerdir? Özelikle örneğin şüpheli bir müşterisi var işlem yapan bunu bildirmekle yükümlü kıldık. Ve 10 bin liranın üzerinde işlen yapanları 10 gün içerisinde MASAK’a bildirme zorunluğu getirdik. MASAK’ı tam anlamıyla yetkilendirdik. Sadece MASAK ile yetmiyor tabii. MASAK dışında da yapılması gereken düzenlemeler var. SPK BDDK ve Gelir Dairesi Başkanlığımız var. Biz ne yaptık, bir bakan yardımcımızın başkanlığında iki aydan beri çalışıyoruz konu üzerinde. Sürekli olarak arkadaşlarımız bir araya geldiler toplantılar yaptılar, dünyadaki uygulamalara baktılar. Bu konuyla ilgili uzman kişilerle bir araya geldiler. Onların görüşlerin aldılar ve taslak çalışmasın yaptık.

Kripto varlık çeşitlerinin tanımlanması ilk önce yapmamız gereken şey. Bu platformların yükümlülükleri ne olacak. Bu platformların uyması gereken esaslar belerdir. Bunların ortaya konulması gerekiyor. Yine bu platformların müşterilere karşı sorumlulukları neler olacak.

Bu alanların tamamı dünyada çalışılan alanlar. Diğer gelişmiş ülkelerin çalıştığı alanlar. Bu konuda hızlı gitmemin önemli olduğunu düşünmüyorum sağlam ve dikkatli gitmemiz lazım. Çünkü bunu merkezi bir yapısı yok.  Çok daha temkinli olmak gerekiyor.

YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • ilyas007 2 yıl önce Şikayet Et
    bu bakanin konuşması tatmin edici olmuyir biraz daha pişmesi gerekli veya bu gorev ona agir geliyor
    Cevapla
  • TOPRAK 2 yıl önce Şikayet Et
    Ötv azaltılsın.
    Cevapla
  • sıradan biri 2 yıl önce Şikayet Et
    kim bu bakanın bahsettiği grup ?
    Cevapla
  • Aksaray 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım her seyi yapıyorsunuz eyvallah da bi türlü sicil affı gelmiyor neden acaba
    Cevapla
  • Mülayim 2 yıl önce Şikayet Et
    Bende isciyim maaşımı eksiksiz alıyorum ama yetmiyor, asgari ücret, kira, yetişmiyor....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR