Fiyat istikrarına sıkı denetim! İki yeni kurul oluşturuluyor

TBMM'nin çalışmaya başlaması ile birlikte ekonomi ve yargı reformuna ilişkin paketler de arka arkaya gündeme gelmeye başlayacak. Üzerinde çalışılan ve kısa sürede hayata geçirilecek düzenlemeler ile iki önemli kurul oluşturulacak. İşte yeni kurullar:

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2021 13:43 GÜNCELLEME 19.05.2021 13:44 EKONOMİ
Fiyat istikrarına sıkı denetim! İki yeni kurul oluşturuluyor
Fiyat istikrarına sıkı denetim! İki yeni kurul oluşturuluyor

Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında kurulacak. Ekonomi ile ilgili bakanlar kurul üyesi olacak. Bakanlıklar arası koordinasyon sağlayıp hızlı çözüm üretme ve hayata geçirmeyi hedefleyen kurulun görevlerinden biri de kalkınma olacak.

Fiyat (Gıda) İstikrar Komitesi olacak. Cumhurbaşkanlığı koordinatörlüğünde oluşturulacak komite, tarladan markete kadar olan gıda üretim süreçlerini takip edecek. Gıda fiyatlarındaki artışların nedeni, bazı ürünler ile ilgili spekülasyonlar var mı, bir ürün ile ilgili artışlar varsa bunun neden kaynaklandığını araştıracak. Gıda arz zincirinde fiyatları yükselten unsurlar ile ilgili örnekler alacak.

TBMM'nin çalışmaya başlaması ile birlikte ekonomi ve yargı reformuna ilişkin paketler de arka arkaya gündeme gelmeye başlayacak. Üzerinde çalışılan ve kısa sürede hayata geçirilecek düzenlemeler ile Ekonomik Koordinasyon Kurulu ile Fiyat (GIDA) İstikrar Komitesi hızla hayata geçirilecek. Böylece gıda fiyatlarındaki hızlı artışın önüne geçmek için hızlı çözümler üretilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ

Önümüzdeki günlerde ekonomiye ilişkin düzenlemeler arka arkaya hem Meclis gündemine gelecek hem de Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçirilecek. Bunlar arasında iki yeni kurul oluşturulması da bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı, ilgili bakanlıklar ve AK Parti'nin üzerinde çalıştığı düzenlemenin yasa yerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hayata geçirilmesi olasılığı daha yakın görünüyor.

Kısa sürecinde hayata geçirilecek düzenlemeler şöyle:

EKONOMİK KOORDİNASYON KURULU:
Oluşturulması düşünülen kurullardan ilki Ekonomik Koordinasyon Kurulu. Yapılan çalışmaya göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında oluşturulacak kurulda, Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanları ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı temsilcisi yer alacak.

KOORDİNASYON SAĞLAYACAK:
Kurul ekonomi ile ilgili birimler arasında koordinasyonu, birkaç bakanlığı ilgilendiren konuların hızlı ve koordineli bir şekilde çözümünü sağlayacak. Kurul, Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve Yıllık Program'da yer alan eylemlerin eş güdümünü de sağlayacak. Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesinin isminden TBMM'de görüşmeleri süren torba yasa teklifi kapsamında 'kalkınma' ifadesi çıkartılıyor. Kalkınma ilgili görevler de kurulacak EKK'ya verilmiş olacak.

GIDA FİYAT İSTİKRAR KOMİTESİ:
Daha önce bulunan ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte uygulamadan kaldırılan Fiyat (GIDA) İstikrar Komitesi de yeniden oluşturulacak. Cumhurbaşkanlığı koordinatörlüğünde Tarım ve Orman, Ticaret, Hazine ve Maliye bakanlıkları, Merkez Bankası, Ticaret Borsası ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanlı temsilcilerinden oluşacak.

GIDA FİYATLARI DÜŞÜRÜLECEK:
Komite, gıda enflasyonu ile ilgili tarladan markete kadar olan üretim süreçlerini takip edecek. Gıda fiyatlarındaki artışların nedeni, bazı ürünler ile ilgili spekülasyonlar var mı, bir ürün ile ilgili artışlar varsa bunun neden kaynaklandığını araştıracak. Gıda arz zincirinin hangi evresinde fiyatlar yükseliyor buna bakılacak. Bunların sonucuna göre vatandaşın daha sağlıklı ve ucuz gıda tüketimi sağlanacak.

KAYNAK : Sabah
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Demir Ersoy 2 yıl önce Şikayet Et
    Fiyat istikrarı dendikçe Marketler habire fiyat yükseltiyor meyve sebze fiyatları 10-15 tl ye çıktı bu iş nereye varacak geçen yıl aynı aylarda 5 tl olan sebzeler meyveler bu yıl %100 zam var 10-15 tl
    Cevapla
  • Cem 2 yıl önce Şikayet Et
    Hele şükür ne zor kararmis
    Cevapla
  • zafer gülten 2 yıl önce Şikayet Et
    evet ,fiat artışlarına bir çözüm getirilmeli.....bugün marketten 1 kiloluk yoğrt aldım,üstelik yarım yağlı yani tam yağlıdan biraz ucuz,ama 11 tl ödedim,4-5 ay önce 8 tl gibi idi.
    Cevapla
  • bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    bencede fiat artışlarına bir çözüm getirilmeli fiat egea 2017'de 55000 liraydı şimdi 155000 lira olmuş
    Cevapla
  • yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle üretim planlaması yapılmalı. Üreticinin malı çöp olmamalı. Sonra kooperatifler arttırılmalı üreticinin ürünü tüketiciye kolayca iletilmeli. Kooperatifler rant kapısı olmaktan çıkartılmalı. Hal yasası ve taşımacılık bu işin en önemli ayağı. Bir de zincir marketler. var tabi. En önemlisi zincir marketler iyi denetlenmeli. Kapanmadan önce 5 tl ye sattığı ürünü 15 tl ye çıkartan marketlere can yakıcı cezalar kesilmeli. Pazarlar hijyen açısından denetlenmeli ama asla kapanmamalı. Bu hem üretici hem de tüketici için ciddi zam anlamına geliyor.
    Cevapla
  • Servet 2 yıl önce Şikayet Et
    Adam gibi hal yasası ni bir türlü çıkarmadık gıda toptancıları da. Aynı serbest piyasa diye millet in anasını anlatıyorlar yazık eskiden ahlak vardı şimdi oda yok bir lokantaya gidiyorsun dönerin fiyatı 400tlye getiriyorlar bir kıymalı mı soğanlı mı yediğimiz i bilmediğimiz pide kilosu 250 TL'ye yiyoruz etin kilosu ortalama 50 60tl Allah korkusu Yok bu insanlarda faturasız satış yaptırmaya çalsın bunlara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR