Altının oyun alanı genişliyor

Altın fiyatlarında nisan ayında başlayan yükseliş trendinin sürmesi bekleniyor. Bazı finans kuruluşlarına göre negatif reel faiz ve enflasyon yılsonunda 2.000 dolar/ons ve üzerinin test edilmesini sağlayabilir. Ancak bazı analistler aşağıda 1.800 doların altına sarkabilecek bir düzeltmenin yaşanmasını halen göz ardı etmiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.06.2021 11:10 GÜNCELLEME 04.06.2021 16:04 EKONOMİ
Altının oyun alanı genişliyor
Altının oyun alanı genişliyor

Altın enflasyon endişesiyle bu hafta 1.916 dolara kadar uzandıktan sonra ABD ekonomisindeki pozitif verilerin yarattığı baskıyla 1.900 doların altına çekildi. Analistler nisan ayından bu yana süregelen yükseliş trendinde şimdilik bozulma görmüyor ancak 1.890 doların altındaki kapanışların baskı yaratacağını söylüyor. Kısa vadede satışlarla karşılaşma uyarısı yapılan altında, uzun vadede ise 2.000 dolar seviyeleri yeniden konuşuluyor. Ama öncesinde 1.800 doların altına sarkabilecek bir düzeltmeyi göz ardı etmeyen analistler de var.

Kıymetli madenin kısa vadede yönünü bugün öğleden sonra açıklanacak ABD istihdam rakamları belirleyecek. Açıklanacak verinin Fed'in varlık alımlarının azaltılması yönünde bir tartışma başlatmasını tetikleyici yönde olup olmayacağı altın fiyatına yön verecek. Uzmanlara göre 1.890 doların altındaki rakamlar baskının artmasına neden olabileceği için dikkatle izlenmeli. Böyle bir senaryoda 1.875 dolara yaklaşılması mümkün görülüyor.

“MAKSİMUM 1.794 DOLARA KADAR DÜZELTME YAŞANABİLİR”

Fakat yukarı yönlü eğilimin genel olarak gücünü koruduğu belirtiliyor. Commerzbank, ABD Hazine tahvili getirisi enflasyonun altında kaldıkça altının cazibesini koruyacağını düşünüyor. Commerzbank analisti Carsten Fritsch, bu hafta yayınladığı notta, ‘Tahvil getirisi, enflasyon oranının altında kaldığı sürece, uzun bir müddet altın üzerinde ağırlık oluşturması olası değildir. Bu nedenle fiyatın yılsonuna kadar ons başına 2.000 dolara yükselmesini bekliyoruz" dedi. Ancak banka uzun vadeli çıkış öncesinde sert bir düzeltme olasılığı uyarısında da bulunuyor.

Commerzbank, 200 günlük hareketli ortalama 1.842 dolara geri çekilmenin sürpriz olmayacağını belirtiyor. 55 günlük hareketli ortalama 1.794 ise bankaya göre altın yönünü yukarı çevirmeden önce görebileceği maksimum düşük seviye. Bankanın uzun vadede beklentisi 1.965 ve 2021’in en yüksek seviyesinin aşılarak 2.075 dolarlık rekorun geçilmesi.

DBS’YE GÖRE 2.000 DOLARA GÖTÜRECEK 3 NEDEN

DBS Bank da fiyatların yılsonuna kadar 2.000 dolara çıkacağı tahmininde bulundu. Bankanın raporunda şöyle deniliyor: “Altın, Nisan 2021'den bu yana düşüş eğiliminden çıktı ve önceki yüksek seviyesini yeniden test etme yolunda. Fiyatları yükseltecek üç faktör bulunuyor; negatif reel getiriler, tüketim tarafında artış ve altının belirsizlik zamanlarda iyi bir hedge olmaya devam etmesi. Tahvilde negatif reel getiriler sermayede kayba işaret ediyor ve bu nedenle faizsiz bir araç olana altın daha çekici hale geliyor. Banka yılsonunda fiyatların 2.000 doları göreceğini düşünüyor.

INCREMENTUM: 52 HAFTANIN REKORU OLASILIĞI %45

Bağımsız bir yatırım ve varlık yönetim şirketi Incrementum AG tarafından hazırlanan ‘In Gold We Trust, 2021’ başlıklı raporda, altın fiyatlarının yılsonunda tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkabileceği öngörüldü. Ronald-Peter Stoeferle ve Mark J. Valek liderliğindeki analist ekibi tarafından kaleme alınan raporda, opsiyon piyasalarındaki beklentilere dayanarak hazırlanan şemalara göre altının bu yıl 2.100 dolar ve hatta üzerine çıkarak 52 haftanın en yüksek seviyesini görme olasılığının yüzde 45 olduğu belirtiliyor.

ENFLASYON 10 YIL İÇİNDE ALTINI 8.900 DOLARA TAŞIYABİLİR

Incrementum’un raporunda uzun vadede altının büyük bir sıçrama gösterebileceği ifade ediliyor. Geçen yıl hazırlanan rapordaki 10 yıllık öngörülerine sadık olduklarını belirten Incrementum analistlerine göre, enflasyon, piyasa katılımcılarının düşündüğü gibi geçici bir fenomen değil ve altın fiyatlarını 8.900 dolara kadar taşıyabilir. Raporda şöyle deniliyor:

“Geçen yılki değerlendirmemizde 2030’ta son erecek 10 yıllık dönemde 4.800 dolarlık bir fiyat hedefi koymuştuk. Söz konusu dönem içinde enflasyon güçlü yükseliş gösterirse 8.900 doların bile beklenebileceğini belirtmiştik. Tanık olduğumuz parasal iklim değişikliği ile bu yıl enflasyon riski gözle görülür şekilde artıyor. 10 yıllık süreye ilişken fiyat öngörümüze sadık kalıyoruz. ABD’deki son enflasyon verisi, bu beklentilerimizi teyit ediyor. Piyasalar son aylarda beklenenden daha yüksek enflasyon rakamlarına, tahvil getirilerindeki artış ve altın satarak tepki verdi. Çünkü merkez bankalarının enflasyonla mücadele edeceği ve enflasyonun geçici bir fenomen olarak kalacağı beklentisi oluştu. Biz buna katılmıyoruz. Tersine, altında boğa piyasasının sonuna gelindiğini düşünmek yanlış olur. Altın fiyatları, birçok makro ve piyasa göstergelerine bakıldığında, 1980 ve 2011 yıllarında test ettiği tüm zamanların en yüksek seviyelerine göre halen ucuz görünüyor. Kendisini destekleyecek koşullara rağmen altın 10 yıl öncekiyle aynı seviyelerde geziyor. Bu da, yükseliş alanı olduğuna işaret ediyor.”

ALTINDA YÖN FED'E BAĞLI

Küresel ekonomide toparlanmaya işaret eden veriler ve bu paralelde artan enflasyonist endişeler ile dolar endeksindeki zayıflık mayıs ayında altının ons fiyatında yüzde 8'e yakın değer kazanmasını sağlarken, analistler haziran ayı ortasında yapılacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısından çıkacak mesajların ons altında yön tayinini netleştireceğini belirtiyor.

 
KAYNAK : Dünya
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Hirsiz var 2 yıl önce Şikayet Et
    altinin gercek rakami 700 bin dolarin üstüdür londra piyasinda satilan sahte altin miktari senelik gercek altina es deger. olmayan altini satiyolar 360 katini satiyorlar
    Cevapla
  • ssss 2 yıl önce Şikayet Et
    altın kriptosu gibi. olmayan parayı satıyorlar. onlar yapınca bişey yok. kripto para denilince ooo olmayan şey satılıyor...
    Cevapla
  • hhüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Altın bu mevsimde artar diye düşünüyorum. Düğün zamanı genelde böyle olur
    Cevapla
  • Hıdır diker 2 yıl önce Şikayet Et
    bu altın ne kadar değerli? insanlara sağlıkmı veriyor. açları doyuruyormu? insanları hiç hasta yapmıyorum? insanları başkalarına muhtaç etmiyorum. yada ölünce hiç cehenneme uğramadan cennetteki gönderiyor.
    Cevapla
  • laedri 2 yıl önce Şikayet Et
    nüfus artışına paralel olarak altın üretilememektedir. bu da ister istemez altını gün geçtikçe değerli kılacaktır.. elli yüz sene önceki düğünlerle şimdikileri kıyaslamayın artık gençleri sık boğaz etmeyin..
    Cevapla
  • Şakirr 2 yıl önce Şikayet Et
    Fani yolcu Hıdır kardeş din iman altın dolar bitcoin olmuş insanoğlu maddeci olmuş görüyorum ki sende irtibat kopmuş.
    Cevapla
  • Tuğrul Enes 2 yıl önce Şikayet Et
    Altın ve gümüş, insanoğluna özel olarak gönderilmiş fıtri paradır.
    Cevapla
  • FANİ YOLCU 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne diyon sen gardaş, ne saçmalıyon yav
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR