Bakan Varank: Tüm yatırımcıları davet ediyorum

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Tüm yatırımcıları, ülkemizin sunduğu muazzam imkanlardan faydalanmaya ve buraya yatırım yapmaya davet ediyorum." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.10.2021 16:41 GÜNCELLEME 09.10.2021 17:03 EKONOMİ
Bakan Varank: Tüm yatırımcıları davet ediyorum
Bakan Varank: Tüm yatırımcıları davet ediyorum

Varank, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Ceyhan Polipropilen Üretim Tesisi Temel Atma ve Adana'da Yapımı Tamamlanan Projelerin Toplu Açılış Töreni'ndeki konuşmasında, Türkiye'nin en büyük polipropilen üretim tesisinin temelinin atıldığını söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde Adana'da üretime geçen 26 firmanın resmi açılışının da yapıldığını belirten Varank, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın himayesinde ortaya konulan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini dile getirdi.

Bakan Varank, Türkiye'yi geliştirecek konu ve ürünlere öncelik verdiklerini ifade ederek, "Ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı güçlendirecek, küresel rekabet gücünü artıracak, katma değerli üretimi geliştirecek alanlarda ciddi bir atılım içindeyiz. Teşvik ve desteklerimizi, verimlilik odaklı tasarlıyor, ülkemiz için stratejik konu ve ürünlere öncelik veriyoruz. Bugün temelini atacağımız polipropilen üretim tesisi de bu yaklaşımın bir yansıması." diye konuştu.

Türkiye'nin, Kovid-19 sürecine rağmen üretimde hız kesmediğinin altını çizen Varank, şöyle devam etti:

"Himayelerinizde, neredeyse sıfırdan dizayn ettiğimiz araştırma-geliştirme ekosistemimiz, lojistik altyapımız, Türkiye'nin her noktasına yayılan üniversitelerimiz, teknoloji geliştirme bölgelerimiz ve organize sanayi bölgelerimizle, Türkiye artık yerli ve yabancı tüm yatırımcıların dikkatini cezbediyor. Pandemiye rağmen büyüme hızını kesmeyen sanayi yatırımlarımız ve bugün kamuoyuna zatıaliniz tarafından paylaşılacak bu devasa girişim, Türkiye'nin yükselen cazibesinin adeta bir ispatı konumunda. Önümüzdeki dönemde de sizlerin destek ve yönlendirmeleriyle ülkemizin cazibesini artıracak işlerimize kararlılıkla devam edeceğiz."

"Temeli atılan proje Paris İklim Anlaşması'na uygun"

Bakan Varank, kimya sektörünün, Ar-Ge kapasitesi, teknoloji seviyesi ve ileri gelir bağlantıları sayesinde ülke sanayisinin ana unsurlarından biri konumunda olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Özel sektör tarafından şimdiye kadar Türkiye'de başlanan en büyük yatırımlardan biri olan bu tesisle birlikte ekonomimize rekabetçiliği kazandırmış olacağız. Temelini atmış olduğumuz bu tesis, tam anlamıyla global bir proje. Her aşamasında teknoloji transferi sağlayan anlaşmaları da beraberinde getiriyor. Polipropilen üretim tesisi için 3, endüstri bölgesi içinse 2 olmak üzere toplamda 5 küresel firmayla burada anlaşmalar imzalanacak. Bunların hepsi çok önemli ve değerli ama ben özellikle Japon Sojitz firmasıyla imzalanan hidrojen üretimi anlaşmasını çok önemsediğimi özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü bir iş birliği de geçen hafta Meclis'imizde onaylanan, sizin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda ilan ettiğiniz Paris İklim Anlaşması'na uygun biçimde yeşile ve çevreye duyarlı hidrojen enerjisi üretimi teknolojisini ülkemize kazandırmış olacağız."

Yatırımların, Türkiye'nin ekonomisine güvenin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Varank, yol göstericiliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti, yatırımcı firma yetkililerini de kutladı.

"Yatırımcıları ülkemizin sunduğu imkanlardan faydalanmaya davet ediyorum"

Bakan Varank, şunları kaydetti:

"Tüm yatırımcıları, ülkemizin sunduğu muazzam imkanlardan faydalanmaya ve buraya yatırım yapmaya davet ediyorum. Ülkemizin jeopolitik konumu, üretim altyapısı hem en büyük pazarlara sizleri yakınlaştıracak hem de muazzam bir çalışma ortamını sizlere sunacak. 'Gelin buradaki fırsatları hep birlikte değerlendirelim.' diyorum. Sayın Cumhurbaşkanı'm, liderliğinizde sürdürdüğümüz politikalarla küresel ısınmanın olumsuz etkilerini hissettiğimiz bir dünyada, sanayimizin dümenini dirayetli bir şekilde rotada tutmaya devam ediyoruz. Büyük ve güçlü Türkiye yolunda yatırım, üretim, istihdam ve ihracattan asla taviz vermiyoruz. Kurduğumuz OSB ve endüstri bölgeleriyle Türkiye'mizi dev bir üretim üssü haline getirdik. Şu anda OSB'lerimizdeki istihdam 2 milyon 200 bine ulaştı. 2023 hedefimiz bunu 2,5 milyon seviyesine ulaştırmak."

OSB'lerin yanında büyük ölçekli yatırımları ülkeye çekmek üzere endüstri bölgeleri anlayışını da ülkeye kazandırdıklarını ifade eden Varank, "İşte burada, Ceyhan'da endüstri bölgemizde de ulusal ve uluslararası yatırımcılarımızı kazandırmaya başladık. Ceyhan bölgesi sadece Türkiye için değil, önümüzdeki dönemde global piyasalar için de gerçekten çok önemli petrokimya alanında adından söz ettirecek bir bölge olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, temeli atılan yatırımların ve üretime geçen tesislerin hayırlı uğurlu olmasını diledi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • Anderun 2 yıl önce Şikayet Et
    sn varank, tubitak veya aselsan vs gibi kuruluslar ses bon basi uzerinde calissin. referans kurani kerim yasin suresi. " biz o kavme bir cigli gimiz( ses) yetti . helak oldular. ses bon basi uzerinde calisin. vesselam.
    Cevapla
  • Vardar 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok hareketli ve enerji doğlu bir abimiz
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR