İsviçreli ekonomist Ekonomist Charles-Henry Monchau, dünya piyasalarında toplu bir düşüş yaşandığını, kur yükselişinin sadece Türk Lirası ile alakalı bir durum olmadığını söyledi.

Türkiye'de döviz kurlarındaki yukarı yönlü artış sürüyor.

Dolar ve euro, Türk Lirası karşısında rekor üstüne rekor kırarken uzmanlar bu durumu, doların son zamanların en güçlü noktasında olmasına bağlıyor.

Bloomberg HT'ye konuşan Syz Group'un baş yatırım sorumlusu İsviçre kökenli ekonomist Charles-Henry Monchau, dünya piyasalarında dolar karşısında değer kaybeden tek paranın Türk Lirası olmadığını söyledi.

"GÖRÜNÜŞE GÖRE YETKİLİLER BÜYÜME YANLISI BİR GÜNDEMLE İLERLEMEK İSTİYORLAR"

Monchau, doların güçlü olduğu dönemlerin küresel piyasalarda bir risk durumu oluşturduğunu ifade ederken şunları söyledi:

"Sanıyorum ki geçen hafta yaşanan şey piyasaları şaşırttı, şok ortamı yarattı. Türk Lirasının da tepki verdiği gördük. Görünüşe göre yetkililer büyüme yanlısı bir gündemle ilerlemek istiyorlar. O yüzden faizleri indiriyorlar. Evet, aslında Türkiye'de büyüme var.

"BU YIL YÜZDE 9'LUK BİR BÜYÜMEDEN BAHSEDİYORUZ"

Bu yıl yüzde 9'luk bir büyümeden bahsediyoruz. İhracat, turizm çok iyi bir iş çıkarıyor ancak Türk Lirasının bu kadar değer kaybı yaşaması bir risk. Çünkü dış finansal ihtiyacı var. Bu da bir risk yaratıyor.

"UZUN VADEDE TÜRKİYE'NİN TEMELLERİ ÇOK GÜÇLÜ"

Uzun vadede Türkiye'nin temelleri çok güçlü. Yüksek büyümenin yaşandığı bir ekonomi; ancak şunun altını çizmek istiyorum. Aslında bu durum sadece Türk Lirası ile alakalı bir durum değil.

"DOLAR ÇOK GÜÇLÜ"

Şu an doların çok güçlü olduğu bir noktadayız. Euro karşısında yılbaşından bu yana yüzde 8 gibi bir büyüme kazandı. Farklı gelişen piyasalarda gerileme olduğunu görüyoruz.

Sadece Türkiye değil, Brezilya veya Polonya'ya da bakabilirsiniz. Çünkü ne zaman güçlü dolar olursa bu yaşanır. Bu küresel bir risk olur piyasalar için sadece Türkiye ile alakalı bir durum değil. Bu küresel bir risk durumudur şu an."

Yorumlar 31 Yorum Var
  • SANANE 25.11.2021 18:29
    Rahmetli Erbakan Hoca'nın ifadesi ile,mevcut yönetim anlayışına methiye düzenlere cevap "Hadi ordan,hadi ordan"
  • Gurbetci 25.11.2021 00:44
    Bende isvicredeyim bu adam gercegi söyler Türkiye su an ekeonomi savasi veriyor askeri savastan daha zor, Gel gelelim dolarcilar anlat
  • Bilir 24.11.2021 20:52
    Icimideki ismetciler Yani Ermeni Rumlar Fötöcü iyi Asalanin Devami Hdp Bunlarin Kökü Kurutulmali Artik Cok ileri Gittiler Kurtulus Savasindaki Gibi Deyil Bu Sefer Acimiycaz Acidik Simdi Cemkiriyor Bunlarin Torunlari Uyanin Türk Müslümanlar
  • Dadaş 24.11.2021 20:21
    Uzun vadede Türkiye'nin temelleri çok güçlü diyor çünkü bu devleti kuran millet Türk milleti, Allah cc daim ve yolunda eylesin.Amin.
  • Rifat Yılmaz 24.11.2021 18:09
    Adam uzman. Olağanın dışında bir durum olduğunun farkında. "Liraya operasyon yapıyorlar" diyemediği için "Türkiye tercihini büyümeden yana kullandı" diyor.
Daha fazla yorum görüntüle