Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ekonomide meydana gelen son gelişmeleri değerlendirmek üzere bugün bankacılarla bir araya geliyor. Uzmanlar CNN Türk canlı yayınında konuyu değerlendirdi.

Kavcıoğlu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar ve banka genel müdürleriyle bugün öğleden sonra planlanan toplantıda görüşecek. Toplantıda, ekonomideki son gelişmeler ele alınarak durum değerlendirmesi yapılacak. Uzmanlar konuyu CNN Türk canlı yayınında değerlendirdi. İşte detaylar...

"KREDİLER DÜŞÜYOR"

Prof. Dr. Sefer Şener yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Son dönemde oynaklıktan dolayı Merkez Bankası çabaları ile ortaya koymaya başladı. BDDK’nın olması ve Bankalar Birliği’nin olması tabi ki öncelikle Merkez Bankası’nın ne suretle faiz indirimi yaptığını açıklaması ve bankalar cephesine iletişim kanalıyla rahatlama sağlanması açısında iyi bir ortam oluşturuluyor diye düşünüyorum.

Ticari krediler düşüyor. Konut kredilerinde 100 baz puan düşüş oldu ancak tüketici ve taşıt kredilerinde düşüş yaşanmıyor. Tüm bunların gündeme geleceğini ve Merkez Bankası’nın neden böyle bir politika izlediğini bankalara açıklanmasını düşünüyorum. Dolayısıyla asıl hedef Merkez Bankası ve hükümetin yeni politikasına bankaların da kredi indirimleri ile karşılık vermesinin sağlanmasıdır.

"BAZI DÜZENLEMELER GELEBİLİR

Özel bankalar da indirime ayak uyduruyor ancak gidip kredi almaya kalktığınızda bu talebiniz bir şekilde nedenlerle geri çevrilebiliyor. Bugünkü yapı içerisinde BDDK’nın çağırılmış olması bankalarla ilgili düzenleme getirilecekse bunun gerekçelerinin bankalarla paylaşılması gerekiyor. Toplantının çıktısı hem bankaların adım atmasını gerektirecek hem de BDDK’nın bir takım düzenlemeleri de yeniden yürürlüğe koyabileceği ile ilgili bir beklentimiz var.

Merkez Bankası’nın vereceği mesaj faiz indiriminin geleceği yönündedir. Ticari kredilerde bir artış var ancak bunlar kısa vadeli ticari kredilerdir. Hükümetin asıl hedeflediği uzun vadeli ticari kredilerde artış olmasıdır. Selektif dediğimiz kredilerin artırılması önemli. Burada artış sağlanana kadar faiz indirimlerinin devam edeceğini görüyoruz.

"100 BAZ PUAN İNDİRİME GİDECEĞİNİ GÖRÜYORUZ"

Sadece bu da değil diğer taraftan ticari kredilerde hareketlenme var ancak bu tüketici kredilerine yansımadı. Belki burada bir risk var ancak. Önümüzdeki dönemde yansımayan taşıt kredilerindeki ve tüketici kredilerindeki kısma, uzun vadeli ticari kredilerdeki kısma yansıyacağını görüyoruz. KGF ile ilgili de çalışmalar gündemde. Eğer çalışmalarla örtüşürse ve politikalarda bir değişim olmazsa biz bunu görebiliyoruz. Önümüzdeki ay Merkez Bankası 100 baz puan faiz indirimine gideceğini görüyoruz.

Böyle dönemlerde ani hareketler yapmamak lazım. Çünkü dünkü anlaşmalar imzalandı. Ben bu anlaşmaları çok değerli buluyorum. 10 milyar dolarlık yatırım yapılacağı açık olarak ortaya çıktı. Enerji ile ilgili akaryakıt fiyatları eşel mobil sistemine göre günlük değişiyor. Akaryakıt fiyatları enflasyona da günlük hesaplamalarla katılıyor.

Bazı ürünlerde haftalık bazı ürünlerde iki günde alınan enflasyon akaryakıt fiyatlarında günlük olarak yansıtılıyor. Bundan sonra da birkaç tane daha anlaşma geleceğini öngörüyorum. Bu tür haberler piyasalara pozitif etki yapıyor. Kurdaki dalgalanmanın çok büyük derinliği yok algı ile alakalı hareket ediyor kur. Dolayısıyla bu tür haberler geldiğinde ki bunların içerisinde Merkez Bankası’nın anlaşması var. Biz önümüzdeki dönemde güçlü bir swap anlaşması görebileceğiz. Enerji, borsanın olması ve iki tarafında yatırım fonlarının işin içerisinde olması bize şunu gösteriyor. Bu anlaşma tamamıyla ekonomiye dönük bir anlaşmadır. Bu tür olumlu mesajlar geldiği sürece bu oynaklık daha da azalacaktır.

"GÖRÜŞLER DİNLENECEK"

Ekonomist Levent Yılmaz yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

Merkez Bankası kamuoyuna açıklama yapıyor ancak bu çok teknik detaylar. PPK metinleri ile paylaşılacak kadar basit olmuyor. Sayın Kavcıoğlu’da eski bir bankacı banka genel müdürleri ile bir iletişimi olacaktır. Son dönemde olan gelişmeleri değerlendirecektir. Yabancı sermayeli bankaların da görüşleri dinlenmiş olacak. Ben buradan bir mutabakat ile çıkılacağını ve önümüzdeki dönemde yol haritası olacağını düşünüyorum.

"KURDAKİ HAREKETLİLİK AKARYAKITA YANSIDI"

Akaryakıtta otomatik bir sistem var kur artışı ve petrol rafinerilerindeki artışa bağlı bir sistem var. Son birkaç günde yaşanan kurdaki hareketlilik akaryakıta yansıdı. Bugünkü kurdaki geri çekilmeyle birlikte fiyat indirimleri de gelecek. Döviz kuru geçişkenliği var. Farklı sektörlerde farklı oranlarda geçişkenlikler oluyor. Döviz kurundaki artışın enflasyona geçişkenliği olacağı aşikardır.

Küresel enflasyonist baskının etkisi hissediliyor. Baktığımızda uluslararası para fonu da şunu söylüyordu. Enflasyon olabilir yüksek enflasyon da olabilir şimdilik derdiniz bu olmasın bu geçici olacaktır. Uzun sürebilir ancak burada önemli olan ekonomilerin açık kalmasıdır.

Evet enflasyonist bir ortam var bu doğru. Ancak oran belirtmek doğru değil. Bugünkü seviyelerin üzerinde olacağı nettir. Enerji emtialarından gelen lojistikten gelen, gıda fiyatlarından gelen baskı çok yoğun. Buralara dikkat edelim. Bir sihirli değnek dokunacak ve tüm dünyada her şey güllük gülistanlık olacak diye bir durum yok. Fed ve BoE’de bunu gündeminde tutuyor. Enflasyon var bu doğru ancak bunun zamanlaması alınacak kararlar ekonominin açık kalmasına bağlıdır.

Ekonomilerin desteklenmesi, istihdamın artışı meselesi, gelir kayıplarının engellenmesi meselesi ve cari fazla verilerek döviz kurunun dengelenmesi gündemde. Bunun daha iyi anlatılması lazım.

MERKEZ BAKASI FAİZ İNDİRİMİ YAPAR MI? 

Burada PPK metnine bakmak gerekiyor. Son PPK’daki ifade şu şekilde: Aralık ayında da faiz indirimi için kalan bir alan var ve bu alanın kullanılıp kullanılmayacağının değerlendirileceği söyleniyor. Bu alanın bir kısmı kasım ayında kullanılmıştı.

Benim görüşüm de şu büyük ihtimalle ticari kredilerde toparlanma var ancak istenilen seviyeye nasıl oturacak meselesini takip edecek Merkez Bankası ve buna göre karar verecek.

Ticari kredilerin seyri 2008 ve 2013 yılları arasının tamamen altında seyretti. 43 haftada 13 yıllık ortalamanın altında seyretti. Burada ilk kez bu ay itibarıyla ticari kredilerdeki gelişmeler oransal olarak 13 yılın üzerine çıkmış görülüyor. Muhtelemen Merkez Bankası ortalamaya oturmasını bekleyecek ve bu Aralık ayında faiz indirimini olası kılıyor.

Bugün yapılacak toplantıda bankacılık sektörüne yönelik aksiyon alınmasını bekliyoruz. Burada ağırlıklı olarak tüketici kredilerinin ithalata dayalı olduğunu gördük. Ticari krediler tarafında Merkez Bankası istediğini aldı. Bir faiz indirimiyle daha ortalamaya oturmuş olabilir.

"ALGISAL OLARAK ÇOK GÜÇLÜ OLUR"

(10 milyar dolarlık yatırım hakkında) Algısal olarak çok güçlü olur. Türkiye’ye yönelik belirsizlik ve kurların geldiği seviyeler gibi konuların gündeme geldiği dönemde 10 milyar dolarlık yatırımın etkisi fazla olur. BAE ile anlaşmaların ekonomik boyutunun yansımasını da görmüş olduk. Yatırımların güçlenmesi meselesi uzun vadeli Türkiye ekonomisine katkı sağlayacaktır. Piyasalardaki en büyük risk panikleme riskidir. Makroekonomik risklerin ötesinde fiyatlamalar görebiliriz. Burada önemli olan iletişimi güçlendirmek ve volatilitenin önüne geçmektir.

Yorumlar 0 Yorum Var