Konut satışında vergi düzenlemesi: İlanların çoğu yayından kaldırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı yeni düzenleme ile internet sitelerindeki ilanlarda yer alan fiyat ile tapudaki satış fiyatını karşılaştırarak usulsüzlük yaptığı tespit edilen satıcı ve emlakçılara cezai müeyyide uygulayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2022 06:45 GÜNCELLEME 01.07.2022 09:29 EKONOMİ
Konut satışında vergi düzenlemesi: İlanların çoğu yayından kaldırıldı
Konut satışında vergi düzenlemesi: İlanların çoğu yayından kaldırıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan yeni düzenleme ile internette emlak ilanlarında yeni dönem başladı. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile sosyal medya başta olmak üzere, web portalları üzerinden yapılacak taşınır, taşınmaz ile mal ve hizmetlerin alınması, satılması veya kiralanması işlemleri artık Gelir İdaresi Başkanlığına aylık olarak bildirilecek. Böylece emlak piyasalarını manipüle ederek konut fiyatlarını yükselten fırsatçılara göz açtırılmayacak. Örneğin, bir gayrimenkulü 5 milyon liraya internet üzerinden sattığınız, fakat vergi ve harçların çok çıkması sebebiyle gayrimenkulün fiyatını 2 milyon lira olarak gösterdiniz. İlana koyduğunuz site, satışın 5 milyondan olduğunu Gelir İdaresine bildirecek. Aynı şekilde tapu da bu satışın 2 milyon lira olarak tescil edildiğini Gelir İdaresine bildirecek. Gelir İdaresi aradaki fark kadar alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak ve Vergi Ziyaı Cezası ile tahsilini yapacak. Satıcı açısından ise 5 yıllık süreyi doldurup doldurmadığına bakıp ona da ayrıyeten matrah farkı ve vergi kaybı cezası kesilecek. Aynı şekilde bu satışa aracılık eden emlakçı varsa ve faturasını da kesmediyse ona da para ceza uygulanacak.

MAĞDURİYET BİTECEK

Elfi Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Aydemir, söz konusu düzenlemenin özellikle sahte ilanlar ile gerçek değerleri manipüle eden fırsatçılara geçit verilmeyeceğini ve bu sayede vatandaşların mağduriyetinin en aza indirilebileceğini söyledi. Aydemir, “Emlak piyasaları son birkaç yıldır ne yazık ki ciddi bir belirsizlik ve fiyat dengesizliği ile mücadele içindeydi. Bu belirsizlik ve fiyat politikalarındaki tutarsızlık sebebiyle başta vatandaşlarımız olmak üzere tüm kesimlerin mağduriyeti söz konusuydu. Ancak yeni yapılan düzenleme ile bu sorunların uzun vadede önüne geçileceğini düşünüyoruz” dedi.

İLANLAR YAYINDAN KALDIRILIYOR

Öte yandan düzenleme ile konut fiyatlarında önemli bir oranda düşüş yaşanıyor. Düzenlenmenin yayınlamasından itibaren kısa zaman içerisinde emlak portallarında yer alan ilanların bir çoğu da yayından kaldırıldı.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 99 TÜMÜ
  • A.A.öner 1 yıl önce Şikayet Et
    Avustralyada ev alım satım kiralama işini belediyeler yapıyor. Belediyelerin emlak alım satim vs bolumunde yetkili kişiler çalışıyor. Hiç bir zaman ev sahibi ve kiracı satıcı bir araya getirilmiyor. Emlakçı diye bir şey yok. Bende kalsirilsin
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH Razı Olsun. Umarım kontrol edebilirsiniz. Çok sevindim bu habere...
    Cevapla
  • ... 1 yıl önce Şikayet Et
    niye haber yapıyonuzki polisin radar pususuna yattığı gibi yapın yapıştırın sonra gelen ceza paraları ile yoksula ev yapın nasıl fikir beter olsunlar hepsi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Emlakçılık dünyanın en gereksiz mesleğidir
    Cevapla
  • Bunaldık 1 yıl önce Şikayet Et
    Komisyoncuların kazancina sinir getirin, saticidan ve satın alandan bir telefon gorusmesi icin kac binlira alıyor. Teknoloji iletisim bu kadar gelismisken, bir ilan kendisi koymayıp emlakçıya o kadar para yedirenlere de hayret ediyorum. Bir gencten yardim alin iki kuruşa işinizi görür . Bu ne soygunculuk, 300 binlik daireden 50 bin kazanıyor, yaptigi is bin lira bile etmez. Aradığım sözde sahibinden her ilan, emlakçı çıkıyor, bir tane verilen ilandaki daireye rastlamadim, hep düzenbazlık, devlet kontrolunde bir site kurulsun, denetim olsun, ne haliniz varsa görün denmiş olmasın.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Alandan ve satandan %2 abicim. Dolandırılmaktansa %2+2 makul bir fiyattır
    Cevapla
  • Atlı Geliyor Atlı 1 yıl önce Şikayet Et
    UFUK AKTAŞ ev sahibine 2 aylığına 20 bin liraya kiraya verdiğini söyleyen emlakçı kiracıdan 38 bin almış. Siz emlagi ilanınizda göstermeniz ve mal sahibi müşteriyle anlaşıp sizi aradan çıkarsa ne düşünürsünüz.
    Cevapla
  • Ufuk aktaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel değilmi ? ''bir telefon görüşmesine şu kadar para alıyor ''sözü ,ne kadar kolay,sahibinden.com ilan parası ne kadar alıyor ? ofise ne kadar kira ödeniyor,emlakçı o daireyi senden önce kaç kişiye gösteriyor ,mal sahibi yada alıcı seni dolandırıyormu sağlam bir yermi alıyorsun bunun güvencesi olan emlakçı dır ,çürük meyve her yerde var, binlerce emlakçı işini düzgün yapıp hayır dualar almıyormu ,komisyonuda hiç merak etme kimse %2 ödemiyor ,hatta ev sahibi benden alma diyor genellikle..lütfen ihtiyaç olan bir meslek dalına bu kadar yanlış açıyla bakmayınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR