Rüzgar ve elektrik enerjisi ilk kez küresel elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşıladı

Bloomberg tarafından yayınlanan bir rapora göre ilk kez küresel elektrik ihtiyacının yüzde 10'u rüzgar ve elektrikten karşılandı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2022 13:58 GÜNCELLEME 30.09.2022 14:02 EKONOMİ
Rüzgar ve elektrik enerjisi ilk kez küresel elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşıladı
Rüzgar ve elektrik enerjisi ilk kez küresel elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşıladı

Bloomberg Yeni Enerji Fonu (BNEF) tarafından hazırlanan "2022 Güç Dönüşümü Trendleri Raporu'na göre, küresel elektrik ihtiyacının yüzde 10'u güneş ve rüzgar enerjisinden karşılandı.

Hidroelektrik, nükleer ve diğer sıfır karbonlu enerji kaynakları hesaba katıldığında ise bu sayı yüzde 85'e çıkıyor. 

Ancak buna karşın 2021"de kömürle elektrik üretiminde ciddi bir artış yaşandı. BNEF'in raporunda 2020 ile 2021 yılları arasında elektrik üretimi için kömürle çalışan santral sayısında yüzde 8,5'lik rekor bir artış yaşandığı görülüyor. Bu nedenle elektrik üretimi emisyonlarında sıçrama oldu.

AVRUPA'DA ELEKTRİK ÜRETİMİ İÇİN KÖMÜR KULLANIMI GİDEREK ARTIYOR

Kuraklık nedeniyle hidroelektrik üretiminin azalması ve Avrupa'daki yüksek doğal gaz fiyatları, elektrik üretiminde kömür kullanımının artmasındaki başlıca itici güç olarak görülüyor.

Bloomberg LP, Bloomberg Philanthropies'in kurucusu ve BM Genel Sekreteri'nin iklim çözümleri için özel elçisi Michael Bloomberg, konuyla ilgili "Kömür üretimindeki yeni artışlar ekonomi, sağlık ve iklim değişikliğine karşı mücadelede rahatsız edici bir duruma işarettir. Bu rapor, dünya çapındaki liderlere temiz enerjiye geçilmesi için daha cesur eylemler gerektiğine dair bir çağrı olmalıdır" dedi. 

Çin, dünyadaki toplam kömür kullanımının yüzde 52'sini oluşturarak elektrik üretiminde kömür kullanan ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Hindistan, ise elektrik üretiminde kömür kullanan ülkeler arasında yüzde 11 ile ikinci sırada, ABD ise yüzde 9 ile üçüncü sırada yer alıyor. 

En çok kömür kullanan diğer yedi ülke ise sırasıyla Japonya, Güney Kore, Endonezya, Güney Afrika, Almanya, Rusya ve Avustralya.

BNEF raporunda fosil yakıt kullanımının azalmaya devam etmesine karşın doğal gazın fosil yakıtlı enerji üretiminde başı çektiğini, ancak Rusya'nın Ukrayna ile savaşı nedeniyle doğal gaz arzının tehlikede olabileceği bilgisi de yer alıyor.

Yalnızca Almanya'da 3,2 GW elektrik üretme kapasitesine sahip kömürle çalışan santral yeniden faaliyete geçirildi. BNEF raporunda, Almanya'nın yıl sonuna kadar kömür ile elektrik üretim kapasitesini 5,5 GW'a çıkaracağının öngörüldüğü belirtilerek "Diğer Avrupa ülkelerinin de benzer yollar izlemesi bekleniyor" ifadelerine yer verildi. 

KAYNAK : The Register
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR