Sterlin dibe vurmuştu! İngiltere gelir vergisi paketinde geri adım attı

İngiltere’de hükümet geçen haftalarda mali depreme yol açan ve sterlinde tarihi düşüşe neden olan vergi planında geri adım attı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2022 13:01 GÜNCELLEME 03.10.2022 13:18 EKONOMİ
Sterlin dibe vurmuştu! İngiltere gelir vergisi paketinde geri adım attı
Sterlin dibe vurmuştu! İngiltere gelir vergisi paketinde geri adım attı

İngiltere'de hükümetinin ekonomiyi canlandırma amacıyla 1972'den bu yana en kapsamlı vergi indirimi paketini açıklamasıyla mali deprem yaşandı. Ülkede gelecek mali yılda uygulamaya sokulması planlanan vergi paketinin enflasyondaki yükselişi tetikleyebileceği tartışmaları ile Sterlinde tarihi düşüş yaşandı. Sterlindeki güven kaybıyla birlikte yatırımcıların dolara yönelmesiyle dolar karşısında 1,03 seviyesini görerek tarihi dip seviyeye gerilemişti.

İngiltere Maliye Bakanı Kwarteng, önceki hafta açıkladığı "mini bütçe"de yer alan gelir vergisinin yüzde 45 olan en üst diliminin kaldırılması planından beklenen geri adımı attı.

VERGİ PLANINDAN VAZGEÇTİLERİNİ DUYURDU

Kwarteng ve Truss hükümetinin bu plandan vazgeçecekleri bu sabah erken saatlerde İngiliz basını tarafından duyurulmuştu.

MALİYE BAKANI: "İSTİFA ETMEYECEĞİM"

Maliye Bakanı Kwarteng gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan Truss ile birlikte yaptıkları değerlendirmenin ardından yüzde 45 oranını kaldırma planında ilerlememenin en iyi yol olduğuna karar verdiklerini söyledi. Kwarteng, istifa etmeyi düşünüp düşünmediği sorularına "asla" yanıtını verdi.

Maliye Bakanı, yüzde 45 oranının kaldırılmasından vazgeçilmesinin kendilerine ortaya koydukları büyüme paketine odaklanma imkanı vereceğini belirtirken, güçlü bir paket ortaya koymuş olduklarını da savundu.

Kwarteng, orta vadeli planlarını kasım ayı sonuna doğru ortaya koyacaklarını belirtirken bütçe öncesinde vergi indirimi olmayacağını da vurguladı.

Konuşmasında devet tahvili piyasasında yaşanların yüzde 45 vergi oranının kaldırılması ile çok ilişkili olmadığına inandığını ifade eden Kwarteng, ortaya koldukları planın daha fazla büyüme sağlayacağından emin olduklarını da belirtti.

Maliye Bakanı, hükümet olarak yeni kemer sıkma tedbirlerine odaklanmayacaklarını da ifade etti.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • Okuyorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamın biri etrafındakilere 'kurban' meselesini şöyle anlatıyormuş: Hazreti Musa Allah'a dua etmiş. 'Ya Rabbi, bana bir kız evlat bahşedersen onu sana kurban edeyim.' Bir zaman sonra Hazreti Musa'nın bir kızı olmuş, adını Ayşe koymuş. Çocuğun kurban edileceği zaman gelince Hazreti Musa bıçağı yavrucağın boynuna dayamış. Tam kesecekken Azrail gökten elinde bir keçiyle gelmiş… Hikâyenin tam bu noktasında dinleyenlerden biri dayanamamış ve şöyle demiş: 'Ben bunun neresini düzelteyim? Hazreti Musa değil Hazreti İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail, keçi değil koç.'
    Cevapla
  • Okuyorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu yorum yapan arkadaşlar (%90 nı) haberi okuduysa ben arab oluyum, okuyan (ların %90 nı) da anlamamış.
    Cevapla
  • Ahmed 1 yıl önce Şikayet Et
    ülkelere göre vergi sistemi farklı. yüzde 45 vergi demek, kazancınızın yüzde 45'ini ödüyorsunuz anlamına gelmiyor.
    Cevapla
  • Cobra 1 yıl önce Şikayet Et
    Va be bizde sadece TL nin diplerde gezdiğini sanıyorduk demek ki TL den daha değersizli varmış yüreğimize su selpti.
    Cevapla
  • Not 1 yıl önce Şikayet Et
    Birşey olmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR