Yeni Torba Yasa geliyor: Borçlar silinecek, KKM ve elektrik ve doğalgaz ödemelerine destek

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni torba yasa, Meclis'in açılmasıyla beraber gündemde. Yeni düzenleme işçi, işveren ve muhtaç kesimlere yönelik birçok düzenleme barındırıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2022 13:34 GÜNCELLEME 03.10.2022 15:51 EKONOMİ
Yeni Torba Yasa geliyor: Borçlar silinecek, KKM ve elektrik ve doğalgaz ödemelerine destek
Yeni Torba Yasa geliyor: Borçlar silinecek, KKM ve elektrik ve doğalgaz ödemelerine destek

TBMM, 3 aylık aranın ardından çalışmalarına yeniden başlaması ile beraber milyonların beklediği yeni Torba Yasa büyük merakla bekleniyor.

AK Parti'nin üzerinde çalıştığı yeni torba yasa  işçi, işveren ve muhtaç kesimlere yönelik geniş destek ve düzenlemeler içeriyor. 

Çalışmaları henüz tamamlanmayan ancak bazı detayları belli olan ekonomiyle ilgili torba yasa teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Meclis’e sunulacak.

ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ ÖDEMESİ VERGİDEN İSTİSNA OLACAK

Çalışanlara işveren tarafından yapılacak 1000 TL elektrik ve doğal gaz ödemesi vergiden istisna olacak.

KUR KORUMALI MEVDUAT UYGULAMASI 1 YIL UZATILACAK

2021 yılında hayata geçirilen Kur korumalı mevduat uygulamasının süresi 1 yıl uzatılarak Aralık 2023 olarak yeniden düzenlenecek.

YEMEK BEDELİ İÇİN LİMİT YÜKSELTİLDİ

İşverenlerin işyerinde veya müştemilatında yemek vermediği durumlarda çalışılan günlere ait yemek bedelinin ilgili yıl için belirlenen tutara kadar olan kısmı, gelir vergisinden istisna edilecek. Bu istisna uygulaması 2022 yılı için 51 TL olarak uygulanacak. 

YURTDIŞINDA ÇALIŞAN İŞÇİLERE VERGİ İSTİSNASI GELİYOR

Yurtdışı inşaat işlerinde çalışan Türk işçilere yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilecek. Ücret ödemelerinin yurt dışından elde edilen kazançtan karşılanması şartıyla, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışmak üzere yurt dışına götürülen ve fiilen yurt dışında çalışan hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilecek.

BORÇLAR SİLİNECEK

Kanun teklifi ile 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacakların da tasfiye edilecek. GSM kuruluşları, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketleri, asıl alacak ve ferilerinin 2 bin liranın altında olan kısımlarını sildikleri takdirde doğrudan doğruya değersiz alacak yazacaklar, vergiden indirilecek.

Yaşlı ve Engelli aylıkları ile ilgili ödemeler gerçekleştikten sonra kişilerin ölüm, gelir değişikliği, engel durumu değişikliği gibi sebepler sonucu tespit edilen yersiz ödemeler, borçların tahsisi mümkün olmadığı için silinecek. Böylece alacağın tahsili için harcanacak emek ve mesaiden tasarruf edilecek.

Tüm borçlar ferileriyle birlikte terkin edilecek. Böylece söz konusu düzenleme ile hedef kitlesi yoksul olan ve borçları ödeme gücü bulunmayan 163 bin 572 engelli ve yaşlı vatandaşın 566 milyon 262 bin 916 TL’lik borcu silinmiş olacak.

Gerçek kişilerce kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayan anonim ve limitet şirket niteliğindeki uluslararası deniz taşımacılığı ile iştigal eden yabancı ulaştırma kurumlarının, ödenmiş sermayesinin en az yüzde 50’sine sahip olunması halinde elde edilen kar paylarının yarısı gelir vergisinden istisna edilecek.

FİYAT İSTİKRARI İÇİN YENİ DÜZENLEME

Bireysel katılımcı indirim uygulamasının süresi uzatılacak. 4059 sayılı Hazine Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun Ek 5. maddesi kapsamına giren bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişiler, anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, hisselerin tutarlarının yüzde 75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilmekte. 31.12.2022’de sona erecek olan söz konusu indirim süresi 31.12.2027 tarihine kadar uzatılacak. Ayrıca yararlanılacak “1.000.000 Türk lirası” olan indirim tutarı “2.500.00 Türk Lirası” olarak güncellenecek. Bu uygulama kapsamında 2022 yılında verilen beyannamelere istinaden 225 milyon TL istisnadan yararlanıldı.

- Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği Fiyat İstikrarı Komitesi (FİK) kurulmasına ilişkin kuruluş ve görevlerine yönelik yasal çerçeve oluşturacak düzenleme getirilecek.

İHRACATÇILARA "ÇİFTE PASAPORT"

Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 500 bin ila 10 milyon dolar arasında olan firmaların 1 yetkilisine hususi damgalı (yeşil) pasaport verilirken, yeni düzenleme ile  ihracatı 500 bin doların üzerinde olan ihracatçı firma temsilcilerine iki yeşil pasaport daha verilecek.

 

KAYNAK : Haber7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 65 TÜMÜ
  • Doğan 35 1 yıl önce Şikayet Et
    Pazarlamacı nin ve ihracat şirketlerinin elaman larinin 3 aydan fazla Yurtdisinda durdugu icin sgk mu ssk hizmetlerini niye siliyor. Yurtdisina pazarlamacı gonderemiyorlar. İhracatı artırmak için ve pazarlamacı larin yurtdisinda görevlerini yapmaları şirketler için can damarıdır. Ama sgk kendi bildiğini okuyor ve hizmetlerini siliyor ezbere işler yapılıyor. Sigortalıların sorumlu tutuyor şirketlere niye sormuyorlar bunları sigortalıya soruyorlar. Genelge ile kanunu karıştırıyorlar yazık degilmi bu insanlara. Genelge ve kanun çıktığı tarihten sonrasını kapsar sgk munda hepsini kapsıyor yanlış işler yapılıyor
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkistan devletleri ve Türkiye'li iş adamları ve yatırımcılara karşılıklı çifte vatandaşlık verilmesi yararlı olacaktır . Kazak , Özbek , Azeri , Türkmen milyarderler Türkiye'ye sıcak para getirirler .
    Cevapla
  • Hatayli 1 yıl önce Şikayet Et
    Memurun vergi dilimi icinde birseyler yapilsin lutfen gelen zan vergiye gidiyor
    Cevapla
  • Nesrin 1 yıl önce Şikayet Et
    lütfen NAFAKA Düzenlemesi de gelsin artık
    Cevapla
  • İzmirli 1 yıl önce Şikayet Et
    Dört gözle bekliyoruz ama biraz uzun sürecek gibi
    Cevapla
  • Serkan Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ücreti öğretmenler e destek lutfen. Kadro istiyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR