Yargıtay'ın kiralarda yasal sınır olan yüzde 25’in üzerinde bir kira artışı yaşanması durumunda kiracının geriye dönük olarak aradaki farkı ev sahibinden talep edebileceğine dair karar verdiği yönünde çıkan haberler kafaları karıştırdı.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesinin içtihadının konut kiralarında 11.06.2022 ile 01.07.2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemleri için kira artışında %25 sınır getiren 7409 sayılı kanunun 4. maddesiyle 6098 sayılı TBK ‘nuna eklenen “ Geçici Madde 1 “ ile herhangi bir bağlantısı bulunmadığına dikkat çekmesi bu kez de yasal sınır olan yüzde 25'in üzerinde yapılan kira zamları geri alınamayacak gibi algınlandı.

Peki sanal sınır olan yüzde 25'i aşan zam oranlarında durum nasıl olacak? Yüzde 25 sınırını aşan miktar geri alınabilir mi?

Kamuyounda günlerdir tartışılan soruyu Kat Mülkiyeti Hukuku uzmanı İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık'a sorduk.

YARGITAY'IN KİRA ZAM AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

İlk olarak Yargıtay'dan gelen açıklamaya açıklık getiren Kısacık, "Yargıtay böyle bir karar verilemez demiyor, şu anda böyle bir karar yok diyor" diyerek merak edilen konuyu tüm detaylarıyla açıkladı:

Peki Yargıtay ileride böyle bir karar verebilir mi? buna bakmak lazım... Kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirildi. 1 Temmuz 2023'e kadar konutlarda kiracılardan yüzde 25'ten fazla kira zammı istenemez. Ancak kiracı 'Beni tahliye eder, çıkacağım evler çok daha pahalı, yeni ev bulmakta güçlük çekerim' diyerek korkarak yüzde 25'in üzerinde zam ödediyse parasını geri alabilecek mi? Kanun aksine sözleşme yapılmaz diyor. İster yüzde 25'in üzerindeki artış yazılı yeni sözleşme olsun isterse sözlü olarak yapılsın, kanun karşısında geçersizdir. 

Genel hukuk çerçevesinde değerlendirdiğimizde; kanunun aksine sözleşmeler gerçersiz ve siz de yeni bir ev bulamama baskısıyla yüzde 25'in üzerinde zammı ödediyseniz paranızı geri isteyebilirsiniz. 

Ancak burada bir de şölye bir durum var; Zammı geri isteme sözleşme serbestisine ve iyi niyet kurallarına aykırı... Her ne kadar kiracının 'daire bulamam' gibi korkularla da olsa kendi isteğiyle arttığı bir artışı sonradan 'fazla ödediğimi geri isterim' demesi ne denli doğru... Bu durum sözleşme serbestisine aykırı ya da hakkın kötüye kullanımı olarak olarak değerlendirilir mi? Bu tartışılır...

KİRA ZAMMINDA NOTERDEN İHTAR AYRINTISI

Bilgi ve deneyimlerim çerçevesinde özetle şunu söyleyebilirim ki; kiracı bu artışı gönüllü yapmadıysa, hele hele ihtirazi kayıtla öderse ya da noterden bir ihtarname gönderip 'ben bu zammı sizinle sürtüşmemek ödüyorum. Siz yasal olarak yüzde 25'ten fazla zam yapamazsınız. Geri alma hakkımı saklı tutuyorum' diyerek yaparsa ödediği fazla parayı geri alması yüzde 100 mümkün. 

Yorumlar 19 Yorum Var
  • Misafir 29.11.2022 14:15
    Turkiyede kiralara devlet elatmasi lazim çunkü kira değerleri çok yuksek fazlaliklar geri alinir eğer denetim olursa tabiki adeletli olmak lazim birde kiralar değerinde gostermiyorlar bu devletin işi devlet sraştirmadi lazim
  • AcıGerçekler 29.11.2022 14:12
    Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kimsenin 1 den fazla evi olmamalı.. Bize yaramıyor..
  • Güngör Bey 29.11.2022 13:28
    Milleti böyle laflarla birbirine dşürmenin alemi yok..kira gelir vergisi için kapıya maliyeci göndereceğinize,maliye banka hareketlerinden %25ten fazla kira alandan fazlalığı tahsil edip ,kiracıya ödesin...ve %25 e uyanın enflasyon zarar farkını ev sahibine ödesin ..adalet,hak bunu gerektirir...
  • Al bey 29.11.2022 13:21
    100 de 25 üzerinde zam yani , ev sahibimin istedigi 100 300 luk zam artışını kabul etmez isem evimi satacam çık evimden diyor. Ozaman ne yapmalıyım. Bir de utanmaz ev sahibim utanmadan evimi gasp ediyorsun. Evimi boşalt, seni Allahın adaletine havale ediyorum diyor.
  • Murat Kahraman 29.11.2022 13:06
    %25 sınırı koyan yasanın kesinlikle hukuka aykırı olduğunu düşünüyorum! Burada bir mağduriyet söz konusu; hattâ bundan dolayı ticareti zarara uğrayan ev sahipleri devleti mahkemeye verebilir! (Siz devlet olarak yasa çıkarttınız, ben de yasaya uydum.. ancak sizin bu hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm yasanız sebebiyle ben zarara uğradım, devletten zararımın tazmini istiyorum! diyebilir.)
Daha fazla yorum görüntüle