Kendi attığı kurşunla vurulan Avrupa, Türkiye'yi suçlamaya kalktı: Türkiye'den son dakika açıklaması

Rus petrolü taşıyan gemiler, tavan fiyat uygulamasıyla gelen yeni yaptırımlar karşısında sigorta sorunuyla karşılaştı. Boğazlarda oluşan gemi kuyruğu İngiliz basınında gündem olurken, "Batılı yetkililer, Türkiye'yi sorumlu tutuyor" denildi. Konuya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden son dakika açıklaması geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2022 17:11 GÜNCELLEME 08.12.2022 17:13 EKONOMİ
Kendi attığı kurşunla vurulan Avrupa, Türkiye'yi suçlamaya kalktı: Türkiye'den son dakika açıklaması
Kendi attığı kurşunla vurulan Avrupa, Türkiye'yi suçlamaya kalktı: Türkiye'den son dakika açıklaması

Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkeleri, deniz yoluyla taşınan Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamaya başladı.

Petrol taşıyan tankerler, fiyat sınırlaması sonrası Türkiye açıklarında yoğunluk oluşturmaya başladı.


TÜRK MAKAMLARININ SİGORTA BELGESİ TALEBİ

İlgili Türk makamları, boğazlardan geçen gemilerin tamamen sigortalı olup olmadığına dair kanıt talep ediyor.

Financial Times gazetesi, Batılı yetkililerin petrol arzından yaşanan kesintiden Türkiye'yi sorumlu tuttuğunu yazdı.

22 TANKERİN GEÇİŞİ DURDURULDU: TÜRKİYE'Yİ SORUMLU TUTUYORLAR

Ankara'da sigortayla ilgili endişeler nedeniyle en az 22 ham petrol tankerinin ülke sularından geçişinin durdurulduğu belirtildi.

Haberde, "Batılı yetkililer, Karadeniz'den ham petrol sevkiyatının aksamasından Türkiye'yi sorumlu tutuyor. Türk Boğazları'ndaki trafiği engellemek için hiçbir neden olmadığını söylüyorlar." denildi.

SİGORTASIZ GEMİLER RİSK OLUŞTURUYOR

Türkiye'nin ise tavan fiyat uygulaması sonrası sigortasız gemilerin riskleri artırdığını dile getirdiğine dikkat çekildi.

Aynı haberde, "Türk Boğazları'ndan geçen tüm ham petrol tankerlerinin petrol sızıntısı ve çarpışma gibi olayları kapsayan geçerli sigortaları olduğunu kanıtlaması isteniyor." notu paylaşıldı.

ABD İLE TÜRK MAKAMLARI ARASINDA GÖRÜŞME

Bir taraftan tavan fiyat mekanizmasını savunan Batı, diğer taraftan artan yakıt fiyatlarına bağlı enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor.

ABD Hazinesi, Türk yetkililerle yapılan görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Deniz yoluyla taşınan petrolün Türk Boğazları'ndan geçmesine izin verecek bir uyum rejimi oluşturarak küresel enerji piyasalarını iyi tedarik edilmiş durumda tutmaya yönelik ortak çıkarların altını çizildi." denildi.

İNGİLTERE: YAKIN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ

İngiltere Hazinesi'nin Londra, ABD ve AB'nin çözüme varmak üzere Türk makamlarıyla yakın bir şekilde çalıştığını söylediği aktarıldı.

Londra'dan yapılan açıklamada, "Çevre, sağlık ve güvenlik endişeleri nedeniyle gemilerin İstanbul Boğazı'na girişinin engellenmesi için hiçbir neden yoktur." tezi öne sürüldü.

DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: BASKI ARACI OLARAK KULLANILMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİLDİR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Türk Boğazlarında bekleyen ham petrol yüklü gemi sayısının 15 olduğu belirtilerek, "Karadeniz'de bekleyen gemi sayısı haberlerde belirtilen sayıda olmadığı gibi gemi sayısının fazlalığı da ülkemize bir baskı aracı olarak kullanılması da kabul edilebilir değildir" denildi.

Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Halihazırda teyit mektubu veren ham petrol taşıyan gemiler Türk Boğazlarından rutin olarak 1 Aralık'tan geçmekte olup, Karadeniz'de bekleyen gemi sayısı haberlerde belirtilen sayıda olmadığı gibi (11'i Avrupa Birliği limanları varışlı 15 gemi) gemi sayısının fazlalığı da ülkemize bir baskı aracı olarak kullanılması da kabul edilebilir değildir.

Karadeniz'e çıkacak ham petrol yükleyecek gemilerin teyit mektubu vermemesi durumunda Karadeniz'e çıkarılmayacak Ege'de bekletilmesi de önümüzdeki süreçte alınacak önlemlerden biri olacaktır. Öte yandan tahıl koridoru kapsamında Marmara Denizi'nde bekleyen gemi sayılarının 100'ü geçtiği dönemler olmuş, ilgili tüm kurumlarla birlikte alınan tedbirler ile bu sayı 40 gemi civarına düşürülerek deniz trafiğimiz düzenlenmiştir. Bilindiği üzere ülkemiz, tahıl koridorunun hayata geçirilmesindeki en önemli aktördür ve Türk boğazlarından ham petrolün geçerek dünya piyasalarına ulaşması için de bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yapıca tutumuna devam edecektir" denildi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 135 TÜMÜ
  • grçk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu armatörlerin yüzde sekseni Yunan geçirmeyin boğazdan
    Cevapla
  • Uyan Müslüman 1 yıl önce Şikayet Et
    Kanal İstanbul olsaydı şimdi bu kuyruk bekleyen tankerlerden Türkiye milyarlarca dolar para kazanmıştı, ama bakıyoruz Türkiye'nin gerek politik gerek finans yönünden elini güçlendirecek projeye yine Bizans artıkları karşı çıkıyor, bu zamana kadar karşı çıktıları bütün projeler Türkiye'ye para kazandırdı.
    Cevapla
  • Han 1 yıl önce Şikayet Et
    Işte Kanalistanbulun yapılması gerektiğini inşallah herkes anlamıştır. Sayın Erdoğan Allah bizden alıp sana daha uzun ömür versin inşallah.
    Cevapla
  • Hi.lazz 1 yıl önce Şikayet Et
    Batı her zaman birilerini suçlamayı iyi bilir
    Cevapla
  • Emekli mühendis 1 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl ki sigortasız bir araç trafiğe çıkamıyorsa sigortasız bir gemi de Boğazlardan geçemez, Boğazda milyar dolarlık tarihi yalılarımız mevcut, trafiği yoğun, geçen gemi sayısı fazla, o tanker bir yalıya çarptığı zaman değil o gemi, tüm petrolü de dahil olmaz üzere tüm şirketin sermayesi o zararı karşılayamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR