Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası programında konuştu. Erdoğan, deprem yasasının meclise geleceğini belirterek, kira ve konut fiyatlarındaki artışa ilişkin açıklama yaptı.

GİRİŞ 15.09.2023 19:53 GÜNCELLEME 15.09.2023 20:47
Bu Habere 259 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da düzenlenen Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası programında önemli açıklamalarda bulundu.

2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edileceğini söyleyen Erdoğan, Şura'dan çıkacak sonuçla birlikte deprem yasasının meclise geleceğini belirtti.

Öte yandan kira ve konut fiyatlarındaki artışa da değinen Erdoğan, "Ellerindeki imkanı milletin ve ülkenin huzurunu kaçıracak şekilde kullananlara karşı gereken idari ve hukuki yaptırımları uyguluyoruz." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Birikimleri, tespit ve tedbirleriyle şuramıza destek verecek herkese teşekkür ediyorum. Komisyonlarda yapılan çalışmaların kentsel dönüşüm çalışmalarımıza ışık tutacağına inanıyorum.

DEPREM YASASI MECLİSE GELİYOR

Şuradan çıkacak sonuç ile Deprem Yasası çalışmalarımızda en geniş şekilde istifade edeceğiz. Bilim insanlarımız yaklaşan tehlikeye karşı kamuoyunu her geçen gün ikaz ediyor. Meclisimiz de üzerine düşeni yapmış olacak. Yargının da bu sürece çalışmaları zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı anlayışla dahil olacağına inanıyorum. ​

ERDOĞAN'DAN VATANDAŞLARA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRISI

"Kentsel dönüşüm yürütülen yerlerde yaşayan vatandaşlarımızdan beklentimiz, devletin sahip çıktığı bu çalışmalara destek vermesidir. Küçük hesaplar, netice getirmeyecek taleplerle geciktirilen her kentsel dönüşüm projesinin deprem gerçeğiyle yüzleştiğimizde kaybettiğimiz canlar, kararan gelecekler, yıkılan umutlar olarak karşımıza çıkacağını unutmamalıyız."

'200 BİN KONUTUN İNŞAASINA BİLFİİL BAŞLADIK'

Can kaybımızın 50 binin üzerinde olduğu 6 Şubat depremlerinin bilançosunu kısaca hatırlamak bile karşı karşıya olduğumuz facianın boyutlarını göstermeye yeterlidir. Biz 6 Şubat depremlerinin ardından adeta orta büyüklükteki ülkeyi yeni baştan inşa etmekle karşı karşıya kaldık. Afet bölgesinde 200 bin konutun inşasına bilfiil başladık. 210 bin konut için de yerinde dönüşüm başvurusu aldık. Yerinden dönüşüm projeleri ruhsattan oturama kadar tüm aşamalarıyla bakanlığımızın sıkı denetimi altında yürütülecektir. Rezerv alanlarda yeni temel atmayı sürdürüyoruz. Önümüzdeki aylarda inşası tamamlanan konutları hak sahibine teslim ederek şehirlerimizin yeniden inşası yolunda yeni bir safhaya geçeceğiz.

'2024 YILINDA AFET BÖLGESİ İÇİN 1 TRİLYON LİRALIK KAYNAK TAHSİS EDECEĞİZ'

"Bugüne kadar 6 milyar 276 milyon lira kira yardımı ödemesi gerçekleştirdik. Destek, taşınma, vefat, enkaz, yıkım ve diğer başlıklar altında depremzedelerimize 82 milyar lira yardımda bulunduk. Bu yardımların yarısını bağışlardan, yarısını bütçeden karşıladık. Emeklilere ve sosyal yardıma muhtaçlara market alışverişlerinde kullanılmak üzere içerisine her ay 3 bin lira koyulan Esen Kart dağıtımı yaptık. Temmuz ayındaki ek bütçe ile deprem bölgesine 762 milyar lirayı ayırdık. 2024 yılında afet bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak tahsis edeceğiz. Geçen hafta kamuoyumuzla paylaştığımız Orta Vadeli Program'da da önceliği deprem bölgesindeki yaraların sarılmasına ayırdık. Böylesine geniş çaplı bir afette dünyanın başka hiçbir yerinde bu derece hızlı, kapsamlı ve sürekli destek, yardım, inşa faaliyeti yürütülmediğine inanıyorum. Allah devletimize zeval vermesin. Milletimizin birliğini ve beraberliğini daim kılsın, kardeşliğimizi güçlendirsin. Tabi biz deprem bölgesinde sadece konut yapmıyoruz. Ticari alanlarıyla, kültür ve sanat yapılarıyla, parkları ve bahçeleriyle medeniyetimizin şehir anlayışını modern çizgilerle yoğuran geleceğin şehirlerimizi de inşa ediyoruz."

ERDOĞAN'DAN KİRA VE KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞA YÖNELİK AÇIKLAMA

"Deprem bölgelerinden başlayarak 81 ilimizin tamamının çevresini kentsel dönüşümle değiştirmekte kararlıyız. Son dönemde sıkça şikayet aldığımız konut ve kira fiyatlarındaki akılla, mantıkla, ahlakla izah edilemeyecek artışların önünü de böylece keseceğimize inanıyorum. Sadece felaketler değil, unutmayın imkanlarda bir imtihandır. Rabbimiz Kur'an-ı Kerim'de "Herkes kendi mizaç ve karakterine göre iş yapar" buyurmaktadır. Biz ülkemiz için en iyi yapmanın peşindeyiz. Küçük menfaatler için ellerindeki imkanı, milletin ve ülkenin huzurunu kaçıracak şekilde kullananlara karşı gereken idari ve hukuki yaptırımları uyguluyoruz. Gönülleri tamir etmenin, gönüller yapmanın şanı, şerefi, itibarı, manevi kazancı ne mal ne mülk ne altın ne gümüşle mukayese edilebilir. Milletçi bu ahlaka sahip çıktığımız müddetçe hiçbir kriz, felaket, saldırı bizi yıkamaz, deviremez, geriletemez."

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 259
  • ufuk 7 ay önce Şikayet Et
    reisim sizden ricamız kentsel dönüşüm için devlet bankaları kredi vermiyor özel bankalar fahiş faiz ile kredi veriyor lütfen bu konuya el atın evimizi yıktırdık kerdi alamıyoruz evimizi nasıl dönüştüreceğiz lütfen yardımcı olun çok insan mağdur durumda
    Cevapla
  • bilal 7 ay önce Şikayet Et
    yaparsa REİS yapar
    Cevapla
  • Makro Ekonomi 7 ay önce Şikayet Et
    Eğer taşıtlarda ve konutlarda ve dolayısıyla kiralardaki fahiş artışları baskılamak yada düşürmek istiyorsanız, o zaman para sıkılaşması ve selektif kredi uygulaması doğrultusunda taşıt ve konut kredisi limitlerini mutlaka düşürmelisiniz. Eğer bunu yaparsanız, taşıt ve konutlara yatırım yapan kimselerin sayısını azaltmış olursunuz. Bu sayede talepte azalmış olacak ve fiyatlar düşecektir.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    1 ev den fazla evi olandan vergileri arttır bu ticari bir argüman olmaktan çıkar birileri rant birileri can derdinde uyumayın ki atı alan uskudarı geçmesin
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    dask sigorta zorunlu yapın,gerçek bedeli üzerinden,bu olursa yarın deprem olduğunda kimse devlet nerde demez,biz 5 milyonluk evi 1 milyon gosterip dask yapıyoruz,deprem olduğu zaman yıkılınca 1 milyonu dask karşılıyor değeri üzerinden kalan 4 milyonu da devlet nerde diyoruz,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle