"TSK içinde mutlaka bir temizlik yapılmalı"

Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, Türkiye’nin darbe girişimiyle bir deprem yaşadığını, sallandığını ancak yıkılmadığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.07.2016 17:42 GÜNCELLEME 19.07.2016 17:42 GÜNCEL
"TSK içinde mutlaka bir temizlik yapılmalı"
"TSK içinde mutlaka bir temizlik yapılmalı"

Türkiye 15 Temmuz’da en uzun ve karanlık gecelerinden birini yaşadı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki bir grup asker kalkışma girişiminde bulundu. Onlarca vatandaşın hayatını kaybettiği, yüzlercesinin yaralandığı bu girişim, halkın tepki göstererek meydanlara inmesi ve sabaha kadar süren operasyonlarla püskürtüldü. Yaşananları değerlendiren Emekli Tuğgeneral Fahri Erenel, Türkiye’nin darbe girişimiyle bir deprem yaşadığını, sallandığını ancak yıkılmadığını ifade etti.

İyi planlanmış ve organize edilmiş bu girişimin, hesapta olmayan sebeplerden dolayı erkene alındığını ve bu nedenle acemice yapıldığını söyleyen Emekli Tuğgeneral ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel, bu sebepleri şu şekilde sıraladı: ‘’Bu girişimin amacına ulaşamamasını sağlayan önemli nedenler var. Bunlardan ilki, bu yapılanma içinde yer alan polislerin büyük ölçüde deşifre edilmesi ve teşkilatın içinden temizlenmesi. Eğer ki bu temizlik zamanında yapılmamış olsaydı darbeci askerlerle bu grubun birleşmesi daha yıkıcı bir etki ortaya çıkarabilirdi. İkinci olarak ordu içindeki büyük bir kısmın emir komuta zincirine bağlı kalması ve ikna edilememiş olması da girişimin amacına ulaşmasına engel oldu. Üçüncü bir neden ise hükümetin ve muhalefetin en başından itibaren istikrarlı ve dik bir şekilde durmasıydı. Tabi bunların dışında vatandaşlarımızın darbe girişimine karşı tek vücut olmaları da oldukça önemliydi’’ diye konuştu.

KALKIŞMA GİRİŞİMİ NEDEN ERKENE ALINDI?

Planlanan kalkışma girişiminin erkene alınma nedenini ‘’Deşifre oldular’’ şeklinde yorumlayan Erenel, ‘’Bu kalkışmayı daha sonra yapacaklardı. Ancak ciddi bir tasfiye başlayacağına dair elde ettikleri bilgiler nedeniyle zamanı erkene çekmek zorunda kaldılar. Çünkü baktığınız zaman kurmay eğitimi, strateji ve taktik eğitimi almış kişiler, İstanbul gibi bir şehirde 10 tane askerle köprüyü tutmaya, ciddi bir yolcu akışının olduğu havaalanını 2 tankla kontrol altına almaya çalışmaz. Kalkışmanın bu şekilde başarılı olacağına inanmak için kör cahil olmak lazım’’ dedi. 

‘’Bu kalkışma, emir komuta zincirini ikna edemeyenlerin son çaresiydi’’ diyen Erenel sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘’Meclise yapılan saldırı çok büyük bir ihanettir. Bu olayın planlama içinde değil son anda verilen bir kararla yapıldığını düşünüyorum. Zaten bu hareket bittiklerinin göstergesi oldu.’’

‘’SİYASİLER GİRİŞİMİN İKİNCİ AŞAMASINA BIRAKILDI’’

Herhangi bir siyasinin kalkışma sırasında gözaltına alınmaması durumunu da değerlendiren Erenel, ‘’Siyasilerin bir sonraki aşamaya bırakıldığını düşünüyorum. Önceliğin güvenlik güçlerinin bertaraf edilmesine ve önemli kurumların kontrol altına alınmasına verildiği görülmektedir. Bence bunun en önemli sebebi zamanlama olarak herkesin ayakta olduğu bir saatte kalkışmanın başlamış olmasıydı. Ayrıca siyasilerin daha yakından korunuyor olması ve vatandaşların böyle bir girişimde daha çabuk galeyana gelecek olması da siyasilere müdahale edilmesine engel olmuş olabilir’’ ifadelerinde bulundu. 

‘’MEDYA VE SOSYAL MEDYANIN GÜCÜNÜ DÜŞÜNEMEDİLER’’

Halkın sokaklara çıkmaya başlamasında Cumhurbaşkanı’nın çağrısı ile medya ve sosyal medyanın da etkili olduğunu dile getiren Erenel, ‘’Darbecilerin düşünmediği veya planlayıp uygulayamadıkları bir nokta da bu oldu. Bu kapsamda Türksat’a yönelik bombalama yapıldı. Ancak yetersiz kaldı. Bütün iletişim ağlarını kontrol altına almak yerine önce emniyeti bombalamak tam anlamı ile bir acemilik ve acelecilik göstergesiydi’’ diyerek konuşmasını sürdürdü. 

YAŞANANLAR PKK İLE MÜCADELEYİ NASIL ETKİLER?

PKK’ya karşı verilen mücadelenin bu durumdan nasıl etkileneceğini de yorumlayan Erenel, ‘’Hava kuvvetlerinde özellikle de pilotlarda ciddi gözaltına alma ve tutuklamalar söz konusu. Jet pilotlarında belki sorun yaşanabilir. Bunun haricinde orada mücadele eden personel görevine aynı azim ve kararlıkla aralıksız olarak devam edecektir. Ancak az da olsa özellikle lider kadroda yaşanabilecek psikolojik açıdan olumsuz etkilere karşı önlemler alınmalıdır.’’ diye konuştu. 

HAREKETLENME TEKRAR YAŞANIR MI?

Yeniden bir hareketlenme yaşanma ihtimalinin az olduğunu söyleyen Erenel, ‘’Çünkü deşifre olmaya başladılar. İfadeler alındıkça daha da açığa çıkacaklar. Bu süreçten sonra ortaya son çırpınış içinde bireysel veya 3-5 kişilik grupların hareketlerinden başka bir şeyin çıkmayacağını düşünüyorum.’’ dedi.

‘’TSK İÇİNDE MUTLAKA BİR TEMİZLİK YAPILMALI’’

FETÖ’cü diye adlandırılan örgütün 1980’li yıllardan bu yana gelişip büyüdüğünü belirten Erenel, ‘’Şu anda yaşananlar TSK içinde de bir travma ortaya çıkardı. Bu durumun en kısa sürede normale çevrilmesi ve ordu içinde ciddi bir temizliğin yapılması gerekiyor. Baktığınız zaman Kuvvet komutanlıkları, subay, astsubay atamalarını, Genelkurmay Başkanlığı ise, general/amiral atamalarını yapar. Bu birimler tez elden dağıtılmalı. Çünkü buraların onayı ve bilgisi olmaksızın bunlar yapılanamaz. Bu örgüt içinde yer alanların, general ve amiral terfi sisteminde de çok etkin oldukları görülüyor. Zaten bu kişilerin yaptıkları liderliğin de ne kadar yetersiz olduğunu görüyorsunuz, çünkü yetkin insanlar değiller. Bu kişiler bir şekilde aradan sıyrılarak bulundukları yere getirilen insanlar’’ diye konuştu. 

Türkiye’nin çok büyük bir badire atlattığını, çok fazla şehit verdiğini ifade eden Erenel ‘’Tüm ülkemize büyük geçmiş olsun’’ diyerek sözlerini noktaladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR