Bu çiçeği koparmanın cezası 48 bin 600 lira...

Afyonkarahisar’ın Kirsa Vadisi'nde "Ayı Gülü" ve "Kızıl Lale" olarak adlandırılan, koruma altındaki "Paeonia Officinalis" çiçeğini koparana 48 bin 600 lira ceza kesiliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2018 13:48 GÜNCELLEME 19.05.2018 14:15 GÜNCEL
Bu çiçeği koparmanın cezası 48 bin 600 lira...
Bu çiçeği koparmanın cezası 48 bin 600 lira...

Halk arasında "Ayı Gülü" ya da "Kızıl Lale" olarak bilinen, düğün çiçeğigiller familyasına ait şakayıklar, Türkiye'de koruma altında tutuluyor.

Kızılören ilçesine bağlı Gülyazı köyü sınırları içerisindeki Kirsa Vadisi'nde iki bölüm halindeki yaklaşık 10 bin metrekare alanda açan ve lokal kümeleşen kırmızı şakayıklar, her yıl mayıs ayından hazirana kadar bölgede görsel şölen oluşturuyor.

 

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürü Nevzat Alğan, bölgedeki biyoçeşitliliğin takibine ve izlenmesine büyük önem verdiklerini belirtti.

Biyoçeşitlilik konusunda Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ile ortak çalışmalar yürüttüklerini anlatan Alğan, "Bu çalışmalar neticesinde de endemik olan türlerin korunması için bölgeye has özel koruma statüsü uygulanmaktadır. Bölgedeki bitki türlerinin çoğalmasını sağlamak için kameralarla ve foto kapanlarla takibini yapıyoruz." diye konuştu.

"Doğa fotoğrafçıları için gerçekten mükemmel bir alan"

Alğan, Kirsa Vadisi'ndeki şakayıkların 10 bin metrekarelik alanda iki parça halinde kümeleştiğini vurguladı. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerinin bölgedeki kırmızı şakayıkları koruma altında tuttuğuna işaret eden Alğan, şunları söyledi: 

"Bu endemik türün bir tanesinin koparılması dahi büyük rakamlarda cezalara sebep olmaktadır. Şu andaki ceza tutarı 48 bin 600 lira. Burası sadece gezilmesi ve gözlenmesi açısından güzel bir ortamdır. O kırmızı renkli şakayıkların görsel şöleni doğa fotoğrafçıları için gerçekten mükemmel bir alan. Şakayıkların koparılması ve götürülmesi yasaktır. Bizim ekiplerimiz de görmek isteyen herkese yardımcı olabilir."

"Kızıl Lale Vadisi" projesi hazırlandı

Kızılören Kaymakamı Adem Can da vadinin "Kızıl Lale" nin nadir görüldüğünü belirterek, "Kızıl lalelerin bu aylarda çiçek açması gerçekten görsel şölen oluşturuyor. Bölgemiz Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince korunuyor. Koparılması ve bölgeden götürülmesi yasak. Biz de ilerleyen zamanlarda buradaki kızıl lale alanını doğa turizmine kazandırmak için projeler hazırlıyoruz. 'Kızıl Lale Vadisi' ismiyle önümüzdeki yıllarda burada doğa fotoğrafçılığı başta olmak üzere, faklı çalışmalarımız olacak." diye konuştu.

 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • sessizlik 5 yıl önce Şikayet Et
    neden 50 bin degil...duz olsaydi bari...
    Cevapla
  • budur 5 yıl önce Şikayet Et
    şimdi ilgi çekti bu mübarek çiçek gelde tut milleti altın diye koparmaya başlar.
    Cevapla
  • KocaAli'li 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu şakayıklardan Kartepe Küçük Zirve'de fotoğraflamıştım, güzel çiçekler ama böyle saçma sapan ceza mı olur kardeşim, Ben bu çiçeklerle karşılaştım ama cezası olduğunu bilmiyordum.Çiçeklerin olduğu yere uyarı levhaları konulmalı.Dağdan inerken, koparttığımız çiçekler aracın ön torpidosunda olsa, Ormancılar görse, 2013 Pejo Partneri ormancılar teslim etmemiz gerekir, SAÇMA!
    Cevapla
  • yücel 5 yıl önce Şikayet Et
    neden arkadas bu cıcegın ne ozellıgı var kine ?
    Cevapla
  • Mahmut 5 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde öyle bitki türleri var ki başka yerde eşi benzeri yok. Bunları yabancılar turist ayağına gelip dışarıya kaçırıyorlar. Sonra patentliyor veya ilaç sanayinde kullanıyorlar. İsabet olmuş. Sadece koparana değil kaçırana , çalana da dikkat edelim. Anadolu güzel Ülkem...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR