Kanal İstanbul’un şehre neler kazandıracağını bilimsel gerçeklik ışığında açıklayan Şehir Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Recep Bozdoğan, projeye ilişkin iddiaları boşa çıkardı.

Bozdoğan, Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programında Kanal İstanbul projesini değerlendirdi.

Prof. Dr. Recep Bozdoğan'ın Kanal İstanbul'a ilişkin yaptığı değerlendirmelerden öne çıkanlar şu şekilde:

Montrö sözleşmesinde Boğazlar; Çanakkale Boğazı-Marmara Denizi-Karadeniz (İstanbul) Boğazı olarak tanımlanmış. Kanalistanbul'un yapılması Montröyü delmez. Çünkü Montrö'yü delebilmesi için Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizinin de by-pass edilmesi gerekir.

Türk limanlarına uğrayarak geçiş yapan gemilerin Boğazlardan geçen gemilere oranı %38 dolayında. Türkiye, bu gemilerin, Kanalistanbul'u kullanmasını zorunlu tutabilir. Montrö buna imkân vermekte.

Hafriyat toprağı ile Karadeniz sahilinde 39 milyon metrekare yeşil alan oluşturulacak. İstanbul'a 943 tane Gezi Parkı büyüklüğünde yeşil alan ilave edilmiş olacak ve İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alan miktarı 8 metrekareden 11 metrekareye çıkacak.

Yorumlar 13 Yorum Var
  • Ercan 31.12.2019 16:59
    Prof.Dr Recep bey çok güzel anlattı.Bunları gezici tatfasına anlatsak ama anlamazlarki çünkü onlar herşeye karşı.
  • COŞMAN ali 31.12.2019 16:07
    bazılarının hafızası almaz aklı basmaz ne derseniz deyin yanlış bu olmaz kanal istanbul yanlış bir proje efendim çün kü boğazlardan geçecek olanlar para ödeyecekler ya biz kalkınacağız olmaz bu ülke çöplük olmalı gelişmemeli insanlar akıllı olursa olmaz geri zekalı gezi zekalı insanlar var hala gezi olayları doğru diyenlere tek sözüm var ölen bir polis yakını bankaları soyulan araçları imha edilen bir vatandaş olsaydınız babasını kaybetmiş bir polis memuru komser çocuğuna sorun bakalım nasıl cevap vereceğinizi düşünün bakalım gezi olaylarını savunanlarla aynı ortamda olmak bile işkence bence kanal istanbul projesine karşı çıkanlar vatandan haberleri olmayanlardır
  • Manisalı 31.12.2019 14:02
    Amaç üzüm yemek değil bağcı yo dövmek.
  • Sami 31.12.2019 10:47
    Hocamın ağzına sağlık çok güzel açıklamış. Böylece akıllardaki soru işaretleri cevap bulmuştur.
  • Nesrin KURNAZ 31.12.2019 10:16
    Ayrıca Türkiye tarihine bir yapıt olarak girecek Kanal İstanbul bu bakımdan da ileride turistik bir alan olacak. bu anlamda bu türlü projeleri kısa vadeli değil, uzun vadeli bakış açısı ile değerlendirmek, uzun vadede getirileri üzerinde kar/zarar hesabı yapmak çok daha doğru ve mantıklı bir yaklaşım olur. Şunu da biliniz ki yunancıklar kendilerini bizansın varisi olarak görmekte ve hala İstanbul'umuzu kendilerinin zannetmektedir. 29 Mayıs 1453 ten beri hala vazgeçemediler İstanbul' umuzdan. Kanal İstanbul, İstanbul'a atılacak Türk İmzasıdır.
Daha fazla yorum görüntüle