Hayvanlar artık ‘mal’ değil ‘can’

Hayvan hakları ile ilgili yasal düzenlemede sona gelindi. AK Parti’nin üzerinde çalıştığı taslağa göre Türk Ceza Kanunu’nda ‘mal’ olarak görülen hayvanlar artık ‘can’ olarak tanımlanacak. Böylece hayvanlara yapılan kötü muamele, eziyet, cana yapılmış sayılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2020 13:45 GÜNCELLEME 02.03.2020 13:45 GÜNCEL
Hayvanlar artık ‘mal’ değil ‘can’
Hayvanlar artık ‘mal’ değil ‘can’

Buna göre cezalar yeniden belirlenerek artırılacak. Hayvanlara yapılan kötü muamele için Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde ‘ön şikayet büroları’ kurulacak. Vatandaşlar il tarım müdürlükleri bünyesinde hizmet verecek bürolara şikayette bulunabilecek. Buralarda verilecek karara göre hayvana eziyet edenler, kötü muamele yapanlar hakkında adli soruşturma açılıp açılmayacağı belli olacak.

 

BELEDİYELERE YETKİ

Hayvan barınaklarına ilişkin ise belediyelerin yetkili kılınması düşünülüyor. Ancak böyle bir külfeti belediyelerin tek başına kaldıramayacağı ifade ediliyor. Bunun için ise formüller üzerinde çalışılıyor. Sahiplenen hayvanlara çip takılacak. Sahipli hayvanları sokağa atanlara ceza verilecek. Sahipli hayvanlara bakmak istemeyen vatandaş, hayvanı barınağa bırakabilecek.

 

PET SHOPLAR SANALA

Pet shoplarla ilgili düzenleme de taslakta yer alan bir diğer başlık olacak. Petshoplar sanal ortama taşınacak. Hayvanlar doğal ortamlarında olacak, almak isteyenler internet üzerinden hayvanla ilgili bilgileri öğrenebilecek. Satış işlemi de yine internet üzerinden olacak. Taslakta yer alan düzenlemeye göre özellikle kuşların göç yollarının korunmasına dikkat edilecek. AK Parti, bu yasanın kademeli olarak hayata geçirilmesini düşünüyor.

YORUMLAR 23 TÜMÜ
  • Kızgınım 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu dünyada en zararlı şey insandır Nerede gördün bir hayvanın Fabrika kurduğunu.,ağaçları kestiğini ,boy boy gereksiz yere binalar yaptığını .Onlar olmazsa bu dünyada olmaz. Bunu unutmayın.
    Cevapla
  • Celal 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayvanat bahçelerinde insanlara para karşılığı izlettirilen tutuklu hayvanlar da özgürleştirilsin. Avcılık i adına tüfeği eline alan yüzlerce kekliği, yaban ördeğini, tavşanı, tilkiyi hobi diyerek zevkine vuramasın.
    Cevapla
  • ümmü 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok ama çok geç kalınmış bir düzenleme o yüzden tebrik edemicem ama sonuçlarını görücez bakalım. Uygulanacak mı cezalar caydırıcı olacak mı sanmıyorum :( güvenim kalmadı artık h
    Cevapla
  • akrep 4 yıl önce Şikayet Et
    Sokakta bebeleri parçalayan köpeklere de ceza verilecek mi????? yoksa ölen öldüğüyle mi kalacak
    Cevapla
  • OKAY 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayvan açken insan tok iken saldırır.Çöplere attıgınız yemekleri o hayvanlara verseniz ve onlara tekme yerine sevgi verseniz emin olun o hayvanların hiç biri çocuklara insanlara saldırmaz.Saldıran hayvan görünümlü insanlar ...
    Cevapla
  • Suat 4 yıl önce Şikayet Et
    sadece köpek suçlu değil onları besleyen sahipleri yaşanan olaylarda kanun karşısında köpeklerden daha fazla sorumluluk sahibi olmalı
    Cevapla
  • ramazanarıcı 4 yıl önce Şikayet Et
    inşaallah bir gün bitkilerin de can olduğunun kabul edildiği günleri de görürüz.
    Cevapla
  • mhmt 4 yıl önce Şikayet Et
    saçmalamıssın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR