Atık sulardaki virüs partiküllerinden Kovid-19 vaka sayısının bulunabileceği iddia edildi

ABD’de Biobot Analytics isimli tıbbi araştırma kurumu, Massachusetts eyaletindeki atık sularda beklenenin çok üzerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kalıntısı tespit ettiklerini iddia etti.

ABONE OL
GİRİŞ 10.04.2020 08:51 GÜNCELLEME 10.04.2020 09:02 GÜNCEL
Atık sulardaki virüs partiküllerinden Kovid-19 vaka sayısının bulunabileceği iddia edildi
Atık sulardaki virüs partiküllerinden Kovid-19 vaka sayısının bulunabileceği iddia edildi

Tıp alanında henüz resmi onay alınmamış araştırmalarının yer aldığı MedRxiv isimli kuruluşun internet sayfasında salı günü yayımlanan rapora göre, mart ayında Massachusetts eyaletinin bazı bölgelerinden alınan atık sularda bulunan koronavirüs izleri beklenenden çok yüksek çıktı. 

 

 

Biobot Analytics araştırma ekibi, Massachusetts eyaletinde, 18-25 Mart tarihlerinde, büyük bir hastanenin atık sularından aldıkları partiküllerin DNA izlerini takip edebildiklerini, böylece atık sulara karışan virüs parçacıklarının kaç farklı insan DNA’sından geldiğini tahmin edebildiklerini iddia etti.

Ulusal Genel Tıp Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklendiği belirtilen araştırmada, 18-25 Mart'ta incelenen atık sulardaki DNA takibi sonucu, bölgede virüsün bulaştığı en az 2300 kişinin olduğu sonucuna varıldı. Aynı tarihlerde Massachusetts’teki resmi Kovid-19 vaka sayısının 446 olduğu bilgisine de yer verildi.

 

 

Gelecekteki salgınların ölçümleri için kullanılabilir

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Harvard gibi üniversitelerden araştırmacıların imzası olan raporda, atık su incelemelerinin, testlerin oldukça sınırlı sayıda yapılabildiği bir dönemde virüsün ne kadar yayılmış olduğunu tespit etmeye yardımcı olabileceği ve gelecekteki salgın vakalarının ölçümlemesi için de kullanılabileceği ifade edildi.

Raporda, atık sulardaki virüslerin halk sağlığı için henüz bir tehlike taşımadığı ancak elde edilen verilerin virüsün yayılma potansiyelini göstermesi açısından büyük anlam taşıdığı görüşüne de yer verildi.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Ayşe Uzun 4 yıl önce Şikayet Et
    Musluk suyundan da bulaşıyordur. Barajlarla şehirlere su verirseniz olacagi bu
    Cevapla
  • ottoman 4 yıl önce Şikayet Et
    espirimi bu ((:
    Cevapla
  • Kurtuluş 4 yıl önce Şikayet Et
    Başka önerin mi var
    Cevapla
  • murtazaa 4 yıl önce Şikayet Et
    nerden su verecek, sizin öneriniz ney ?. hidrojen ve oksijen atom birleştiricisi mi dağıtsın devlet evlerinize.
    Cevapla
  • deli kado 4 yıl önce Şikayet Et
    onlar diyo biz inaniyoz çünkü elimiz mahkum...
    Cevapla
  • MOmedo 4 yıl önce Şikayet Et
    Tmm suyada bulaştıysa evde kalıp ne yapacaz. Yatağımızda ölümü mü bekleyecez. Su ile yıkarsak geçer diyen sağlıkçılar boş insanlarmı. Bu virüs öldürüyor ama bu gidişle doktorların açıklamaları daha çabuk öldürüyor. Bu kafir devletlerden hiç iyi haber yok anlaşılan. Yalan dolan, fitne fesat. Eminim en fazla mücadele edenler yine müslüman doktorlar ve merhamet duygusu olmemiş olanlardır.
    Cevapla
  • Yeter da 4 yıl önce Şikayet Et
    Sudan bulaşıyor diye birşey yok. Atık suda koronavirüs kalıntısı diyor. Sen kanalizasyonla mı elini yıkıyorsun. Kaldı ki bulaşıcı kalıntı da demiyor. Bu araştırmayla eyaletteki gerçek enfekte hasta sayısını bulabiliriz diyor. Haberi okumadan başlıkla amel etmeyin. Cahillik etmeyin artık. Bizi doktorlar değil, lafı başka yerinden anlayan cahiller öldürecek
    Cevapla
  • Arife 4 yıl önce Şikayet Et
    Kaynatılmış soğutulmuş su kullanın
    Cevapla
  • Bahtiyar 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar atık sudan bahsediyor...
    Cevapla
  • Alihan 4 yıl önce Şikayet Et
    Artık sularda tespit edildi diyor kardeşim, şebeke suyunda değil. Şebeke suyu güvenli.
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim, uzmanlar sadece suyla ölmüyor dediklerinde aklıma gelmişti. Ölümden korkma, tedbiri elden bırakma. Cenab-a Allah büyüktür, şifa verendir. Sapkın düşünceler insanları esir alamaz. Bedbaht olurlar, helak olurlar unutma!
    Cevapla
  • Memo 4 yıl önce Şikayet Et
    Suda bulunan Bulaşıcı derecede değil. Korkmana gerek yok. Miktarı önemli. Aynı rakı gibi. Çok içersen ölebilirsin. Az miktarda ölmezsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR