Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı 81 ile koronavirüs genelgesi

Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı 81 ile genelge gönderdi. Bugün ülke genelinde berber, kuaför, AVM ve toplu ulaşımda denetim yapılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2020 11:33 GÜNCELLEME 15.05.2020 13:05 GÜNCEL
Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı 81 ile koronavirüs genelgesi
Son dakika haberi: İçişleri Bakanlığı 81 ile koronavirüs genelgesi

Bugün 81 ilde eş zamanlı iki ayrı denetim yapılacak. Denetimlerden biri İçişleri Bakanlığı talimatı ile berber/kuaför/güzellik merkezleri, alışveriş merkezleri, ticari taksiler, pazar yerleri, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım faaliyetleri ve seyahat kısıtlaması olan illerde şehir giriş çıkışlarına yönelik olacak. Bu denetimler  valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan ekipler ile yapılacak.

 

Berberler

Berber, kuaför ve güzellik merkezlerinde, randevu sistemine göre çalışma, çalışma saatlerine uyma, müşteri koltukları arasındaki mesafeyi sağlama, çalışanlar ve müşterilerin maske kullanımı, hizmet sunulmasında kullanılan malzemelerin sterilizasyonu veya dezenfekte edilmesi, tek kullanımlık ürünlerin kullanımı, izin verilmeyen (ustura ile tıraş, cilt bakımı, makyaj, ense fırçası vb.) kurallarına uyulup uyulmadığına bakılacak.

Alışveriş merkezleri

AVM'lerde müşteri sayısının tespitinde hesaba katılacak alanların doğru belirlenip belirlenmediği, müşterilere duyuru yapılıp yapılmadığı, belirlenen sayının üzerinde müşteri kabul edilip edilmediği, temizlik, hijyen ve ortam havalandırmasındaki kurallara uyma, iş yerleri için belirlenen çalışma kurallarına uyma, AVM çalışanlarının korunmasına yönelik alınan önlemler kontrol edilecek.

 

Ticari Taksiler

Taksi ve durakların dezenfeksiyonu, şoför ve müşterinin maske kullanımı, taksilerde yeterli dezenfektan veya kolonya bulundurulup bulundurulmadığı, aynı anda hizmet verilebilecek müşteri sayısı sınırı, her müşteri sonrası araç içerisinin havalandırılması ve temas edilen yüzeylerin dezenfeksiyonu, temassız ödeme yöntemlerine geçme konusunda çalışma olup olmadığı denetlenecek.

PAZAR YERLERİ

Pazar yerlerinde, maske kullanımı, pazar tezgahları arası mesafe, pazar yerlerine aynı anda alınabilecek müşteri sayısı, pazar yerleri çevresindeki fiziki tedbirler, ürünlerin müşteriye sunum kurallarının kontrolü yapılacak.

SEYAHAT KISITLAMASI

Şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşımda ise şehir giriş-çıkış kısıtlamasına devam edilen illerden çıkış, bu illere varış ya da bu illerden transit geçiş için gerekli olan "seyahat izin belgesi" olmaksızın özel araçla veya toplu ulaşım araçlarıyla seyahat edilip edilmeme, alınan tedbirlerin yeterli olup olmadığı, il giriş-çıkış noktalarında tüm yolcuların sağlık kontrollerinin yapılıp yapılmadığı denetlenecek.

15-24 ARASI TÜRKİYE GÜVEN HUZUR UYGULAMASI

İkinci denetim ise Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından ülke geneline eş zamanlı 15.00-24.00 saatleri arasında yapılacak. 51 bin 885 personelin katılımıyla Türkiye Güven Huzur Uygulaması gerçekleştirecek.

SOSYAL MESAFE VE KISITLAMA DENETİMİ

Uygulamada, COVID-19 tedbirleri kapsamında süresiz kapatılan iş yerlerinin kapalı olup olmadığı, çalışma saatleri yeniden düzenlenen iş yerlerinin belirlenen saatlerde faaliyet gösterip göstermediği ve kapanış saatlerine riayet edip etmediği, semt pazarlarında, marketler, fırınlar, petrol istasyonları gibi iş yerlerinde 10 metrekareye bir kişi düşecek şekilde müşteri kabulü ve dışarıda sıra bekleyen şahısların sosyal mesafe kuralına uyup uymadığı denetlenecek.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 28 TÜMÜ
  • YasinBaba 3 yıl önce Şikayet Et
    Spor salonları açılmalı artık
    Cevapla
  • HARUN 3 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul B.paşa için İnsanlarda bi bıkmışlık var artık ne olursa olsun havası var dün pazara gittim pazarcılar yüzde 90 maskeleri çene altında eldivenlerle ürün veriyorlar aynı eldivenle para alıp veriyorlar parklar olabildiğince dolu polis anons geçiyor kimsenin umrunda degil sokaklar eski haline dönmeye başladı.
    Cevapla
  • C.Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Maske takmayanlara Kurallara uymayanlara ağır para cezaları uygulansın!..herkes hizaya gelir o zaman.
    Cevapla
  • GÖRELE... 3 yıl önce Şikayet Et
    sayın Bakanım vatandaşın biri birini denetleme olanağı olmasa gerekir diye düşünüyorum çünkü kolluk kuvvetleri her şeyi görmeyebilir ama ben şahsen birçok kişilerin sokağımda yakınımda orada burada Kuralsız hareket ettiğini ve bundan rahatsız olduğumu söylemek istiyorum bunu da bildirmek istiyorum Onun içinde vatandaşa da bu hususta yetki verilmesini istiyorum Allah yar ve yardımcınız olsun Allah bizi bu beladan kurtarsın
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    İşyerlerine kurumlara ve insanların yoğun bulunabileceği noktalara sosyal mesafe şeritleri çekilsin mesafe noktaları yerlere işaretlendi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR