İzmir'de cami minarelerinden "çav bella" isimli komünist marşının çalınması hakkında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "İşte bir namahrem eli bizim minarelerimize değmiş oldu. Bu üzüntü verici." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, TRT1'de yayınlanan Sahur Bereketi programına katıldı. Erbaş burada, İzmir'de bazı camilerin hoparlörlerinden müzik yayını yapılması konusuna da değindi.

Erbaş çok üzüntü verici bir hadise ve en önemli değerlerinden birinin ezan, minareler ve camiler olduğunu belirterek, İstiklal Marşı'nın, "Ruhumun senden, İlâhî, şudur ancak emeli: Değmesin ma'bedimin göğsüne nâ-mahrem eli! Bu ezanlar-ki şehâdetleri dînin temeli. Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli." kıtasını hatırlattı.

Namahrem elin sadece düşmanın, ülkenin dışındaki insanların elinin olmadığını belirten Erbaş, "İşte bir namahrem eli bizim minarelerimize değmiş oldu. Bu üzüntü verici. Merkezi ezan sistemimiz vardır çeşitli illerimizde. İstanbul'da pek yok yani ben burada her camiden hocalarımız kendi ezanlarını okurlar. Bir zamanlar bu sistem başlamış, bazen olumlu olmuş, bazen olumsuz olmuş. Ama şu anda bazı illerde bu devam ediyor. Kim tarafından yapıldığını bilemiyoruz. Şu anda istihbarat, emniyet, valilik, müftülüğümüz iş birliği ile araştırıyorlar. Nasıl yapıyorlarsa onu şu an ben bilemiyorum araştırıyoruz bir teknik sızıntı ile sabotaj yaparak minarelerdeki hoparlörlere müdahil oluyorlar ve oradan istedikleri gibi işte müziktir başka şeyler yayınlayabiliyorlar." diye konuştu.

Erbaş, maalesef böyle bir durumda karşı karşıya olduklarını, devletin yetkili kurumlarının araştırmayı yaptığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

"İnşallah en kısa zamanda bulunur, tespit edilir ve cezaları neyse hukuk karşısında, kanunlar karşısındaki cezaları onlara verilir. Bu cezaların da ben caydırıcı olması gerektiğini düşünüyorum. Belki bir terör faaliyeti bile olabilir, belki kendini bilmeyen birileri yapmış olabilir, bir cehalet eseri olabilir. Şu anda ortada net bir bilgi olmadığı için 'kim tarafından yapılmıştır' bunu söyleyecek durumda değiliz. İnşallah bizim ülkemizde bu güzel, şehit kanlarıyla yoğrulmuş bu ülkemizde inancı ne olursa olsun, düşüncesi ne olursa olsun, ideolojik anlayışı ne olursa olsun hiç kimsenin böyle bir şeye tenezzül etmesini istemem. Biz, farklılıklarımızla bir arada yaşamayı bin yıldır sürdürmüş bir medeniyetin çocuklarıyız. Dinimiz farklı olabilir, burada Müslümanlar da var, Hristiyanlar da var Yahudiler de var, farklı inançlardan, farklı kültürlerden çok farklılıkları bir arada yaşatan bir milletiz biz. Bu da bizim en büyük zenginliğimiz. Yani bir büyük bir toplumun, yüzde 98 dediğimiz, yüzde 99 dediğimiz çok büyük bir kesimin, canını yoluna vermekten çekinmeyeceği en önemli değeri olan ezanına, camisine, minaresine bu şekilde sabotaj yapmak, bu şekilde adeta düşmanlık yapmak, provokasyon yapmanın hiç kimseye faydası olmaz."

Yorumlar 62 Yorum Var
  • Ahmet 24.05.2020 16:44
    Bunu yapan pis vatan haini derhal asılmalıdır.
  • Bilal 23.05.2020 23:23
    Bu şahıs yakalanınca önce 24 saat 100 db. 5vakit ezan dinlettirecen. Sonra da hakim ceza olarak kamu görevi vermeli ve bir yıl İzmirin en büyük camiinde hizmet ettirmeli. Hatta ezan vakitlerinde hazırol veziyetinde...
  • Seydahmet 23.05.2020 22:11
    Eğer İzmirliler bu rezalete karşı çıkmazlarsa Allahın gazabını celb edebilirler..
  • Ümmet 23.05.2020 22:06
    Bu yapılan islama saldırı .dışarda camilere saldırılar vardı ,şimdi Türkiye’de İzmir’de yapıldı uyanın bu işin içinde küresel güçler var hedef Alevi Sünni çatışması çıkartmak aman dikkat!
  • Zelişss 23.05.2020 19:49
    Bunu kim yaptıysa ve yatırdıysa Allahtan en agir cezasini alsin... 3 aydir Dunya virus ile can derdine düşüp ugrasiyorken bunlar hiç mi hiç ibret almamış... Allah hidayet versin
Daha fazla yorum görüntüle