Selvi'den dikkat çeken yazı: Kılıçdaroğlu'nun Davutoğlu ve Babacan hedefi

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, milletvekili transferi formülüyle ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun yeni partilerin kendi arasında ittifak kurmasından korktuğunu kaydeden Selvi, Babacan ve Davutoğlu'nu siyasi olarak vesayet altına almaya çalıştığını da söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 28.05.2020 16:43 GÜNCELLEME 28.05.2020 16:51 GÜNCEL
Selvi'den dikkat çeken yazı: Kılıçdaroğlu'nun Davutoğlu ve Babacan hedefi
Selvi'den dikkat çeken yazı: Kılıçdaroğlu'nun Davutoğlu ve Babacan hedefi

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, son günlerde Ankara'nın gündeminde olan milletvekili transferi formülüyle ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Siyasette sert tartışmaların yaşanacağını kaydeden Selvi, önceki dönemlerde gündemden düşmeyen 'Güneş Motel' olayını hatırlattı. Parti değiştirmekten başı dönen milletvekilleri için “Fırıldak Kubi”, “Dansöz Nabi” ve “Yıldırım Hikmet” gibi benzetmeleri yapıldığını anlatan Selvi, Ankara'da gündemde olan yeni formüller hakkında bilgi verdi. 

 

 

Yeni düzenlemeyle İYİ Parti'de olduğu gibi bir formülün suya düşeceğini belirten Selvi, bunun için yeni formülün hazır olduğunu kaydetti. 

Kılıçdaroğlu'nun yeni partilerin kendi arasında ittifak kurmasından korktuğunu kaydeden Selvi, Babacan ve Davutoğlu'nu siyasi olarak vesayet altına almaya çalıştığını da söyledi. 

 

 

Abdülkadir Selvi'nin bugünkü yazısından ilgili bölüm şöyle: 

Koronavirüsle mücadele sürecinde siyasete ara vermiştik. Ancak görünen o ki haziran ayıyla birlikte siyasette sert tartışmaların yaşanacağı bir döneme gireceğiz.

CHP’nin İş Bankası hisselerinin Hazine’ye devredilmesi.

Türkiye Barolar Birliği ve meslek kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenleme.

Barolar ve meslek kuruluşlarıyla ilgili yasal düzenleme belirli bir aşamaya geldi. Sadece tekli mi, çoklu mu sisteme geçileceğine karar verilecek. Yoksa seçimlerde çarşaf liste değil, nispi temsil olması konusunda anlaşmaya varıldı. Ha bu arada, pandemi sürecinde “Türk Tabipleri Birliği kurtuldu” demiştim ama kulağıma farklı söylentiler geldi. Türk Tabipleri Birliği de torbaya girerse şaşırmam.

Milletvekili transferini engellemeye dönük MHP’nin iki maddelik bir önerisi olduğu söyleniyor.

AK PARTİ VE MHP’NİN ÖNERİLERİ

1) Partisinden istifa eden milletvekili 1 yıl süreyle bağımsız kalır.

2) Seçimlere 1 yıl kala bir siyasi partiden diğerine milletvekili geçişi olamaz.

AK Parti’nin bu konudaki önerileri netleşmedi. Ancak 4 başlık üzerinde durulduğu ifade ediliyor.

1) Bir milletvekili partisinden istifa edip başka bir partiye geçtikten sonra partisine tekrar geri dönemez.

2) Partisinden istifa eden milletvekili 6 ay içinde başka bir partiye geçemez.

3) Bir parti Meclis’te grup kuracak sayıda toplu milletvekili transferi yapamaz.

4) Partisinden istifa eden milletvekili dönem sonuna kadar bağımsız olarak devam eder.

YENİ ‘GÜNEŞ MOTEL’ OLAYI MI?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun partileri seçime sokulmadığı takdirde İYİ Parti’ye olduğu gibi destek vereceklerini açıklaması, milletvekili transferi tartışmasının başlamasına neden oldu. 1977’de Ecevit’in AP’den 11 milletvekilini bakanlık rüşveti vermek koşuluyla transfer etmesi siyasi tarihimize “Güneş Motel olayı” olarak geçmişti.

Siyasetin saygınlığına gölge düşüren bu olay üzerine 1982 Anayasası’nda milletvekili transferini engelleyen düzenleme yapılmıştı.

FIRILDAK KUBİ, DANSÖZ NABİ

Anayasa’nın 84. maddesinde getirilen engeli aşmak için hülle partileri kurulmaya başlandı. 84. maddenin değiştirildiği 1995 yılına kadar 22 hülle partisi kuruldu. Askerlerin kurduğu MDP’den, Halkçı Parti’den ve ANAP’tan istifa eden milletvekilleri, hülle partileri kurmak suretiyle DYP ve SODEP’e geçtiler. Öyle ki içlerinde ömrü 3 gün süren partiler vardı. Aynı gün içinde birkaç kez parti değiştiren milletvekilleri mizah konusu oldu. Parti değiştirmekten başı dönen milletvekilleri için “Fırıldak Kubi”, “Dansöz Nabi” ve “Yıldırım Hikmet” gibi benzetmeler yapıldı. Sabah Tansu Çiller’in yakasına DYP rozeti taktığı milletvekilinin öğleden sonra Mesut Yılmaz’ın katıldığı törenle ANAP’a katıldığı gözlendi.

Tabii ‘çantaya para’ ve ‘kumar borcu karşılığı transfer’ dedikoduları bitmedi.

İŞTE YENİ HÜLLE FORMÜLÜ

Milletvekili transferini engelleyecek düzenleme henüz netleşmedi. Hatta daha çalışmalara başlanmadı bile. Ama “hülle” formülleri konuşulmaya başlandı. Eğer AK Parti ve MHP’nin istediği şekilde düzenleme gerçekleşir, partisinden istifa eden milletvekilinin 1 yıl ya da 6 ay boyunca başka partiye geçmesi engellenirse, 20 CHP’linin bir gecede İYİ Parti’ye geçmesindeki gibi bir formül suya düşer. Ancak Ankara’da formüller bitmez. Eğer Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu partilerinin seçime girmesi bu yöntemle engellenirse, yeni formül hazır.

Bu partilerin milletvekili adaylarının İYİ Parti veya Saadet Partisi listelerinden seçime girmesi gündemde. Demokrat Parti ise yedekte hazır tutuluyor.

KILIÇDAROĞLU’NUN KORKUSU

Siyasi Partiler Yasası’nın 36. maddesine göre partilerin seçime girmesi için;

1- İllerin yarısında seçimden en az 6 ay önce teşkilatlanmak,

2- Büyük kongrelerini yapmak,

3- TBMM’de grup bulundurmak gerekiyor.

Gelecek Partisi 13 Aralık 2019 tarihinde kuruldu. 13 Haziran’da 6 ayını dolduruyor. Eğer teşkilatlanmasını tamamladıysa, 14 Haziran günü için seçim kararı alınsa seçimlere girmesine bir engel yok. 9 Mart 2020 tarihinde kurulan DEVA Partisi için 9 Eylül’den itibaren alınacak bir seçim kararı yeterli oluyor. Seçimlere girme konusunda Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun bir kaygısı olmadığı halde, Kılıçdaroğlu onlar adına neden telaşlandı?

Kılıçdaroğlu da bir baskın seçim olmadığını biliyor. Tek korkusu, bu partilerin 1991 seçimlerinde Erbakan, Türkeş ve Aykut Edibali’nin yaptığı gibi İYİ Parti ve Saadet Partisi’yle birlikte milliyetçi ve muhafazakâr bir ittifak kurmaları. Böylece CHP’yi HDP ile baş başa bırakmaları. O yüzden milletvekili rüşveti öneriyor, o yüzden bayram günü Akşener’in kapısını çalıyor. Kılıçdaroğlu, DEVA ve Gelecek partilerinin de ‘millet ittifakı’nda yer alması için hamle yapıyor. Onları siyasi olarak vesayet altına almaya çalışıyor.

KAYNAK : hürriyet gazetesi
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • Gakkoş 3 yıl önce Şikayet Et
    En makul olanı partisinden istifa eden başka bir partiye geçemez. Ya bağımsız kalacak yada vekilliği sona ermeli. Fırıldak vekillerin istifada kullandıkları klişe cümle "Gördüğüm lüzum üzerine".
    Cevapla
  • Cengiz Han 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben bunu senelerdir söylüyorum. Seçmen vekiline olduğu parti için oy veriyor.
    Cevapla
  • Harun 3 yıl önce Şikayet Et
    Babacan ve Davutoğlu siyaset yapacağım derken Kılıçtaroğlu nun kuklası oldular. Yazık böyle siyaset yapılmaz.
    Cevapla
  • Ergün 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye baştan dalavere. ! Başta Arabistan'a gönderen Sülüman vardı ... 20 gittiiii geldi .... Gittiiii geldi ama balık hafızalı millet unuttuuu Sülüman ı tekrar seçti... Cumhurbaşkanı da oldu ha!! Vermeyin kardeşim oyunuzu! ... 60 yıl solcu zihniyet yönetti ama bu solcular 20 yıl sağcılara sabır edemedi
    Cevapla
  • Ergün 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya bağımsız girer MV olursun, yada partiyle girer olursun... Avrupa'da ben böyle dalavere işler görmedim... Ah ülkem ah hâlâ bu tiplere oy veriyorsunuz ya şaşıyorum.... Vermeyin! Ne CB beni ilgilendirir ne bahçeli ne Kemal ne Davutoğlu ne Babacan ne nede Abdullah Gül...! Beni cebim ilgilendirir, sigortam ilgilendirir , yiyeceğim ekmeğim ilgilendirir... Ha bunları iyi yada kötü kim başarabilmiş? Kim covid 19 da , bayramda emekliye? Bakıma para VERMİŞ ortada... Cebine bak kötüyse değiştir..bu kadar
    Cevapla
  • Adnan 3 yıl önce Şikayet Et
    Milletvekillerinin seçildiği partinin dışında başka partiye geçmesi etik değil. Vatandaş seni O partide seçmiş, sana oy verenlere saygılı olacaksın. Eğer başka bir partiye gönlün kayıyorsa, bir sonraki seçimde istediğin partiden aday olursun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR