Akşam düştüğünü gördüler herkes aramaya çıktı! '1 metresi bile ciddi zarar verir'

Trabzon'da dün akşam gökyüzünü birkaç saniyeliğine aydınlatan ve meteor (göktaşı) düşmesi olduğu öne sürülen ışık hüzmesi heyecanlandırdı. Düzköy ilçesindeki Şahinkaya Dağı eteklerine gelenler, düştüğü iddia edilen göktaşı ya da parçalarını aramaya başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 28.05.2020 18:23 GÜNCELLEME 28.05.2020 20:37 GÜNCEL
Akşam düştüğünü gördüler herkes aramaya çıktı! '1 metresi bile ciddi zarar verir'
Akşam düştüğünü gördüler herkes aramaya çıktı! '1 metresi bile ciddi zarar verir'

Arama yapanlardan Ahmet Yılmaz, ''Şaşırdık, kaldık. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Nereye düştüğünü bilmiyoruz, merak ediyoruz'' dedi. Bu arada Prof. Dr. Orhan Gölbaşı da meteorlar ilgili kesin bilgilerin parçalar bulunduktan sonra tespit edilebileceğini ve çapı 1 metre civarında olan bir göktaşının bile dünyaya ciddi zarar verebileceğini belirtti. 

 

 

Türkiye’de dün saat 20.30 sıralarında Ağrı, Erzincan, Erzurum, Van, Trabzon, Artvin dahil bazı kentlerde cep telefonu kameralarıyla çekilen görüntüler heyecanlandırdı. Göktaşı (meteor) düşmesi olduğu iddia edilen görüntülerin ardından bazı kişiler, Düzköy ilçesindeki Şahinkaya Dağı eteklerine gelerek düştüğü iddia edilen gök taşı ya da parçalarını aramaya başladı. Arazi ve ormanlık alanlarda arama yapanlar çukurla karşılaştı. Bir an heyecanlanan kişiler, yaptığı inceleme sonucu çukurun kopan ağaç köküne ait olduğunu belirledi. Ellerinde sopalarla ormanlık alanda arama yapan 15 kişilik grup, herhangi bir ize rastlayamadı. 

 

 

‘GÖKTAŞINI BULURSAK DEVLETE VERECEĞİZ’

Bölgede arama yapan Ahmet Yılmaz, dün akşam ışık hüzmesini gördüğünü belirterek, “Bir baktım, ateş gibi gökyüzünde ışık yayıldı. Şaşırdık, kaldık. Ben bu yaşıma kadar böyle bir şey görmedim. Nereye düştüğünü bilmiyoruz, merak ediyoruz” dedi.

Ömer Sürür de “Gerçekten çok şaşırdık. Ben böyle bir şey daha önce görmedim. Daha önce bu tür şeyleri televizyonlardan görüyorduk. Düşen şeyin bir zararı var mı, yok mu, diye araziye bakıyoruz. Olumsuz bir durumla karşılaşmadık, bunun için mutluyuz. Işığı gördüğümüz yerlere gündüz baktık. Aradık ama bir şey bulamadık” diye konuştu.

Muhittin Civelek ise ışığın görüldüğü yerlerde gündüz gözüyle arama yaptıklarını belirterek, “Böyle bir ışık süzülmesini ilk defa gördüm. Çok korktuk. Göktaşını bulursak devletimize teslim edeceğiz” dedi. 

“1 METRELİK GÖKTAŞI BİLE DÜNYAYA CİDDİ ZARAR VEREBİLİR”

Meteoroloji yetkililerine göre dün gece 20:30 sıralarında Erzincan, Ağrı, Erzurum, Van, Trabzon, Artvin'den görülen ve nereye düştüğü hala bulunamayan göktaşı bölgede yaşayan vatandaşları endişelendirdi. Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, göktaşıyla ilgili kesin bilgilerin parçalar bulunduktan sonra tespit edilebileceğini ve çapı 1 metre civarında olan bir göktaşının bile dünyaya ciddi zarar verebileceğini belirtti.

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Gök Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÖKMER) Müdürü Prof. Dr. Orhan Gölbaşı, yorum yapmak için henüz erken olduğunu, göktaşının Erzincan civarına düştüğünün iddia edildiğini belirterek şunları söyledi:
“Göktaşları, dünya daha önce geçen bir kuyrukluyıldızın bıraktığı kalıntılar arasından geçerken atmosfere girerek yanan, çoğunlukla birkaç gram kütleli parçacıklardan oluşur. Bazen yeryüzüne ulaşacak kadar olanlar, havadaki sürtünme nedeniyle ısınarak ‘ateş topu’ halinde görülürler. 27 Mayıs’ta yaşanan durum da böyledir. Olayın ‘beklenen bir göktaşı yağmuru’ olduğu da iddia ediliyor. Ancak yakın zamanda beklenen bir göktaşı yağmuru yok. En yakın göktaşı yağmuru 27-28 Temmuz 2020 gecesi Kova takımyıldızı civarında gerçekleşecek. Bir önceki ise 5-6 Mayıs tarihinde gerçekleşmişti. Elbette yalnızca bu tarihler arasında göktaşı olayı olmaz. 27 Mayıs’ta gerçekleşen ateş topunun, bu bahsettiğimiz göktaşı yağmurlarından bağımsız ve oldukça büyük denebilecek bir göktaşının atmosfere girerek yanması sonucunda gerçekleşmiş olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

“1 METRELİK METEOR BİLE CİDDİ HASAR VERİR”

Çapı 1 metre civarında olan bir göktaşının bile dünyaya düşmesi halinde ciddi hasarlara yol açabileceğini kaydeden Prof. Dr. Gölbaşı, “Böyle bir göktaşının dünyaya ulaşması sonucunda açılacak çukur ve genişlik, göktaşının çapından 10 kat kadar daha büyük olur. Söz gelimi 50 bin yıl önce ABD Arizona’ya düşen, 1,2 kilometre genişlikte ve 170 metre derinlikte bir çukur açan meteor, sadece 50 metre çapındaydı. Ancak açığa çıkardığı enerji, 1945’te Hiroşima’ya atılan atom bombasından yüzlerce kat daha fazlaydı. 65 milyon yıl önce Büyük Okyanus’a düşen meteor ise dinozor neslinin yok olmasına yol açmıştı. Ancak bu boyutta bir göktaşının dünyaya, özellikle de Türkiye düşmesi çok küçük bir ihtimaldir” ifadelerini kullandı.

“MİLYONDA BİR İHTİMAL”

Zaman zaman gündeme gelen “Şu tarihte dünyaya çok büyük bir meteor çarpacak, büyük hasar verecek” iddialarını da değerlendiren Prof. Dr. Gölbaşı, “Bu iddialarda bahsedilenler meteor değil, ‘asteroid’ ya da ‘küçük gezegen’ denen gök cisimleridir. Mars ile Jüpiter arasında dolanan bu küçük gezegenlerin sayısı 1 milyondan fazladır. Bunlardan 4 bin kadarının yörüngesi Dünyanın yörüngesiyle çakışıyor. Ancak bunlardan herhangi birinin dünyaya çarpma ihtimali ‘milyonda bir’ düzeyindedir. Örneğin 29 Nisan 2020’de bu asteroidlerden 1998 OR2’nin Dünya’ya çarpabileceği iddia edilmişti. Ancak Dünya’ya 6 milyon kilometre mesafeden geçip gitti. 2004 FH asteroidi, yaklaşık 30 metre çapındaydı ve 18 Mart 2004 gece yarısında Dünya yüzeyinden 43 bin kilometre uzaklıktan geçmişti. Bu uzaklık, iletişim uydularının yörüngesinden yaklaşık 7 bin kilometre kadar ötesine denk geliyor. Ancak bu kadar düşük ihtimal, hiçbir zaman böyle bir çarpışma olmayacağı anlamına da gelmiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR 21 TÜMÜ
  • katibb 3 yıl önce Şikayet Et
    amerikada kadının garajına düşmüş. bir hayli maddi hasar vermiş.. kadından taşı satın almışlar kara bile geçmiş.. nasip aga. bulsunlar fayda sağlasınlar.. belki merak edipte ülkemde bunların araştırması yaygınlaşır.. sadece rusya ve amerika peşine düşmez umarım
    Cevapla
  • dayı 3 yıl önce Şikayet Et
    bu düşen taş değerli değilmiş.. :))))))
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Batman'da bile görüldü
    Cevapla
  • Hamdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Her ne oluyorsa Allah Türkiyemizi korusun âmin
    Cevapla
  • halil ibrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Kanka44 3 yıl önce Şikayet Et
    Dün gece saat 20.30 da bende malatya ınönü üniversitesi turgut özal tıp fakultesindeydu hasta ziyaretindeydim gök taşı üniversitenin karşısında bulgurlu köyüne düştü bence
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR