Başkan Erdoğan 3 Haziran 2016'da vefat eden efsanevi Müslüman boksör Muhammed Ali'nin ABD'deki cenaze törenine katılmıştı. Türkiye'den ayrılmadan önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı konuşma hala hafızalarda.

AYRIMCILIK NEDENİYLE DÜZENLENEN PROTESTOLARIN GÖLGESİNDE ANILIYOR

Amerikalı boksör ve insan hakları savunucusu Muhammed Ali, vefatının 4. yılında, ülkede siyahilere yönelik ayrımcılık nedeniyle düzenlenen protestoların gölgesinde anılıyor.

“MUHAMMED ALİ, RİNGLERİN OLDUĞU KADAR GÖNÜLLERİN DE ŞAMPİYONUDUR”

2016'da ABD’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda bir basın toplantısında Erdoğan, Muhammed Ali hakkında, ‘Tüm zamanların en güçlü, en iyi boksörü, değerli insan’ sözleriyle anıp “Muhammed Ali, sadece şampiyon bir sporcu, efsane bir boksör değildi. O aynı zamanda yumruklarını dünyadaki tüm ezilenler, tüm mazlum halklar için sallayan bir özgürlük savaşçısıydı. Muhammed Ali, ringlerin olduğu kadar gönüllerin de şampiyonudur. Onun her sözü, her yumruğu, her galibiyeti Afrika’dan Asya’ya milyarlarca mazluma umut verdi, güç verdi” diye konuşmuştu.

"IRKÇILIĞA VE AYRIMCILIĞA KARŞI VERDİĞİ KUTLU MÜCADELESİNİ HER ZAMAN HAYIRLA YÂD EDECEĞİZ"

Başkan Erdoğan Muhammed Ali’nin “Allah’tan zenginlik istedim, hamdolsun o bana İslam’ı verdi” diyen samimi bir Müslüman olduğunu ve Müslümanlığı kabul ettikten sonra sergilediği örnek tutumla ülkesinde pek çok kişinin hidayet bulmasına vesile olduğunu söylemiş, “Özellikle 11 Eylül terör saldırılarının ardından itfaiyeci baretini takıp ‘İslam katil dini değildir, İslam barış demektir’ diyerek sergilediği duruş hiçbir zaman unutulmayacaktır. Onun son damlasına kadar hak edilmiş başarısının ardında tüm insanlara ilham kaynağı olan inanç, azim ve kararlılığının rolü büyüktür. Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı verdiği kutlu mücadelesini her zaman hayırla yâd edeceğiz” demişti.

MUHAMMED ALİ KİMDİR? İŞTE HAYATI

Muhammed Ali, solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle 3 Haziran 2016 tarihinde 74 yaşında hayatını kaybetti.

Spor dünyasında "tüm zamanların en büyüğü" olarak anılan boksör ve insan hakları savunucusu Ali, ömrünü ırkçılık ile ayrımcılıkla mücadeleye adadı.

Ali, parkinson hastalığına rağmen vefatına kadar ırkçılıkla mücadele etti.

Sadece üyesi olduğu siyahi topluma değil, tüm Amerikan halkına ve otoritelere kendini sevdiren Ali, verdiği mücadeleyle takdir topladı.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • ÖNCE VATAN 04.06.2020 13:23
    evet şu an etlerim diken diken çok duygulandım
  • saydemir 04.06.2020 00:43
    Allah razı olsun
  • Vanlı 03.06.2020 22:42
    Allah sana uzun ömur versin Reis