Adalet Bakanlığı bizzat itiraz etti, karar değişti! Yargıtay'dan çok çarpıcı '15 Temmuz' kararı

FETÖ’nün darbe girişimine kurgu ve "Oscarlık senaryo" diyen Ö.A. yargılandığı Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Aralık 2018’de beraat etti. Adalet Bakanlığı karara itirazda bulundu. Davayı görüşen Yargıtay, 15 Temmuz’a "senaryo"demenin "suçu övme" suçunu oluşturduğuna hükmetti. Karar emsal niteliğinde.

ABONE OL
GİRİŞ 18.06.2020 06:23 GÜNCELLEME 18.06.2020 06:23 GÜNCEL
Adalet Bakanlığı bizzat itiraz etti, karar değişti! Yargıtay'dan çok çarpıcı '15 Temmuz' kararı
Adalet Bakanlığı bizzat itiraz etti, karar değişti! Yargıtay'dan çok çarpıcı '15 Temmuz' kararı

FETÖ’nün darbe girişiminin ardından "Oscarlık bir senaryo, iktidar hırslı bir diktatör: IQ’su düşük bir toplum" şeklinde paylaşım yapan kişi beraat etti. Adalet Bakanlığı, davayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay, beraat kararını bozarken, eylemin ise "suçu övme" suçunu oluşturduğunu belirtti. Uşak’ta yaşayan Ö.A., 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra sosyal medya hesabından, "Oscarlık bir senaryo, iktidar hırslı bir diktatör... IQ’su düşük bir toplum... Hiç uğruna ölen Mehmetçik... Uyumaya devam... Şimdi şov zamanı..." şeklinde paylaşım yaptı. Uşak Başsavcılığı’nca söz konusu paylaşımla ilgili soruşturma açıldı. Başsavcılık, Adalet Bakanlığı’ndan alınan kovuşturma izninin ardından Ö.A. hakkında, "Cumhurbaşkanı’na hakaret" suçundan dava açtı.

 

BERAAT KARARI VERİLDİ

Uşak 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, sanık hakkında suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi. İtiraz edilmeyen karar, 5 Şubat 2019’da kesinleşti.

 

BAKANLIKTAN BOZMA TALEBİ

Ancak Adalet Bakanlığı söz konusu kararı Yargıtay’a taşıdı. Bakanlık, 17 Temmuz 2019 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından sanık Ö.A. hakkında verilen beraat kararının kanun yararına bozulmasını talep etti. Yargıtay Başsavcılığı, bakanlığın kanun yararına bozma talebi doğrultusunda beraat kararının bozulması için Yargıtay 16. Ceza Dairesine başvurdu.

"SUÇU ÖVME" SUÇU

Dosyayı inceleyen 16. Ceza Dairesi, Yargıtay Başsavcılığı’nın kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriğini yerinde görerek, Ö.A. hakkındaki beraat kararını oy birliğiyle bozdu. Kararda, "Eylemin, bütün halinde ve bağlamında değerlendirildiğinde, TCK’nın 215. maddesinde yer alan suçu övme suçunu oluşturacağı gözetilmeden dosya kapsamı ile de uyuşmayan, çelişkili ve yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde karar verilmesi hukuka aykırıdır" denildi. Söz konusu karar, bu mahiyetteki ilk karar olması açısından emsal niteliği taşıyor.

KAYNAK : Yeni Şafak Gazetesi
YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • erdem 3 yıl önce Şikayet Et
    tehdit edip duruyorlar yurtdisinda kanallarda yok bir hafta sonra gidecekler yok keşke asker olsaydım da bu surecte vazife alsaydim yok bu halk kuru kalabalık darbe olsa hicbiri korkudan evinden cikamaz diye konusurlar ondan sonra darbe girişimi olur herkes biz yapmadik bizim haberimiz yok demeye baslarlar.
    Cevapla
  • Çok yerinde.. 3 yıl önce Şikayet Et
    Ap açık bir darbe oldu. Cenâb-ı Allâh bizleri muhafaza etti Elhamdülillah. Darbeyi sabaha karşı yapacaktı. Ancak planları ortaya çıkınca erkene almak zorunda kaldılar. Ve Reisimizin daveti ile iradeli ezici çoğunlukta millet sokağa döküldük. Ve biliyoruz ki markete, bankamatiğe saldırıp stok yapanlar ile evinde Recep Tayyip Erdoğan düşsün de ne olursa olsun diyen alçaklar da vardı. Neticede muvaffak olamadılar ve yine kendilerince tiyatro yakıştırmasıyla karalama yapıyorlar. Ne yani ! Sizin gibi vatan hainleri darbe olduğuna inansın diye illâki Reisimiz ve dürüst siyasetçilerimizin tutuklanıp hapse atılması mı gerekiyordu ! Hevesiniz kursağınızda kalsın. Âmin.
    Cevapla
  • Seymen 3 yıl önce Şikayet Et
    beraatin nedenlerini öğrensekte hakim fetöcümü değilmi anlasak daha açıknasıl hakaret edilir
    Cevapla
  • Zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bir paylaşımı ABD de yapsan polis ne yapar yapar bir köşede seni öldürür. Almanya ,Fransada yapsan atarlar içeri 5 yıldan aşağı çıkmazsın. Türkiye cennet cennet. İnanmayan Yılmaz Özdilin yazılarına baksın.Herifler onun bir yazısı benzeri yazdığı yazıdan dolayı Kaşıkçıyı pançik punçik ettiler. Türkiye cennet valla . 80 yılda ne fikir adamı ne gazeteciler öldürüldü, Onat Kutlardan, Uğur Mumcuya,Hırant Dinke kadar. Yıllardır (nerdeyse 18 yıl) tek bir cinayet yok yatın kalkın Ak partiye dua edin. Her türlü aşırılığı engelliyor, yine de diktayla,ortamı germekle suçluyorsunuz. Utanmazlar hele bir yazdıklarınıza bakın ki ortamı kim geriyor.
    Cevapla
  • bülent 3 yıl önce Şikayet Et
    doğru yapmışlar..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR