AK Parti, MHP ve CHP desteklemişti! Teklif yasalaştı

Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri, TBMM Anayasa Komisyonu'nda oy birliğiyle kabul edilen ve TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifine tam destek vermişti. Şentop'tan konuya ilişkin ilk açıklama geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.06.2020 00:34 GÜNCELLEME 24.06.2020 00:37 GÜNCEL
AK Parti, MHP ve CHP desteklemişti! Teklif yasalaştı
AK Parti, MHP ve CHP desteklemişti! Teklif yasalaştı

TBMM Genel Kurulu Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağını ortadan kaldıran kanun teklifi üzerinde görüştü. Oy birliği ile kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve 192 milletvekilinin imzasını taşıyan kanun teklifi, 27 Mayıs 1960 darbesinin sonunda kurulan Yüksek Adalet Divanı tarafından gerçekleştirilen ve ‘Yassıada yargılamaları’ ile dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilirken, teklif, Yüksek Adalet Divanının kullandığı yetkilerin hukuki dayanağını oluşturan ve halen yürürlükte bulunan kanun hükümlerini geçmişe dönük olarak yürürlükten kaldırıyor.

CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN KOMİSYON KURULACAK

Yassıada yargılamalarından zarar görenler ve mirasçıları tarafından zararlarının karşılanması istemiyle yapılacak başvuruları değerlendirmek ve karara bağlamak üzere Cumhurbaşkanı tarafından bir komisyon kurulacak. Mağdur yakınlarına belli bir miktar tazminat ödenmesi öngörülüyor.

ŞENTOP'TAN AÇIKLAMA: MECLİSİMİZ MİLLET VİCDANININ SESİ OLDU

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bugün Meclisimiz, millet vicdanının sesi olarak, Yassıada'daki sözde mahkemenin hukuk alemindeki varlığını ortadan kaldırmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Şentop, Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifinin Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasının ardından Twitter'dan teşekkür mesajı yayınladı.

 

 

TBMM'nin bugün sadece tarihi bir oturum gerçekleştirmekle kalmadığına, aynı zamanda millet hafızasında derin izler bırakan bir karanlık girişimi ve bunların dayandırıldığı sözde kanuni düzenlemeleri yok sayarak, darbeyi ve bu zihniyeti, tarih önünde ve millet vicdanında mahkum ettiğine vurgu yapan Şentop, mesajında şunları kaydetti:

"27 Mayıs 1960 sonrası uygulamalar, Yassıada'da kurulan sözde mahkeme ve bunun hukukun tüm ilkelerini çiğneyen gayrimeşru sonuçları, esasen milletin vicdanında daima yok sayılmış ve bu sözde mahkeme fiiline ortak olan herkes tarihin en karanlık sayfalarında yerini almıştır. ‬Merhum Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarının aziz hatırası, en zor zamanlarda bile sessiz çoğunluğun evlatlarına verdiği isimler olarak yaşatılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu husustaki destek ve kararlılığı, topraklarımızın güzide bir parçasının, karanlık cinayet ve fiillerle anılmasına razı olmamış, Yassıada, hem ismen hem de darbenin izlerini yok eden mimarisiyle Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na dönüştürülmüştür. Aynı kararlılıkla TBMM tarafından gündeme alınan ve ilgili komisyonda oy birliği ile kabul edilen teklifin ardından, bugün Meclisimiz, millet vicdanının sesi olarak, Yassıada'daki sözde mahkemenin hukuk alemindeki varlığını ortadan kaldırmıştır. Bu kutlu çabada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, Meclisimizi, komisyon aşamasından kabule kadar gösterdiği teveccühten dolayı tebrik ediyorum."

 

 

YORUMLAR 37 TÜMÜ
  • birkıssadanbinhisse 3 yıl önce Şikayet Et
    chpye inandimmi hayir ha Adnan menderes ve Arkadaslari Ha Recep Tayyip Erdoğan , Mevlut cavusoglu Berat albayrak Hulusi akar Suleyman soylu Mahir unal vesaire ellerine firsat gecse yassi adadakinin aynisini yaparlar sonra idam ederler biz bilmiyormuyuz chpyi chp masallarini takiyelerini hillerini külahıma anlatsin cigerlerini biliyoz biz bunlarin Mevla Firsat vermesin bunlara
    Cevapla
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    kemal secim malzemesi icin imza attı maksatı şeffaf gözükmek icin. ama ici yanıyor dur.
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    O zaman Ayasofya( fetih camii) nin de önündeki engeli böyle rahatlıkla kaldırabilirsiniz
    Cevapla
  • Ddd 3 yıl önce Şikayet Et
    Chp deniz geçmişlerin idamına da onay vermişti ama şimdi sürekli o olayı kullanıyor. Aynısını burada da yapmış, sanki o darbeyi desteklemediler..
    Cevapla
  • ali 3 yıl önce Şikayet Et
    chp utanmadı değil mi? chp suçunu itiraf etmiş oldu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR