Ceyhan’dan ‘tatil dönüşü’ okul uyarısı

HACETTEPE Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, okulların açılacağı, tatil dönüşü döneme dikkat çekerek, "Türkiye şu andaki virüs yükü ile o döneme girerse mutlaka okula giden öğrenciler, öğretmenler ve diğer görevlilerde virüs taşıyan insanlar olacak. Burada başka önleyici yöntem yok; mutlaka maske ve sosyal mesafe olması lazım" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.07.2020 13:04 GÜNCELLEME 07.07.2020 15:29 GÜNCEL
Ceyhan’dan ‘tatil dönüşü’ okul uyarısı
Ceyhan’dan ‘tatil dönüşü’ okul uyarısı

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, 31 Ağustos'ta açılacak okullarda koronavirüse karşı alınacak önlemleri DHA'ya değerlendirdi. Prof. Dr. Ceyhan, okulların açılacağı dönemde bir başka olumsuz faktörün de insanların tatilden dönmesi olacağını belirterek, "Türkiye şu andaki virüs yükü ile o döneme girerse mutlaka okula giden öğrenciler, öğretmenler ve diğer görevlilerde virüs taşıyan insanlar olacak. Burada başka önleyici yöntem yok, mutlaka maske ve sosyal mesafe olması lazım. Kabul etmek gerekir ki okullarda yaş aşağı doğru inince çocukların maske takması çok zor. Bir de 8 saat boyunca maske takılamaz. Mutlaka teneffüslerde çocukların yanlarında kimse olmadan havalanmaları sağlanmalı" dedi.

'GARANTİ VEREMİYORSUNUZ'

Prof. Dr. Ceyhan, Sağlık Bakanlığı'nın okullarda uyulması gereken kurallara ilişkin yayımladığı genelgeye de değinerek, "Genelgenin 2 farklı yerinde 2 mesafe belirtilmiş. 'En az 1 metre mesafe olacaktır' deniyor. 1 metre riskli bir mesafe, en az 1,5 metre olmalı. Bir başka yerinde de '4 metrekareye 1 kişi şeklinde ayarlama yapılmalı' deniyor. O zaman da 2 metre oluyor mesafe. Bu genel anlamda bütün okulun bahçesi dahil bir hesap mıdır, tam anlaşılmıyor. Okulları belli bir tarihe erteleseniz o tarihte durumun daha iyi olacağına dair garanti veremiyorsunuz. Okulları açmazsanız anne ve babaların işe gitme durumu başta olmak üzere birçok problem ortaya çıkıyor. Tam gün yerine yarım gün eğitim önerseniz özellikle küçük çocukların o yarım günde nereye gidecekleri problem olabiliyor" diye konuştu.

'YOĞUNLUK MUTLAKA AZALTILMALI'

Bazı derslerin internet üzerinden online yapılabileceği önerisinde bulunan Prof. Dr. Ceyhan, "Bir kısım derslerin internet üzerinden bir kısım derslerin okulda yapılması sağlanabilir. Yoğunluk mutlaka azaltılmalı. Bir kısım dersler online, dolayısıyla okulun yarı süresi boşaltılırsa geri kalan yarı süresi de ikiye bölünerek 40 kişilik sınıflarda 20'şer 20'şer gibi o mesafenin mümkün olduğu kadar sağlanmasına çalışmak lazım. Hatta yarım yarım değil de 3'te 1'i okulda yapılacak şekilde yaparsanız; çünkü tamamen online ders için eğitimcilerin fikirlerini takip ediyorum, çok olumlu bakmıyorlar. En azından okula gitme alışkanlığı devam etsin, diye 3'te 1'i yaparsanız kalanı 3'e bölersiniz 45 kişilik sınıfı 15 kişi olarak bir araya getirebilirsiniz. Eğer bu şekilde bir tedbir almadan açarsanız 'sosyal mesafe sağlanamayacak' demektir, maskeyi çocuklar da düzgün takamazsa 'oradan bulaş olacak' demektir" dedi.

Henüz kuzey yarımküre ülkeleri yaz tatili döneminde olduğu için bunları açıp deneyim kazanmış ülke de olmadığını anlatan Prof. Dr. Ceyhan, "Herkes bunları yaşayarak görüyor. Salgının seyri dünyada istenilen gibi olmadığı için herkes okulların açılacağı döneme daha az vaka yükü ile girileceğini hesapladı; ama gördük ki öyle olmadı, beklenenden daha fazla vaka yükü ile giriliyor. Maske takılmıyorsa en az 2 metre olmalı. Genelgede var ama bu sanıyorum daha da detaylandırılacaktır. Yüksek sesle konuşulmayacak, teneffüslerde temaslı oyunlar engellenecek, yemek verilmesi çok uygun değil gibi bazı tedbirler alınacaktır. Ama ne yaparsanız yapın risk artacaktır" diye konuştu. 

 

 

YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Ahmet42 3 yıl önce Şikayet Et
    Hepsinin ve işsizliğin çözümü: Kadınlar yuvalarına dönsün.
    Cevapla
  • Hubba 3 yıl önce Şikayet Et
    Her zaman böyle düşündüm. Ama eşine el kaldıran mahluklar oldukça kadınlar çalışmak isteyecektir.mecbur kalmamak gerekirse ayrılabilmek için
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Online eğitim gelsin. Öğrencilere de öğretmen seçme hakkı tanınsın. Kim hangi öğretmenden ders almak istiyorsa ondan alsın. Hatta daha da ileri gideyim. Öğretmenini beğenmeyenlere 1 defaya mahsus öğretmen tercihini değiştirme hakkı da tanınsın. Nasılsa uzaktan eğitim sistemleri sınıf gibi değil. 150-200 kişiye bile aynı anda ders anlatma hakkı veriyor pek çok sistem. Neden böyle yazdığımı merak edenlere sadece şunu söylemek isterim. Bu süreçte çocuklarımıza ders anlatamayan ve nasıl öğretmen olduklarına hayret ettiğimiz öğretmenleri görünce eyvah ki ne eyvah dedik. Özel sektör gümbür gümbür giderken bizim çocuklarımız MEB de gerilediler
    Cevapla
  • serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    korkum şudur ki bir çocuğumuz çocuklarımızdan bu virüsü kapacağız, nasıl her yıl grip getiriyorsa eve bu yıl da maske kullansa bile koronayı getireceğini düşünüyorum, şimdiden plan yapıyorum ama olmuyor, çocuğa ayrı zamanda yemek vermek ayrı bir yerde oturmasını istemek falan olacak işler değil, şimdiden kara kara düşündürüyor. bu vurdumduymazlar sayesinde de virüs bitecek gibi değil, düşünün bunların çocukları da okula gelecek ve aynı kafada olacak çoğu, yani nereye varacak ki bu işin sonu, Allah yardımcımız olsun inşallah.
    Cevapla
  • ÜLKEYİ TIKAR 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeyi tıkama potanisyeli de var çünkü bazı ailelerin bireysel arzusuyla mekansal eğitime geçildiğinde küçük hata kitlesel önü alınamayacak yangınlara yaşlılara en ücralara da sebebiyet vereceğinden ekonomik ve psikolojik kayıbın altından kalkılamaz en iyisi risk almadan yangın kıvılcımlarından odunları ayıklamaya çalışmak gerek her hata yangını körükler telafisiz kılar dünyada güven ve üretimdeki saygınlığımız ve imajımız mahvolur...
    Cevapla
  • Musa 3 yıl önce Şikayet Et
    İnternet altyapısını güçlendirip On Line Eğitim yapmaktan başka çare yok gibi
    Cevapla
  • arif abi 3 yıl önce Şikayet Et
    online eğitim kontrolsüz. online eğitime herkes eşit şekilde ulaşamıyor. öğrenilenin adil test edilmesi olanaksıza yakın. evde bunalan çocuklar derse oturmuyor. hiç yapılmaması böyle ağır aksak kör topal yapılmasından daha iyi. en azından işin psikolojik problemleri olmuyor. hele özel okullar aldıkları parayı haketmek için ağır sistemler uygulamaya çalışıyorlar. ekstra verimsizlik oluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR