29 Ağustos 2020 Cumartesi ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Hüseyin BİÇE

 

YENİ NAVTEX

Doğu Akdneiz’de Haçlı birliği zihniyetine karşı cevap verildi

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Doğu Akdeniz'deki gerilime ilişkin yeni açıklamalar yaparken Borrell, Türkiye'ye yaptırımlar konusunda bir taslak metin üzerinde anlaştıklarını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Türkiye'nin bölgedeki başarısını hazmedemeyerek “Türkler sadece eyleme dönüşen sözlere saygı duyar” açıklamasını yaptı.  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise bu açıklamalara “Türkiye'nin kendi hak ve menfaatlerini korumaya gelince, gereğini yapmaktan tereddüt etmeyeceğini en iyi bilen ülkeler Fransa ve Yunanistan’dır” cevabını verdi.  Avrupa Birliği’nin Haçlı seferi zihniyeti ile uyguladığı dayatmalara ise bir cevap da Milli Savunma Bakanlığından geldi. Doğu Akdeniz için yeni bir NAVTEX ilan edildi. 29 Ağustos-11 Eylül tarihleri arasında atış eğitimi yapılacağı duyuruldu.

 

ÇAKABİLİRİM

Yunan jetlerini uzaklaştıran pilotlarımız hedefe kilitlendi

Milli Savunma Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması geldi. MSB, Navtex ilan edilen bölgeye girmeye çalışan Yunan jetlerinin Türk jetleri tarafından bölgeden uzaklaştırıldığını duyurdu. Uçaklara önleme yapıldığı sırada kaydedilen görüntüler de paylaşıldı. Görüntülerde bir pilotumuzun Yunan jetine kilitlendiği ve “Çakabilirim” dediği görüldü.

 

SKANDALA BÜYÜK TEPKİ

Ebru Timtik posterinin İstanbul Barosu’na asılmasına tepki yağdı

İstanbul Barosu, savcı Selim Kiraz'ın DHKP-C tarafından şehit edilmesinden sonra örgütün Türkiye sorumlusu ile aynı hücrede yakalanan ve cezaevinde ölen Ebru Timtik'in posterini baro binasına asarak yeni bir skandala imza attı. Baronun skandalına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve AK Parti İBB Meclis Üyesi olan avukat Mücahit Birinci başta olmak üzere bir çok tepki geldi.

 

SEVR HAYALİ

Ermeni partisinin Sevr hayaline HDP de destek verdi

Ermeni Devrimci Federasyonu Partisi, Sevr anlaşmasının uygulanması ve Ermenilere tazminat ödenmesi için çağrı bildirisi yayımladı. “Ermenilere soykırım uygulandığı” iddia edilen açıklamada, HDP Gençlik Meclisi’nin de imzası yer aldı. Tepki çeken açıklamada, “Sevr Antlaşması, Ermeni Soykırımı nedeniyle adil bir tazminatın ödemesini sağlayan tek uluslararası hukuki belge niteliğindedir” denildi.

 

SICAK UYARI

Hafta sonu 75 il için yüksek sıcaklık uyarısı yapıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden son dakika açıklaması geldi. Meteoroloji, 75 il için sıcak hava uyarısı yayınladı. Sarı kodla yapılan uyarıda; Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize'nin dışındaki iller için haftasonu geçerli olan uyarıda hava sıcaklıkların 8 dereceye kadar yükseleceği belirtilerek 11:00 ile 16:00 saatleri arasına dikkat çekildi.

 

VAKALAR ARTIYOR

Son 24 saatte 1517 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 36 kişi hayatını kaybetti

Sağlık Bakanlığı tarafından 28 Ağustos koronavirüs tablosu, vaka, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 1517 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 36 kişi hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 265 bin 515, can kaybı 6 bin 245 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aktif hasta sayılarının arttığını belirterek uyarılarda bulundu.

 

TÜRKİYE HAKLI

Alman profesör Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de haklı olduğunu açıkladı

Almanya'daki Christian-Albrecht Üniversitesinde Kamu Hukuku Profesörü olan Nele Matz-Lück, Doğu Akdeniz'deki Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilime ilişkin, Türkiye’nin pozisyonunun kötü durumda olmadığını söyledi. Matz-Lück, Türkiye'ye Doğu Akdeniz meselesindeki tezlerine destek verirken Yunanistan'ı haksız buldu.

 

KORKUTAN TEKNOLOJİ

Elon Musk insan beynini bilgisayara bağlayan teknolojiyi tanıttı

Milyarder girişimci Elon Musk, insan beyni ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak Neuralink çipini tanıttı. Musk, beyin implantının; hafıza kaybına depresyona ve görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları ve omurga yaralanmalarını çözebileceğini söyledi. Madeni para büyüklüğünde çipin sıcaklık, basınç gibi birçok veriyi ölçebileceğini açıklayan Musk ileride çipin Tesla araçlarının otomatik pilotunu kontrol etmek ve bilgisayara oyunları oynamak için de kullanılabilme ihtimalinin 'yüzde 100' olduğunu vurguladı.

 

MİLLİ KADRO AÇIKLANDI

Milliler 3 Eylül’de Macaristan 6 Eylül’de Sırbistan ile oynayacak

UEFA Uluslar Ligi'nde Macaristan ve Sırbistan ile karşılaşacak olan A Milli Takımımızın aday kadrosu belli oldu. Kadroya Galatasaray ve Trabzonspor’dan birer, Fenerbahçe’den iki isim girerken Beşiktaş’tan hiçbir futbolcu olmaması dikkat çekti.

 

VALENCİA İMZALADI

Fenerbahçe Ekvadorlu forvet Enner Valencia’yı renklerine bağladı

Fenerbahçe Kulübü, Ekvadorlu forvet Enner Valencia'yı kadrosuna kattığını açıkladı. 3 yıllık sözleşmeye imza atan 30 yaşındaki forvet kariyerinde İngiltere Premier Lig'de West Ham United ve Everton'da forma giydi. Son olarak Meksika Ligi ekiplerinden Tigres'e transfer olan tecrübeli futbolcu, 96 lig müsabakasında 30 kez fileleri havalandırdı.

 

HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR

Fenerbahçe, Alanya ile berabere kalırken Galatasaray İstanbulspor’u tek golle geçti

Yeni sezona hazırlanan Fenerbahçe üçüncü hazırlık maçında Alanyaspor ile karşı karşıya geldi. Topuk Yaylası'nda oynanan mücadele 1-1 sona erdi. Alanya, Salih Uçan ile öne geçereken sarı-lacivertlilerin golü Ferdi’den geldi. Galatasaray ise Diagne’nin golüyle İstanbulspor’u 1-0 mağlup etti.

 

Yorumlar 44 Yorum Var
  • ali 30.08.2020 02:42
    hdpye oy verenlerde ermeni zaten buna şaşırmadık
  • doğrucu 29.08.2020 23:30
    hdp benim müslüman kürt kardeşimin partisi falan değil. Hain lafının sık kullanılmasını tasvip etmiyorum ama. bunların yaptığı vatan hainliği, din hainliği, millet hainliği.
  • ali 29.08.2020 20:58
    hdp yi kürtler değil ermeniler ve yahudiler yönetiyor
  • Aylin 29.08.2020 20:42
    Buna ancak ve ancak milli olmayan destek verebilir..hdp nin milli ve türkiye nin partisi olmadığı çok net ! ! !
  • burak van 29.08.2020 20:36
    hdp senin elinden gelse 1 kasik suda TURKIYEYI boğarsın ancak o gücün yetmez halt etmissiniz işte turkiyede demokrasi yok diyorsun hem kral gibi yaşa hem ihanet et daha ne istiyorsun
Daha fazla yorum görüntüle