11 Eylül 2020 Cuma ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Hüseyin BİÇE

 

ATANAMAYAN NAPOLYON

Macron’un küstah sözlerine büyük tepki geldi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron haddini bir kez daha aştı. AB'nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı "daha iddialı, daha sıkı" olmasını gerektiğini belirtti. "Sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan'la" mesajını verdi. Dışişleri Bakanlığı bu açıklamaya tepki göstererek "Fransa Cumhurbaşkanı Macron yine eski sömürgeci refleksleriyle kibirli, üst perdeden ders vermeye çalışan bir açıklama yapmıştır” ifadelerini kullandı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise “Türkiye'ye yönelik saldırıları için hangi Emmanuel Macron'u kınayalım? Akdeniz seferine çıkan 'atanamayan Napolyon' mu?'' diyerek tepkisini dile getirdi. Macron, 6 Akdeniz ülkesi ile yaptığı zirve sonrası çark ederek “Türkiye ile iyi niyetle yeniden ilişki kurmak istiyoruz” açıklaması yaptı.

 

ASKER ÇIKARDILAR

Meis’ten sonra Karaada’ya da Yunan askerleri götürüldü

Doğu Akdeniz nedeniyle yaşanan gerilim sürerken daha önce Meis Adası’na askeri sevkiyat yapan Yunanistan bu kez Karaada’ya da asker çıkardı. Karaada'daki Yunan askerlerinin Meis-Karada arası nöbet değişimi yaptıkları ve bazı binaların karargaha çevrildiği görüldü.

 

YOĞUN BAKIM ORANI YÜZDE 67

Koca: Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız şu an yüzde 52

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Doğu Anadolu'daki bazı il sağlık müdürleriyle pandemiye karşı alınan önlemler hakkında toplantılar yaptı. Toplantı sonrası açıklama yapan Koca 'Türkiye genelinde yatak doluluk oranımız şu an yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 67, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 32.' dedi.

 

YENİ VAKA 1512

Son 24 saatte 107 bin 702 Kovid-19 testi yapıldı, 1512 kişiye hastalık tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Eylül koronavirüs tablosu, vaka, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 107 bin 702 Kovid-19 testi yapıldı, 1512 kişiye hastalık tanısı konuldu. Son 24 saatte 58 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti, ağır hasta sayısı 1209 oldu.

 

HERKES SIRAYA GİRDİ

Zatürre aşısı için Kasım ayına kadar randevular doldu

Bazı uzmanların koronavirüse karşı koruduğunu açıkladığı zatürre aşısı için halk eczanelere ve Aile Sağlığı Merkezlerine akın etti.  Talep yoğunluğu nedeniyle ASM’ler ücretsiz yaptıkları zatürre aşısı için “randevu” sistemine geçti. Bazı bölgelerde randevular Kasım ayına kadar doldu. Randevusuz aşı yaptırmak isteyenler bazı vatandaşların olumsuz yanıt alınca sağlık görevlilerine saldırdığı rapor edildi.

 

UYMAYANA HAPİS

Karantinadan kaçanlara hapis cezası istenebilecek

Karantina kurallarına uymayan Kovid-19 hastalarına yeni yaptırımlar geliyor. Karantina kaçakları artık öğrenci yurtlarına yerleştirilecek ve kaldıkları süre içerisinde masrafları kendilerinden tahsil edilecek. Kaçaklar hakkında 2 yıla kadar hapis sitemiyle dava açılabilecek. Birçok il valisi yeni yaptırımları duyurarak vatandaşları uyardı. Sakarya’daki denetimlerde maske takmayan 65 kişiye 58 bin 500 TL cezai işlem uygulanırken, kişilere 3 gün karantinada kalma zorunluluğu ve en az 10 kitap okuma cezası da kesildi.

 

AVRUPA’YA GİDEBİLİR

Dönmez: Karadeniz, Avrupa’nın yeni Kuzey Denizi olabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğalgaz keşfedilen Karadeniz’in Avrupa’nın yeni Kuzey Denizi olabileceğini söyledi. Avrupa’nın enerjide dışa bağımlı olduğunu hatırlatan Dönmez, “Yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla (Kuzey Denizi) üretiyor, üçte birini Rusya, üçte birini Afrika’dan ithal ediyor. Karadeniz’deki keşif AB açısında da pozitif bir gelişme” dedi.

 

OKUL PLANI HAZIR

Üç hafta verilerine göre 2 ve 8’inci sınıflar da açılacak

Türkiye’de kapalı olan okulları 21 Eylül’den itibaren ana ve birinci sınıflardan başlayıp açmaya hazırlanan MEB,  diğer sınıfların açılış tarihleri konusunda da planlama yaptı. Buna göre üç haftalık vaka verilerine göre 2 ve 8’inci sınıflar, sonraki üç hafta vaka durumuna bakılarak üçüncü aşamada 12’nci sınıfların açılması için hazırlık yapılıyor.

 

ASKER ÇEKİYOR

Trump: Asker sayısı Afganistan’da 4 bine, Irak’ta 2 bine inecek

ABD Başkanı Donald Trump Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında yurt dışında görev yapan ABD askerleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. ABD’nin Afganistan’dan asker çekme sürecini de başlattığına işaret eden Trump, "Şubat ayının başından bu yana ki bu uzun bir süre, Afganistan'da kimse öldürülmedi. Kısa süre içinde Afganistan'daki asker sayımızı 4 bine indireceğiz. Aynı şekilde Irak'taki asker sayımızı da kısa sürede 2 bine indireceğiz" ifadelerini kullandı.

 

EN BÜYÜK KORKU TRUMP

Alman vatandaşlarının ekonomik kaygıları ilk kez bu kadar yükseldi

28 yıldır Almanların en büyük korkularıyla ilgili yapılan anket, ülkede en kaygı duyulan durumun Donald Trump’ın ABD başkanlığı olduğunu ortaya koydu. Geçim sıkıntısı listede ilk kez ikinci sıraya yükselirken AB ülkelerine yapılan yardımların Alman vatandaşlarının cebinden çıkması ve ekonominin bozulması diğer korkular olarak sıralandı. Koronavirüs korkusu ise 17. sırada yer aldı.

 

TFF BAŞKANINDAN YENİ SEZON MESAJI

Sporcu ve insan sağlığı için her türlü hazırlığımızı yaptık

TFF Başkanı Nihat Özdemir'den yeni sezon mesajı:
Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Nihat Özdemir, "Futbol Federasyonu olarak 'önce sağlık' ilkemizden hareketle, sporcu ve insan sağlığı için her türlü hazırlığımızı yaptık." dedi.

 

Yorumlar 5 Yorum Var
  • Abdullah 12.09.2020 09:32
    En az 10 kitap okuma harika olmuş
  • İbn haldun 11.09.2020 19:38
    Üniversitede durumlar çok vahim yakalanan arkadaşlar genç ve ayaktan falan da atlatmiyor ,25gundur negatife dönmedi
  • Sakarya Gaz Sahası 11.09.2020 18:42
    Yaşı ileri olup kritik görevlerdeki personele öncelik verilmeli. Tabii ki bağışıklık sistemi zayıf ve ileri yaştaki vatandaşlarımız da bu imkandan süratle faydalanmalı. Kronik rahatsızlığı olmayan 40 yaş altı vatandaşlarımız sonraya bıraklımalı. Geçen sene "zatürre aşısı" olan hastaların taranmasında fayda var. Sonuçların bilim kurulunca incelenmesi gerekiyor.
  • cenk 11.09.2020 16:48
    Asida 65 yas ustune yas ustunlugune gore oncelik verilmeli
  • Leyla 11.09.2020 15:45
    Recep Tayyip ERDOĞAN ve Bakan koca ,yasalmis buyuklerimiz ve cocuklar icin zaturre asisi yaptirmak istemeleri dogal cunku tedirgin oluyoruz hepimiz.lutfen asi ile ilgili vatandasimiza gerekli ozen ve itinayi gosterelim.