Kastamonu'da köy imamı 'ayısavar' yaptı

Kastamonu'da imamlık yapan Durmuş Ünlü, bahçesini ve arı kovanlarını korumak için 'ayısavar' isimli düzenek hazırladı. Suyun ağırlığı ile havaya kalkan direğin, düşerek saca çarpmasıyla ortaya çıkan ses, ayıların bölgeye yaklaşmasını engelliyor. Günah olduğu için ayıları vuramadığını kaydeden Ünlü, "Bunu 4 sene önce yaptım. O zamandan beri de rahat ettim. Ne fasulye yiyebiliyorduk, ne kiraz yiyebiliyorduk" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2020 15:21 GÜNCELLEME 21.09.2020 15:30 GÜNCEL
Kastamonu'da köy imamı 'ayısavar' yaptı
Kastamonu'da köy imamı 'ayısavar' yaptı

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde köy imamı Durmuş Ünlü (54), bahçesindeki arı kovanları ile sebze ve meyveleri ayılara kaptırmamak için tahterevalli benzeri "ayısavar" kurarak ucuz ve pratik bir çözüm geliştirdi.

 

 

İnebolu'ya bağlı Deliktaş köyünde imam olarak görev yapan Ünlü'nün bahçesinde kurduğu "ayıvasar" su ile çalışıyor.

Yatay şekilde duran ahşap direğin ucuna bağlı teneke kap su ile her dolduğunda ağırlaşınca aşağı doğru iniyor ve direği yerinden kaldırıyor. Bu sırada teneke kaptaki su yere dökülüyor ve ahşap direk tekrar yerine düşüyor. Bu sırada direğin sac levhalara çarpmasıyla büyük bir gürültü kopuyor.

 

 

Ünlü, bahçesindeki arı kovanları ile meyve ve sebzelere ayıların sürekli zarar vermesi nedeniyle böyle bir çözüm bulduğunu söyledi. 

Arı kovanlarının etrafını sac ile çevirmesine rağmen yine de ayılara engel olamadığını belirten Ünlü, şöyle konuştu:

"Benim bu çevrilmiş olan sacın içinde arılarım var. Değişik zamanlarda ayı geldi 4 kovanımı aldı. Bu sacı çektim fakat yine beni burada çok rahatsız etti. Meyveleri bırakmadı, bir de bu bostanı, ekmiş olduğum mısır, fasulye bunları berbat etti. Bunu da ben çocukluğumda bir yerde görmüştüm. O şekilde bundan korkacağını düşünerek bunu yaptım ve faydasını gördüm. Şu anda 500 metre çevresinden buraya yanaşmıyor. Gece karşıdan daha net duyuluyor. Suyu gece azaltıyorum dakikada bir kere vuruyor. Daha seyrek çalışıyor. Ayı bu sesi duyunca aşağıdan yukarı gelemiyor." 

Bahçesine gelen ayıları vurmak, öldürmek gibi bir düşünceye sahip olmadığını anlatan Ünlü, "Bunu 4 sene önce yaptım. O zamandan beri de rahat ettim. Ne fasulye yiyebiliyorduk, ne kiraz yiyebiliyorduk. Ayılar cevizin ağacına çıkıp cevizleri bile yedi. Vursan günah, vuramıyorsun. En azından böyle korkutalım dedik. Domuzlar için bahçeye elektrikli çit çektim ama ayıyı korkutmak için böyle pratik bir çözüm ürettim." diye konuştu.

Ünlü, kurduğu sistemin görenleri şaşırttığını kaydetti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 32 TÜMÜ
  • İSMAİL 3 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyden önce evvela Bir araştırın bakalım orası neresi hiç olmazsa Google dan bakın bakalım nasıl Bir köy klavyeden atıp tutmak kolay da oralarda Bir gece geçirecek cesaretiniz var mıdır? Artık köylerde kimse yaşamıyor ama yaşayanlara karışan çok oluyor manasız bence hocamız o topraklara değer katıyor bu herşeyden önemli.
    Cevapla
  • bağımsız 3 yıl önce Şikayet Et
    HİÇ BİR İŞE YARAMAZ 10 GÜN İÇİNDE AYI O sese aldırış etmez....
    Cevapla
  • oflu61 3 yıl önce Şikayet Et
    arkadas ne yeni icadi yaa yapmayin ! Doğu Karadenizde yillardir kullanilir 33 yasindayim bildim bileli var bu sistem akarsu yada kaynak sular kullanılarak yapılır ve yabani hayvanlara karsi cok da etkilidir
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    sanırım kullanılan su kaynak suyu yada akan akarsudan motorla çekilen su.demekki su kaynakları bol.
    Cevapla
  • Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    52 yaşındayım, bu sistem Doğu Karadeniz yöresinde arazilere yaban,i hayvan gelmesin diye (özellikle tarla ve fındık bahçelerie) kendimi bildim bileli kullanılır. Yeni icad diye sunulması yanlış.
    Cevapla
  • Bahri 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı düzgün okuyalım Hoca efendi yeni uçayım demiyor.Cocuklugumda bir yerde gördüm diyor.Helal olsun görmüş ama unutmamış.
    Cevapla
  • yaşar koyuncu 3 yıl önce Şikayet Et
    hocanın yaptıgı yöntem okadar güzelki teprik ediyorum taktir ediyorum yorum yapan arkadaşlar boş boş yazıyor suyun bol ve 7 24 akarsu oldugu belli bunu anlamayip yazıyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR