“Biz Asla Teslim Olmayız. Ya Kazanırız Ya Ölürüz.” Kimi Zaman Topları, Tüfekleri, Nice Kuvvetlerle Donatılmış Düşman Birliklerini Yenmeye İman Dolu Bir Kalp Yeter… Ömer Muhtar, O İman Dolu Kalbe Sahip Korkusuz Kahramanlardan Biriydi.

Libya’daki İtalyan İşgal Güçlerine Karşı Sergilediği Cesur Mücadele İle Tüm Dünyada Tanınan Çöl Aslanı Ömer Muhtar, Sindirilen, Ezilen Müslümanları Cesaretlendiren, Vaat Edilen Büyük Ödüllere Rağmen Vatanından Vazgeçmeyen Destansı Bir Yiğitti. 1860’Lı Yıllarda Libya’da Dünyaya Gelen Ömer Muhtar, Bölgede Etkin Olarak Varlığını Sürdüren Senusi Hareketi’nin Medreselerinde Eğitim Aldı. 30’Lu Yaşlarına Geldiğinde Afrika Ülkelerinde Fransızların Sömürge Ve Misyonerlik Çalışmalarına Karşı Mücadele Verdi.

Silahlı Mücadelede Zamanla Cesaretiyle Ön Plana Çıkan Ömer Muhtar, 1911 Yılına Gelindiğinde İtalya’nın Libya’yı İşgal Etmesine Şahit Oldu. İtalyanları Büyük Hezimete Uğrattı Ömer Muhtar Ubeyd Kabilesini Cihada Hazırlayarak 1000 Kişilik Bir Birlik Kurdu. Böylece İtalyanlara Karşı Silahlı Mücadeleye Girişen İlk Birlikler Arasında Yer Aldı. Yerli Halkla Birlikte Dağlara Çekilerek Yaklaşık 20 Yıl Boyunca İtalyanlara Baskın Düzenlediler. Bölgeyi İyi Bilen Ve Savaş Taktiklerine Hâkim Olan Muhtar Sayesinde İtalyanlar Büyük Kayıplar Yaşadı.

İtalya’ya Karşı Verdiği Cesur Mücadele Tam 22 Yıl Sürdü. Bu Süreçte Pek Çok İşgal Valisini Yenilgiye Uğratarak, Ülkelerine Geri Dönmek Mecburiyetinde Bıraktı. Para, Köşk Teklif Edildi, Elinin Tersiyle İtti 1923 Yılında, Ömer Muhtar Ülkesinin Son Durumunu Görüşmek Üzere Bir Yıl Önce Tedavi Amacıyla Mısır’a Giden İdrîs Senûsî İle Görüşmeye Gitti. İdrîs Senûsî’nin, Mısır’da Güven İçinde Hayatını Sürdürmesi Karşılığında İtalyanlarla Anlaştığını Öğrendi. Ömer Muhtar’dan Da Mısır’da Kalması İstendi. Kendisine De Maaş Bağlanacağı Ve Bir Köşk Tahsis Edileceği Söylendi. Bu Teklifleri Reddederek Libya’ya Döndü.

Berka, Trablus Ve Fizan’daki Direnişleri Tek Bir İdare Altında Toplamaya Çalıştı. Sitem Dolu Bir Mektup: Denizin Ortasında Yüzen Bir Gemi Gibi Terkedildik Ömer Muhtar, 1924 Tarihinde Senusi Hareketi’nin Önemli İsimlerinden İstanbul’da Bulunan Seyyid Ahmed Eş Şerif’e Libya’daki Durumu Anlattığı Ve Yardım İstediği Mektupta Sitem Dolu Düşüncelerini Şöyle İfade Etmişti: “Biliniz Ki Biz Vatanımızın Acıklı Ve Istıraplı Bir Hayat Yaşayan Evlatlarıyız. Vatan, İstila Kuvvetlerinin Çizmeleri Altında İnliyorken, İdris Es Senusi Çıkıp Mısır’a Gitti. Arkasından İtalyanlar, Yapılan Bütün Anlaşmaları İptal Ettiler. İdris, Bizi Bırakıp Mısır’a İltica Etti. Biz İse, Kendimizi Son Derece Dağınık Bir Vaziyette Bulduk. Gittiği Yönü, Doğu Ve Batısını Bilmeyen Ve Denizin Ortasında Yüzen Bir Gemi Gibi Terkedildik. Sen De Aynı Şekilde Bizi Bırakıp Türkiye’ye Gitmeyi Tercih Ettin.

Şunu Bilin Ki, Vallahi, Vallahi Ve Vallahi Sizi Yakalarınızdan Yakalayacağımız Günler Olacak... Subhanallah... Tatlı Olduğu Ve Meyve Verdiği Günlerde Vatanınıza Sahip Çıkıyordunuz Da Acıklı Günlerde Nasıl Da Terk Edip Gidiyorsunuz? Mısır’a, İdris’in Yanına Vardık. Ondan Yardım İstedik. Fakat Bize, “Gidin, Kendi Başınızın Çaresine Bakın, Bizim Size Yapabileceğimiz Hiçbir Yardım Yoktur” Diye Bizi Eli Boş Gönderdi. Yanaklarımızı Sulayan Acı Gözyaşlarımızla, Mısır’dan Cephemize Döndük. Ancak, Şunu İyi Biliniz Ki, Biz Allah’a Tevekkül Ederek Vatanımıza Geri Döndük Ve Kanımızın Son Damlasına Kadar Dinimizi, Vatanımızı Ve Canlarımızı Savunarak Asla Düşmana Teslim Olmamak Üzere Ahdettik. Ancak Yine De Birçok Şeye Muhtacız. Özellikle Silah, Sonra Para, Yiyecek Ve Giyeceğe Şiddetle Muhtacız. Yardımcımız Allah’tır, Allah... Acele Edin... Yardımda Süratli Davranın İmkânınız Ne Elverirse, Az Veya Çok Demeyin.” 1930 Yılında, Faşist İtalyan Lider Benito Mussolini, Libya’ya General Radolfo Graziani’yi Gönderdi. Bu Dönemde İtalyanların Bölgeye Karşı Sıkı Bir Hareket Başlatmasıyla, 100 Bin Kişiden Oluşan Sivil Halk, Toplama Kamplarında Getirildi. Mısır Sınırı Kapatıldı, Böylece Libya’daki Direnişçilerin Destek Hattı Kesilmiş Oldu.

Muhtar'ın Liderlik Ettiği Senusi Birlikleri Mücadelesine Bir Süre Devam Etse De Halk İçinden Bazı İş Birlikçiler İtalyanlara Bilgi Sızdırdığı İçin Muhtar, 11 Eylül 1931'De Slunta Bölgesinde Pusuya Düşürülerek Yakalandı. İtalyan Güçleri Tarafından Slunta Savaş Esirleri Kampında Çıkarıldığı Sözde Mahkemede İdama Mahkûm Edilen Muhtar, 16 Eylül 1931'De Şehit Edildi. Ömer Muhtar’ın Bu Sözde Mahkemede Hâkimle Arasında Geçen Diyalog Şöyleydi:

-İtalyanlara Karşı Neden Bu Kadar Şiddetle Karşı Durdun? -İmanım İçin. -Bu Kadar Az Kuvvetle Bizi Buralardan Atabileceğine İnanıyor Muydun? -Hayır. -O Halde Ne Kazanmayı Ümit Ediyordun? -Hiçbir Şey. Ben, İmanım İçin Dövüşüyordum Ve Bu Yetiyordu. Geri Kalan Allah’ın Elinde…

Yorumlar 21 Yorum Var
  • Sabir 21.10.2020 02:16
    Amin
  • Bayram BOSTANCI 21.10.2020 00:49
    Rabbim şehadetini kabul etsin. Peygamber efendimize komşu eylesin inşallah. İman varsa imkânda vardır.
  • Murat Mert 20.10.2020 22:01
    Allah'ım sana şükürler olsun bize böyle büyük önderler gönderdiğin için... Ne mutlu doğru yolu, İMANI seçenlere!!!
  • nedim 20.10.2020 21:02
    Mekanı cennet olsun
  • Aga 20.10.2020 19:26
    Şeref duygusunun zirvesi kulluğun bariz örneği ALLAH'ın yiğit kulları Rabbim yükseltmiş onları biz ne desek boş Dinim, şerefim ve namusum olmadıktan sonra yaşayıpta ne yapayım demişler
Daha fazla yorum görüntüle