11 Kasım 2020 Çarşamba ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Seda YEŞİLKAYA

 

TABLO AĞIRLAŞIYOR
Hasta sayısındaki artış sürüyor...

Sağlık Bakanlığının Covid-19 bilgilendirme sayfasında Türkiye’nin güncel korona virüs tablosu kamuoyuyla paylaşıldı. Tabloya göre son 24 saatte 87 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 11 bin 59’e yükseldi. Bugün toplam 146 bin 198 test yapılırken, 2 bin 529 yeni vaka tanısı konuldu. Toplam vaka sayısı 399 bin 360 oldu. Bugün iyileşen 2 bin 215 kişiyle birlikte toplam iyileşen toplam hasta sayısı 342 bin 501'e yükseldi. Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 4,2, toplam ağır hasta sayısının ise 3 bin 1 olduğu açıklandı.


ANKARA VE İSTANBUL'DA ÖNEMLİ KARAR
65 yaş üstü sokağa çıkma kısıtlaması 

Önce Ankara, sonra İstanbul... Türkiye'nin en büyük iki şehrinin valilikleri, koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için kısıtlama kararı aldı. Dün akşam alınan karara göre; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar her gün 10.00 - 16.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek. Bu saatler dışında 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkması kısıtlanacak. 


TÜRKİYE İLE BİRLEŞİYOR
Tarihi zaferde dikkat çeken detay

Azerbaycan'ın Karabağ zaferi anlamına gelen anlaşmanın en önemli maddelerinden biri de Nahçıvan'dan Azerbaycan'a açılacak koridor oldu. Nahçıvan'dan Azerbaycan'a açılacak bu koridor sayesinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kesintisiz kara bağlantısı sağlanmış olacak.  Nahçıvan ayrıca Türkiye ile Türk dünyası arasındaki önemli bir kapı olacak.


DÜNYANIN GÖZÜ BU HABERDE
Koronavirüs aşısının fiyatı belli oldu

Koronavirüs aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin’in kurucusu olduğu BioNTech ve ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’in, gelen olumlu verilerinin ardından bu ay içinde ABD'ye koronavirüs aşısı için onay başvurusunu sunacakları belirtildi. Pfizer, ABD hükümeti ile Temmuz ayında 1,95 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. İki doz halinde uygulanan bu aşının ABD’deki fiyatlandırılmasında doz başına 159 TL, iki dozunun ise 318 TL olacağı bildirildi.


ABD'DE İSTİFA DEPREMİ
Üç isim peş peşe görevi bıraktığını açıkladı

Başkanlık seçimini resmi olmayan sonuçlara göre rakibi Demokrat Joe Biden'a kaybetmesinin ardından seçimle ilgili birçok eyaletteki oylar için dava açan Trump, yönetiminin güvenlik bürokrasisinden kritik isimleri görevden alacağı iddia ediliyor.ABD Savunma Bakanı  'in ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınmasının ardından Pentagon Güvenlik Politikaları Müsteşarı, Savunma İstihbarat Müsteşarı ve Bakanlık Özel Kalem Müdürü istifa etti. Pentagon'da daha birçok yetkilinin istifa etmesi beklenirken Trump'ın CIA ve FBI direktörlerini de görevden alacağı öne sürülüyor.

10 KERE KULLANILABİLİYOR
Tek kullanımlık maskelerle ilgili ezber bozan iddia

1951 yılında kurulan Fransa Merkezli Batı Avrupa'nın en eski tüketici hakları koruma derneği "UFC-Que Choisir", hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri haline gelen cerrahi maskeleri inceledi. Fransa medyasında yer alan ve "Cüzdanlarımız ve gezegenimiz için müjde!" başlığıyla verilen haberde, dört saatlik kullanım sonrası atılması gerektiği söylenen maskelerin 60 derece sıcaklıkla 10 yıkamaya dayanabildiği ve filtreleme kapasitelerini korudukları belirtildi.Süpermarketler ve eczanelerden alınan EN14683 tip 3 maske ile yapılan araştırmada, Afnor/ DGA filtreleme garantisi olan maskelerin 10 yıkama sonrasında da rahatlıkla kullanılabildiği görüldü.


YENİ REKOR KIRABİLİR
Alım için son fırsat...

Dünya genelinde koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artışların etkisiyle tedirgin olan yatırımcının güvenli liman olarak gördüğü altın fiyatları iki dünya devinin ortaklaşa geliştirdiği aşı müjdesi ile hızla düşüşe geçti. Haftaya 530 lira seviyesinde başlayan gram altın haberin ajanslara düşmesinin ardından 500 liranın altına geriledi. Altın fiyatlarında yaşanan düşüşlerin yatırımcılar için son bir alım fırsatı daha ortaya çıkardığını vurgulayan uzmanlar ise, bulunan aşıya ilişkin henüz onay sürecinin tamamlanmadığına dikkat çekerek yıl sonuna kadar altında yeni rekorların görülebileceğine işaret ediyor.


GALATASARAY SEÇİME GİDİYOR
Oy birliğiyle 19-26 Aralık 2020 tarihine karar verildi

Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu, oy birliğiyle 19-26 Aralık 2020 tarihinde yapılmak üzere seçim kararı aldığını açıkladı.

ABDULLAH AVCI İMZAYI ATTI
Trabzonspor 2,5 yıllık anlaşmayı KAP'a bildirdi

Trabzonspor'da uzun zamandır süren teknik direktör belirsizliği son buldu. Tecrübeli teknik adam Abdullah Avcı ile 2,5 yıllık sözleşme imzalandığı KAP'a bildirildi.

EMRE SAKÇI'DAN YENİ REKOR
Milli yüzücü, 55.74 saniyelik derecesi ile Avrupa rekoru kırdı

Milli yüzücü Emre Sakçı, Uluslararası Yüzme Ligi 100 metre kurbağalamada 55.74 saniyelik derecesi ile Avrupa rekoru kırdı.

Yorumlar 8 Yorum Var
  • Yeni 11.11.2020 23:26
    Cebimde kalmış makineye yanlışlıkla atmıştım. Hiç bozulma yok. Ondan sonra yıkayıp kullanmaya başladım. Bize sorsanız söylerdik ama bilim adamı değiliz . Bilim adamlarında daha pratiğiz sadece:)
  • anti kapitalist 11.11.2020 22:07
    lna daha yenimi ayıktınız ben 8 aydır yıkayıp kullnıyorum kapitalistler sizi kekledi hemde aynen on sefer ütüsü üzerine yıkayıp kullanıyorum yoksa yahudiye paramı yediririm ben
  • Volkan 11.11.2020 22:03
    Maske zorunluluğu kalksın artık. Bilakis açık havada maske takmak istemiyoruz
  • Yok 11.11.2020 19:26
    Konularla alakası yok ama şu maskelerdeki türk bayragımıza yasak getirsin o maskeler malum yerlerde çöplerde bu beni çok üzüyor dikate alırsanız sevinirim
  • bilimsel51 11.11.2020 17:18
    Maskenin zararlarını netten araştırıp okuyun sonra yine takmak ısteyen kaç tane isterse taksın buyrun..
Daha fazla yorum görüntüle