17 Kasım 2020 Salı ülke ve dünya gündeminde dikkat çeken gelişmeleri Haber7.com okuyucuları için derledik.

Spiker: Müge ÇAKMAK

Kurgu: Serdar GÜNEŞ

RAKAMLAR ARTIYOR
Son 24 saatte 151 bin 516 Kovid-19 testi yapıldı, 3 bin 316 kişiye hastalık tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı tarafından 16 Kasım koronavirüs tablosu, hasta, test, vefat sayısı ve son durum açıklandı. Türkiye'de son 24 saatte 151 bin 516 Kovid-19 testi yapıldı, 3 bin 316 kişiye hastalık tanısı konuldu, 94 kişi hayatını kaybetti. Ağır hasta sayısı 3 bin 610, son 24 saatte 2 bin 712 kişinin Kovid-19 tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı 356 bin 375 yükseldi.


TEDBİR KARARI
Koca: Somut tedbirlerin hayat geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar aldık
Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yazılı açıklama yaptı. Hastalığın en çok topluca bulunulan kapalı alanlarda yayıldığını belirten Koca, hastalığın yayılmasını önleyici somut tedbirlerin hayat geçirilmesinin tavsiye edilmesi yönünde karar alındığını açıkladı. 


VİRÜSÜN KAYNAĞI TOPLU TAŞIMA
Evcimik: Kapalı bir ortamda bir saat geçiriyorsak partikülleri soluyoruz

İstanbul’da Kovid-19 vakaları artarken uzmanlar, hekimler neden olarak kalabalık sokaklar ve toplu taşıma araçlarını gösteriyor. Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik konuyla ilgili "İstediğimiz kadar maske takalım. Eğer kapalı bir ortamdaysak ve bir saat geçiriyorsak partikülleri soluyoruz. Her insanın özel araç lüksü yok. Bu nedenle sefer sayıları arttırılmalı" ifadelerini kullandı.


BERLİN’DE FİYASKO
Merkel ve eyalet başbakanları korona tedbiri için birbirlerine girdi

Almanya’da koronavirüs için yapılan toplantı krize döndü. Almanya Başbakanı Merkel, 16 eyalet başbakanıyla bir araya gelerek ek tedbirler alınması yönünde talimatlarda bulundu. Tedbir istemeyen eyalet temsilcileri ise sert bir şekilde bu karara muhalefet etti. Başbakanlardan biri Merkel’i "Tek başına, eyaletlere ve parlamentolara danışmadan, halkı vesayet altına almaya çalışmakla" suçladı. Bir diğer Başbakan ise “İnsanların evinde kaç kişiyi misafir edeceğine devlet karışamaz” dedi. Yaşanan gerilim Berlin’de "siyasi bir fiyasko" olarak yorumlandı.


YENİ AŞI GELİYOR
Moderna’nın aşısı yüzde 94,5 etkili oldu

Bill Gates'in fonladığı Moderna isimli şirket, geliştirdiği MRNA-1273 adlı Kovid-19 aşısının yüzde 94,5 etkili olduğunu açıkladı. 30 bin kişide denenen aşı adayının en ciddi Kovid-19 enfeksiyonlarını engellediği kaydedilirken, bazı yan etkileri olduğu belirtildi. Aşının buzdolabı koşullarında 2 ila 8 derecede 30 gün boyunca bozulmadan kalabildiği öğrenildi.


İYİ PARTİ DEPREMİ
Ümit Özdağ ihraç edildi, İsmail Koncuk istifa etti

FETÖ iddiaları ve HDP ile yapılan işbirliği, İyi Parti’yi salladı. İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, İYİ Parti Disiplin Kurulu tarafından oy birliğiyle partisinden ihraç edildi. Öte yandan İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk da partisinden istifa ettiğini açıkladı.

 

ERMENİLERİ TAŞIYORLAR
Rus askerleri Karabağ’dan kaçan Ermenileri geri getiriyor

Rusya’nın Karabağ’daki sinsi planı ortaya çıktı. Rusya’nın bölgeye konuşlandırdığı Barış Güçleri’nin bölgeden kaçan Ermenileri otobüslerle Karabağ'ın başkenti Hankendi'ye taşıdığı görüldü. 15 Kasım itibarıyla yaklaşık bin Ermeni sivilin bölgeye geri getirildiği aktarıldı.


FAZLASI VAR
Paşinyan: Yüzlerce askerimiz kayıp, bulamıyoruz

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ'daki savaş nedeniyle yüzlerce Ermeni askerinin kayıp olduğunu itiraf etti. Ermenistan Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çatışmalarda 2 bin 300’den fazla Ermeni askerinin öldüğü belirtilmişti.

 

ANLAMLI ZİYARET
Aliyev: Bunlar Azerbaycan vatandaşlarına ait evlerdir
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgalden kurtarılan Fuzuli ve Cebrail şehirlerini ziyaret etti. Aliyev'in eşi Mihriban Aliyeva'nın İnstagram sayfasından paylaştığı görüntülerde, Cumhurbaşkanı Aliyev'in kendi kullandığı araçla ziyaretleri gerçekleştirdiği görüldü. Aliyev kentleri ziyaret ederken "Bunlar da vahşi düşman tarafından yıkılan Azerbaycan vatandaşlarına ait evlerdir" dedi.


İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Biden: Trump’ın aşı dağıtım planlarına erişmek istiyoruz

ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, Trump yönetiminin yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısının dağıtım planlarına en kısa sürede erişmek istediklerini belirterek, "İşbirliği yapmazsak daha fazla kişi ölebilir" dedi. Biden, Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinin başında olduğu BioNTech ile Amerikan şirketi Moderna'nın geliştirdiği aşıları yaptırmakta tereddüt etmeyeceğini duyurdu.


MACRON SANSÜRÜ
Macron hakkında çıkan tüm haber ve yorumları zorla sildirdi

Konu Türkiye ve İslam dünyası olunca ifade özgürlüğü dersi vermeye kalkan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, uluslararası medyada aleyhinde çıkan tüm haber ve yorumları sildirdi. Macron’un ofisi, Financial Times’da çıkan Macron’un Fransa’yı böldüğünü konu edinen yazıyı internetten kaldırttı. Yine Politico Europe dergisinde Fransa’nın laiklik uygulamasını eleştiren makale ve AP’nin “Fransa İslam dünyasında neden öfkeye sebep oldu” tweeti de baskıyla sildirildi.

GALATASARAY'DA 5 POZİTİF

Galatasaray'da 3 futbolcu daha koronavirüse yakalandı.

Galatasaray resmi sitesinden yaptığı açıklamayla 3 oyuncunun daha koronavirüs testinin pozitif çıktığını duyurdu. Takımdaki toplam vaka sayısı 5'e yükseldi.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Bircihan 17.11.2020 14:53
    Otobüse biniyorum adam sosyal mesafe diyor beyne oksijen gitmiyor klima yasak bütün camlar kapalı cam açın hava sirkülasyonu olsun diyorum sosyal mesafe diyor kamu spotu şart bütün camlar sıcak havadan terlemis şu tanecikleri oluşmuş 1 kişi virusluysen herkes virüslü olur öyle ortamda havalandırma şart
  • Yerli ve Milli 17.11.2020 14:47
    berlinde merkel'den son tango oh olsun size müstehak yatıp kalkıp bizimle uğraşıyorlar beter olsunlar !..
  • Batuhan 17.11.2020 13:50
    Eyalet başa bela. Aynı eskiden Türkiye Cumhuriyetin'deki parlementer sistem gibi. Konuş konuş,icraat yok. Bol bol çene.
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek