Halk müziği sanatçısı ve Halk Edebiyatı Araştırmacısı Recep Ergül pandemi döneminde müzik dünyasının sıkıntılarını Haber7’ye anlattı. MESAM olarak pandemi döneminde sanatçıların yaşadıkları ekonomik sorunlara dikkat çeken Ergül, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldıkları ekonomik desteğinin devamının gelmesi için bakanlığa çağrıda bulundu. Recep Ergül, genç yaşta vefat eden halk ozanı Engin Nurşani'nin acı kaybı ile ilgili üzüntülerini de dile getirdi.

     - Pandemi döneminde sanatçılar, müzisyenler maddi açıdan çok sıkıntı yaşıyor sizin bu konuda nasıl çalışmalarınız oldu?

"CAMİA OLARAK ZOR DURUMDAYIZ"

Camia gerçekten çok zor durumda. Bazı arkadaşlarımız hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde siz de haberini yapmıştınız, hatta siz haberini yaptıktan sonra; “aa ilk defa adını duyuyorum” diyenlerde oldu. Oysaki bu ülkede milyonlarca türkülerini biliyor Aşık Haşimi Aslıhak koronadan hayatını kaybetti. Engin Nurşani arkadaşımız uzun süredir tedavi görüyordu Sağlık Bakanlığı tedavilerini karşılıyordu benim de çok sevdiğim bir kardeşimdi maalesef kendisini kaybettik. Kısa süre önce Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük ud sanatçılarından birisi olan Yıldıran Bayramgüzü kaybettik. Hepsine Allahtan rahmet diliyorum. Onların anısı yaşatmak için biz elimizden geleni yapacağız. Çünkü onlara cenaze töreni bile düzenleyemedik.

Sektörümüz kan ağlarken ben Sayın Coşkun Sabah, Sayın Ahmet Koç bizler devletin birçok kademesine sanatçıların mağduriyetini anlattık. Orhan Gencebay yıllardan beri bu sıkıntıları anlatıyor. Devlette olan paramızın bize verilmesi konusunda çok çabalar sarf ediyor. Ama bu dönemde özellikle ben aktif olarak rol üstlendim. Sebebi ise; Ben hayatın içindeyim o insan olarak bunları görüyorum. Ben bir kültür taşıyıcısıyım, kültür adamıyım. Bu geleneğe hizmet eden insanların zorluklarla boğuştuklarını biliyorum. Örnek verecek olursak Keskin de yaşayan Neşet Ertaş’ın yeğenleri, akrabaları ya da o abdal aşiretinin mensupları var. Ege’de yaşayan Ramazan Güngör’ün, Talip Özkan’ın talebeleri var. Bu insanlar geleneğe hizmet ediyorlar. Kafe de çalışıyor oralarda müzik yapıyor buralarda çalışanlar gerçekten zor durumda. Bunlar için biz bakanlığımızla da görüştük. Devletin önemli isimleriyle görüştük. Sağ olsunlar sözlerinde durdular. Aslında daha fazla ekonomik destek sunacaklardı ama 40 bin gibi başvuru olunca Kültür Bakanlığına da ayrılan kaynağı biliyoruz. Bin lira bile olsa bunu 3 kez yapacaklarını bildiğimiz için toplamda 3 bin lira; rakamı yeterli bulmuyorum ama fazla olmalıydı ama yine de hiç yoktan iyidir.

BAKANLIĞA TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bakanlığımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Buna tepki gösterenlerde oldu. Tepki gösterenlere baktığımızda ekonomik durumu çok daha iyi olan, birikimi yedi sülalesine yetecek kadar birikimi olan insanlar. Bin lira onlar için değildi zaten bin lira Hacı Taşa’nın, Çekiç Ali’nin, Muharrem Ertaş’ın, Neşet Ertaş’ın geleneğini sürdüren ama şuan da düğün olmadığı için para kazanamayan insan için 3 bin lira kötü bir rakam değil. Evinin kirasını ödeyebilir, faturalarını ödeyebilir. Bu konuda meslek birliklerine görev verildi. Bir proje üretin denildi. Mesam yayınlanmamış eserlerin yüklenmesi için bir proje buldu ve bugün (DÜN) itibariyle başvurular son buldu. Ocak ayında ilk ödemeler yapılacak. Bizim temennimiz Sayın Bakana da sizlerin aracılığı ile bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Bunun pandemi döneminde hiç olmazsa 3 defaya mahsus değil de kalıcı hale gelmesini arzu ediyoruz.

Yorumlar 37 Yorum Var
  • Ahmet aydın 27.12.2020 20:02
    Sevgili hocam meğinize sağlık teşekkür ederim
  • ŞEVKET DOĞAN 27.12.2020 18:54
    RECEP başkanım 'dan ALLAH razı olsun bu pandemi sürecinde birtek o düşünüyor yarenlerini gece gündüz uyumadan bizlerin hakkı için savaşıyor kıymetini bilelim gerçekten ondan allah razı olsun eeeeeee bu adamın arkasından gitmemek nankörlüğün dasıskası olur vallahi
  • Ulvi karakış 27.12.2020 14:13
    Ciddi anlamda zorluklar icindeyiz tum müzik camiasi olarak devletimizden bu konuda bizlerinde yok sayilmamasini rica ediyoruz
  • Rahim Ergül 27.12.2020 13:11
    Emeklerine sağlık değerli abim
  • By Yusufi 27.12.2020 11:26
    Bunca emektar'ın az'da olsa derdine derman olmaya çalışan başta sen olmak üzere ve emeği geçen herkese teşekkür ederim
Daha fazla yorum görüntüle