BAU DEGS Başkanı emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Haber7 Muhabiri Gamze Türk'ün sorularını yanıtladı. 

ABD'nin Dedeağaç’a 1800’den fazla zırhlı araç ve en az 20 bin asker çıkardığı NATO’nun Defender Europe 21 tatbikatı ne anlama geliyor, nasıl okumak gerekiyor. İşte Cihat Yaycı'nın Türkiye'yi birinci derecede ilgilendiren gelişmelerle ilgili önemli değerlendirmeleri.

MAVİ VATAN 2021 TATBİKATI

Bu tatbikat ilk defa 2019 yılında başladı ve ilk defa 3 denizde bütün unsurlarıyla Türk Deniz Kuvvetleri denize çıkıyorlar. Bütün karadaki kıyı birlikleri dahil olmak üzere bütün kılcal damarlarına kadar Deniz Kuvvetleri'nin bütün birimleri harekete geçiyor. Bu Tatbikatla Türk Deniz Kuvvetleri 3 denizde birden harekat icra edebilme yeteneğini gösteriyor . Aynı zamanda da diğer kuvvetlerle de işbirliği yapıyor. Bu bakımda çok önemli bir tatbikattır. 

YUNANİSTAN'LA DA KOORDİNE EDİLDİ

Bu tatbikat bütün müttefiklerimizle bir yıl öncesinden paylaşılmış, NATO'ya bildirilmiş, eğitim yapılacak sahalar mesala Adalar Denizi'ndeki sahalar Yunanistan'la da koordine edilmiştir. Yani bundan sonra Türkiye aleyhine söylenebilecek her şey aslında iyi niyetin istismarıdır. Çünkü Türkiye gerekli bütün bilgilendirmeleri yapmıştır. Rutin planlı bir tatbikattır. Bundan sonra da Yunan yapacak tatbikat. Bizim anormal karşılamamamız lazım. Hem NATO'ya bildirdiler hem bizimle koordine ettiler. 

SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDEN İTİBAREN EN BÜYÜK YIĞINAKLANMA!

ABD'nin yaptığı Defender Europe 21 tatbikatı geçen yıl da yapılmıştı. Bu yıl da yapılıyor. Gerçek şu ki; soğuk savaş döneminden itibaren en büyük yığınaklanma yapılan tatbikat. Bu tatbikatın amacı aslında Rusya ve Avrupa'daki müttefiklerin korunması. 

Yorumlar 34 Yorum Var
  • mahmut 27.02.2021 17:15
    komutanım bu fikrinizde ayrılıyoruz malesef. dedeağaca yapılan yığınak rusyaya degil bize yönelik. rusya için bulgaristana romanyaya yıgınak yapıyor abd. dedeapaç türk yeridir, yığınak sebebi de denizler falan değil bizzat oradaki türk vatandaşlarımızı kovmaya calısacaklar.
  • Filozof 27.02.2021 15:00
    Bu Adamda Asalet vardır ... Cumhurbaşkanı olacak Saygın Bir VATAN Evladı ... Helal olsun Dayıoğlu
  • Sivaslı Temel 27.02.2021 13:51
    SAYIN CİHAT YAYCI, SEN GERÇEK BİR VATAN EVLADISIN. Ülkesini seven herkes bu söylediklerine aynen katılır. SENİ TEBRİK EDİYORUM..
  • caner 27.02.2021 13:49
    Allah dusmana fırsat vermesın dedelerımız yunanın fransızın ıngılızın ıtalyanın ermenıstanın işgal yıllarında neler yaptıgını nasıl eziyetler yasattıklarını daha dün hocalıda ermeniler nasıl vahşet yaptıklarını sılahsız halkı onun için devletımız milletimiz var olsun içerdeki kuyumuzu kazanlara asla fırsat vermeyelim birlik kuvvet güç düşmana korku salar
  • Tansu gemici 27.02.2021 13:30
    Bu cennet vatan oyle bir coğrafyadaki, korkmaya hiç gerek yok. Sonuçlari 3.dunya savasi olur. Kimse goze alamaz. Biz kiymeyini bilelim yeter. Bu topraklar herkezin bulunmak istedigi yer.
Daha fazla yorum görüntüle