Ülke TV'de yayınlanan İnce Fikir Programı'nda Fadime Özkan ve Özlem Zengin'in sorularını cevaplıyan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, iletişimci-yazar Doç. Dr. M. Mücahit Küçükyılmaz Papa'nın Irak ziyareti ile ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş'ın Papa'nın seyahat zamanlaması hakkındaki açıklamaları şu şekilde; 

ZİYARET İSTEĞİ 2000'LERE UZANIYOR

Vatikan'ın Irak'a seyahat etme arzusu 2000'lere kadar uzanıyor. O zaman ki Papa II. Jean Paul'dü. 2000 yılında yine Irak'la ilişkilerin son derece gergin olduğu bir dönem var. 1. Körfez Savaşı'na da 2. Körfez Savaşına da Vatikan karşı çıkmıştı. 2000 yılında jübile yılıydı Katolikler için. O dönemde II. Jean Paul Irak'a gitme kararını deklare etmişti. Bu konuda ısrarlı olduğunu söylemişti. Fakat o zamanki ABD yönetimi bu türden bit ziyaretin oradaki rejimi meşrulaştırma anlamı taşıyacağı için buna şiddetle karşı çıktı. Engellemeye çalıştılar buna rağmen II. Jean Paul Irak'a gitme konusunda ısrarlı davrandı. Fakat en son 2000'de Saddam Hüseyin, Irak ambargo altındaydı. Biz güvenliği sağlamakta zorluk çekeriz dediği için o seyahat gerçekleşememişti. Mevcut Arjantinli Papa ise seyahat planına Irak'ı 2020 yılında almıştı ama pandemi nedeniyle mümkün olmamıştı. Bu yıla kaldı. Aslında bu yıl da bu ziyaret kolay koşullarda gerçekleşmiyor. Çünkü bir taraftan Irak'ta istikrarsızlık halen devam ediyor. Güvenlik açısından ciddi sıkıntılar söz konusu, diğer yandan da pandemi devam ediyor.

PAPA: BU YIL MUTLAKA GİTMEM LAZIM

Papa bizatihi istediği için bu seyahat mümkün hale geldi yoksa danışmanlarına bırakmış olsaydı bu ziyareti bu yılda gerçekleştiremezdi. Papa ziyaretinde aynen 2000 yılındaki hadiseye atıfta bulundu. Dedi ki; 2000 yılında Iraklılara dönemin Papa'sı II. Jean Paul geleceğim demişti gidememişti. Şimdi biz dedik, eğer tekrar gitmezsek ikinci bir hayal kırıklığı olur. Buna müsade edemeyiz. Mutlaka gitmem lazım dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, iletişimci-yazar Doç. Dr. M. Mücahit Küçükyılmaz'ın değerlendirmeleri;

Ziyaretin gerekçesi Doğu Hristiyanlarına destek vermek diye ifade ediliyor. Irak'ta Saddam döneminde sayıları 1.5 milyon iken bugün Hristiyanların sayısı 400 , 500 binlerde tahmin ediliyor. Ziyaret onlara bir destek amacı taşıyor. Fakat bu terör ve şiddet ortamının bizatihi kaynağı da Amerikan işgali. Amerikan işgali olmadan önce DEAŞ'ı Şii-Sünni çatışmasını bilmiyoruz bölgede. Papa'nın Necef’te Irak'taki Şii'lerin lideri Ayetullah Ali Es-Sistani ile 45 dakikalık özel bir görüşme yapması ister istemez insanlarda bir soru işareti uyandırıyor. 

Yorumlar 43 Yorum Var
  • Gürbüz 08.03.2021 15:21
    Abd ye gidecek yerde, İsraile gidecek yerde, Yunanistan'a gidecek yerde, bileti yanlış almış olduğundan, Irak'ta bulunuyor, sanki.
  • hesibeci 08.03.2021 10:26
    adam vatikanda yaşıyor ...naaapsın. mecbur onların borusuna üflüyor...
  • aycal 08.03.2021 09:28
    Iraki bölmeye gitmistir
  • yiğido 08.03.2021 08:50
    Bizdeki hristiyan yada dinsizler sempatizanları Halifelik geri gelsin başımızı bilelim desek laiklik elden gitti diye ağınırlar. papa, Türkiye ye geldiği zaman bir yerlerini öperler. Memleketimizde maalesef İslam dinine düşmanı kendi ellerimizle yetiştirmişiz. Bu Devletin yıkılmasını isteyenler papa ve sevenleri. Bende İslama İslam olan Türk Milletine aşığım , bunun için içimde cihat aşkı hiç sönmüyor. Din yalnız ALLAHın oluncaya kadar, Devletim Turan oluncaya kadar Kafirlerle savaşacağız.
  • Serdengeçti 08.03.2021 01:02
    Abdullah Çiftçi Bey, açıklıyor dinleyin,.....Bana göre bu elçiler uyuyor....
Daha fazla yorum görüntüle