Şehitliklerde hüzünlü bayram arifesi

Koronavirüs nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan şehit yakınları, sabahın erken saatlerinden itibaren şehitlikleri ziyaret etti.

ABONE OL
GİRİŞ 12.05.2021 14:31 GÜNCELLEME 12.05.2021 14:31 GÜNCEL
Şehitliklerde hüzünlü bayram arifesi
Şehitliklerde hüzünlü bayram arifesi

Şehit aileleri Ramazan Bayramı arifesinde Edirnekapı Şehitliği'ne gelerek, şehitlerin kabirlerini ziyaret etti.

İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine "Şehit Ailelerinin Kabristan Ziyaretleri" konulu gönderdiği genelgeye göre şehit aileleri, arife günü ve Ramazan Bayramı'nın birinci gününde şehitlik ziyaretleri için sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldu.

Muaf tutulan aileler sabahın erken saatlerinden itibaren şehitliğe gelmeye başladı. Aileler, mezar başlarında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.

Bazı şehit yakınları, kabirlerin bakımını yaptı, mezar taşlarını yıkadı, çiçek ekti.

Kabir başlarında bazı şehit yakınlarının gözyaşı döktüğü görüldü.

Şehit Jandarma Er Mustafa Güngör'ün kardeşi Emel Güngör her bayram, anneler günü ve cuma günleri kardeşini ziyarete geldiğini belirterek, "Acı hep aynı acı. 28 yıl değil o anı yaşıyoruz. Bizim için hep aynı, değişen bir şey yok. Alışamadığımız tek şey." dedi.

Sağlık çalışanı olduğunu dile getiren Güngör, "Yasak da dinlemez gelirdik herhalde. Çünkü bekliyor. Her cuma geliyoruz elimizden geldiği kadar. Kardeşim Şırnak Uludere'de şehit olmuştu. Acı bitmiyor. Yeni şehit haberleri geldikçe o anı yaşıyorsunuz. Değişen bir şey yok aynı gün. Zor acı, tarifi yok." diye konuştu.

"Bakıyorum hepsi aynı yaşta"

Şehit Piyade Er Erdal Şireci'nin kardeşi Leyla Hacıoğlu da "Muaf tutulmamız çok iyi oldu. Allah razı olsun İçişleri Bakanlığından. Zaten gelmemiz gerekiyordu. Bir tek bayramlarda gelebiliyoruz. Normalde çalıştığım için gelemiyorum. Kardeşim Siirt Eruh'ta 1996'da şehit oldu. Buraya geldiğimde üzüntülü hissediyorum. Bakıyorum hepsi aynı yaşta. Üzüntülüyüz." dedi.

Şehit Piyade Asteğmen Yılmaz Kağan'ın kardeşi Makbule Sarı da üzgün olduğunu ve kardeşi olmadan bir bayram daha geçirdiklerini kaydederek, "Bir kardeşimizdi. 1999'da Elazığ'da şehit oldu. Her bayram geliyoruz. Allah razı olsun devletimizden bizlere imkan tanıyor." diye konuştu.

Şırnak'ta şehit olan Tarık İnanlı'nın yeğeni Serap İnanlı da, amcasıyla gurur duyduğunu söyleyerek, "Gurur verici ancak bir yandan da acı verici. Her hafta, her bayram geliyorum. Buraya geldiğimde hüzünleniyorum ama gurur da duyuyorum." dedi.

Şehit aileleri Cebeci Askeri Şehitliği'ndeki kabirleri ziyaret etti

Ankara'da sabahın erken saatlerinden itibaren şehitliğe gelmeye başlayan şehit yakınları, mezarların başında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Bazı şehit yakınları, görevlilerle birlikte kabirlerin bakımını yaptı, mezar taşlarını yıkadı ve çiçek dikti.

Bingöl'ün Genç ilçesi Güzeldere Jandarma Karakol Komutanlığı emrinde görevliyken 2019'da şehit olan Jandarma Astsubay Çavuş Halil Ulaş Yıldırım'ın babası Hasan Yıldırım, acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Söyleyecek kelime yok ki, kelimeler düğümlenip kalıyor. Biz her gün buradayız, bir tek erkek evladımdı. Ocağımız söndü, kapımız kilitlendi. Bize bayram yok." ifadesini kullandı.

Şehidin annesi Emine Yıldırım da "Tek erkek evladımız. Sadece bayramlarda değil biz her gün buradayız onunlayız. Her gün boynumuz bükük" dedi.

PKK terör örgütüne karşı 2008'de yapılan sınır ötesi operasyonda şehit olan Jandarma Astsubay Kıdemli Üstçavuş Hüseyin Doğan'ın yakını Haydar Gülşen ise sadece bayram veya arifede değil, haftanın en az 3-4 günü şehitliğe geldiklerini belirterek, "Burada yatan her şehit bizim evlatlarımız, onları yalnız bırakmıyoruz" diye konuştu.

Başkentteki 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği'nde hüzünlü Ramazan Bayramı arifesi 

Erken saatlerden itibaren Karşıyaka Mezarlığı'ndaki 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği'ne gelen şehit yakınları, Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti, kabirlerin bakımını yaptı.

15 Temmuz gecesi Genelkurmay Başkanlığının önünde helikopterden açılan ateş sonucu şehit düşen öğretmen Yusuf Elitaş'ın babası Hasan Elitaş, oğlunun yokluğunun tarifinin zor olduğunu belirterek, "Şehit yakını olmak, şehit babası olmak gururlu bir şey. Mekanları cennet olsun buradakilerin ve tümünün. Sözün bittiği yer." diye konuştu.

Elitaş, oğlunun 15 Temmuz gecesi saat 23.00'te eşinin "gitme" ısrarlarına rağmen komşusunu da yanına alıp Genelkurmay Başkanlığının önüne gittiğini anlatarak, "Sabah 04.00'te, sabah namazından sonra aramaya başladık. Numune Hastanesine getiriyorlar, morga koyuyorlar. Kendisini morgda bulduk. Bu sene 5. senesi, böyle gidip geliyoruz buraya. Allah'ım vatanımıza zeval vermesin. Onlar vatanları için gittiler, hiçbir gayeleri yoktu başka. Cümlesine rahmet diliyoruz. Söyleyecek başka bir şey bulamıyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne atılan bomba nedeniyle şehit olan İzzet Özkan'ın eşi Serap Özkan ve çocukları Recai, Tuana Sıla ve İnci de şehitliğe gelerek mezarın bakımını yaptı.

Oğlunun mezarına gelemeyince görüntülü görüşme yaptı

Mersin'de Kovid-19 tedbirleri kapsamındaki "tam kapanma"dan muaf tutulan aileler, erken saatlerden itibaren Toroslar ilçesi Şehir Mezarlığındaki şehitliğe geldi.

Önce evlatlarının kabirlerini ziyaret eden, sonrasında da diğer şehit aileleriyle bayramlaşan vatandaşlar, çiçeklerini tazeledikleri mezarları suladı, Kur'an-ı Kerim okuyup dualar etti.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde tatbikatta yaralanan ve kaldırıldığı hastanede 24 Ağustos 2020'de şehit düşen piyade sözleşmeli er Mesut Yıldırım'ın Adana'da yaşayan annesi Eşe Silbıyık, Kovid-19 nedeniyle mezara gelemeyince, kabrin bakımını oğlu Veli Can Yıldırım üstlendi.

Yıldırım, annesini cep telefonuyla görüntülü arayarak, çiçekleri suladığı anları gösterdi. Görüşmede mezardaki her detayı soran şehit annesi, bayram arifesinde oğlunun kabrini görme imkanı buldu.

Anne Silbıyık, cep telefonu ekranından açıklama yaptığı AA muhabirine, "Onsuz bayramın tadı yok. Böyle uzaktan uzağa görüyorum. Gelemedim mesafeler yüzünden. İlk kez bayramı onsuz geçiriyorum. Hep içimiz buruk, bir şeyler eksik. Evlatsız bayram nasıl geçebilir ki." dedi.

Tunceli'de 2018'de şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Asım Türkel'in annesi Sebahat Türkel de hem oğlu hem İsrail'in saldırısı altında olan Filistinliler için dua ettiğini belirterek, "Ne mutlu ki bize şehit annesiyim. Bütün şehitler hürmetine Rabb'ime yalvarıyorum. Kudüs kurtulsun, Allah'ım yardımcı olsun, bütün İslam alemi birlik olup onlara yardımcı olalım. Duamızla, elimizle, bedenimizle yardımcı olalım." ifadelerini kullandı.

İzmir'de şehit yakınları Kadifekale Hava Şehitliği'ndeki kabirleri ziyaret etti

Sokağa çıkma kısıtlamasından Ramazan Bayramı nedeniyle iki günlüğüne muaf tutulan şehit yakınları, erken saatlerde Kadifekale Şehitliği'ne geldi.

Şehitlerinin kabri başında Kur'an-ı Kerim ve dualar okuyan aileler, Türk bayrakları asılı mezarlara çiçek bıraktı, mezarları temizledi.

Diyarbakır'da 2016'da şehit olan Jandarma Kıdemli Başçavuş Halit Zilani Çelik'in annesi Mesude Çelik, evladının 17 yaşında kızı ve 16 yaşında oğlu olduğunu söyledi.

Çelik, 10 oğlu olsa yine terörle mücadele için görev almasını isteyeceğini belirterek, "Şehitlik çok güzel mertebe ama Allah bu acıyı kimseye vermesin. Hiçbir anne babaya göstermesin." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "PKK'lılarla el sıkışmaması gerektiğini" ifade eden Çelik, "Bizden taraf olsun. Biz onu istiyoruz, biz ayrım yapmıyoruz. Bizim çocuklarımız ayrım etmedi şehit olurken." diye konuştu.

Baba Ömer Çelik de şehit olanların hiçbir parti ayrımında bulunmadan ve ırkçılık yapmadan vatan için şehadet şerbeti içtiğini söyledi.

Antalya, Muğla, Burdur ve Isparta'da Ramazan Bayramı arifesinde şehitlik ziyaretleri yapıldı

Antalya Uncalı Mezarlığı'ndaki şehitlikte, ziyaret öncesi çalışma yapıldı. Belediye ekiplerince mezarlıkta temizlik ve bakım çalışması gerçekleştirildi. Şehitlik etrafına bayraklar asıldı, mezarların başında yer alan Türk bayrakları yenilendi.

Kabirlerin arasında sosyal mesafeye uygun şekilde tabureler yerleştirildi.

Müftülük görevlilerince de ziyarete gelen ailelerin talepleri doğrultusunda mezarların başında Kur'an-ı Kerim okundu.

Erken saatlerden itibaren kabirleri ziyarete gelen şehit aileleri, dualar okudu, mezarlara çiçek bıraktı.

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Şehir Yeni ve Eski mezarlıklarında bulunan şehitlikte ekiplerce temizlik ve bakım çalışması gerçekleştirildi.

Şehit aileleri, yakınlarının mezarları başında dualar okudu.

Isparta'da Garnizon Şehitliğine, Burdur'da da kent merkezindeki Asri Mezarlık'ta bulunan şehitliğe gidenler, dua okudu, kabirlere çiçek bıraktı.

Gaziantep, Malatya, Kahramanmaraş ve Adıyaman'daki şehitliklerde hüzünlü Ramazan Bayramı arifesi

Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulan şehit aileleri, Gaziantep Asri Mezarlık Şehitliği'ndeki yakınlarının kabrini ziyaret etti.

Kur'an-ı Kerim okuyup dua eden şehit yakınları, mezar taşlarını temizledi, yakınlarının kabrine çiçek dikti

Malatya'da İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler, Ramazan Bayramı öncesi kent genelinde bulunan tüm şehit mezarlarının bakım ve temizliğini yaparak eskiyen Türk bayraklarını yenileriyle değiştirdi.

Şehit kabirlerinin çevre düzeni ile temizliğini yapan jandarma, mezarların etrafındaki yabancı otları da temizledi.

Yeşiltepe Şehir Mezarlığı'ndaki şehitliğe gelen şehit yakınları dua etti, Kur'an-ı Kerim okudu.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kent genelindeki şehitliklerde bakım yaptı.

İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler de şehit mezarlarındaki Türk bayraklarını yeniledi.

Bakım çalışmalarına eşlik eden bazı şehit yakınları yakınlarının kabri başında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.

Ramazan Bayramı arifesinde şehit aileleri Adıyaman Şehitliği'ndeki kabirleri ziyaret etti.

Sabahın erken saatlerinden itibaren şehitliğe gelmeye başlayan şehit yakınları, mezarların başında Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti. Bazı şehit yakınları, görevlilerle birlikte kabirlerin bakımını yaptı, mezar taşlarını yıkadı ve çiçek dikti.

Bursa ve çevre illerde Ramazan Bayramı arifesinde şehitlikler ziyaret edildi

Bursa'da Pınarbaşı Garnizon Şehitliği'ne gelen vatandaşlar, temizleyip su döktükleri, çiçeklerle donattıkları mezarların başında dua etti.

Duygusal anların yaşandığı şehitlikte askeri görevliler de şehit yakınlarını yalnız bırakmadı.

Eskişehir'de yakınlarının Vişnelik Hava ve Kanlıpınar şehitliklerindeki mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar, görevlilerle kabirlerin bakımını yaptı.

Çanakkale'de de Hastane Bayırı Şehitliği'ne gelerek kabir başlarında Kur'an-ı Kerim okuyan, dua eden vatandaşlar, mezarların bakımını yaptı. Kabir ziyaretlerinde, duygu dolu anlar yaşandı.

Kütahya Hava ve Bilecik şehitliklerini ziyaret edenler, Kur’an-ı Kerim okuyup dua etti.

Bakımlarını yaptıkları kabirlere karanfil bırakan şehit aileleri, duygusal anlar yaşadı.

KAYNAK : AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR